DramatenDramaten

Dramaten står värd för Scenkonstbiennalen 2023

Dela

Nästa år firar Scenkonstbiennalen 30 år och återvänder då till Stockholm där den gick av stapeln den allra första gången. Nu står det klart att Dramaten agerar värdteater under denna jubileumsbiennal som äger rum den 30 maj – 4 juni 2023.

Ulricha Johnson och Mattias Andersson. Foto: Therés Stephansdotter Björk
Ulricha Johnson och Mattias Andersson. Foto: Therés Stephansdotter Björk

För snart trettio år sedan, i maj 1993, hölls den första biennalen med Dramaten, Stockholms Stadsteater och Södra Teatern som värdteatrar och samarrangörer.

Jubileumsåret 2023 är biennalen tillbaka i Stockholm – under sex dagar i maj-juni blir Stockholm en arena för scenkonst från hela landet, men även för internationella gästspel. Scenkonstbiennalen arrangeras av Scensverige och Dramaten har blivit utsedd att vara värdteater med bland annat flera föreställningar, seminarier, workshops, samtal och debatter. Sammanlagt blir det närmare tvåhundra programpunkter på olika scener i staden.

En urvalskommitté kommer att välja ut vilka föreställningar som visas. Urvalet ska bestå av scenkonstproduktioner av hög konstnärlig kvalitet som har haft premiär under 2022. Hela programmet för Scenkonstbiennalen presenteras under våren 2023.

–Det känns fantastiskt att vi som nationalscen får vara värd för den största nationella festivalen för scenkonst och kan presentera den mest intressanta föreställningarna från norr till söder. Det känns högst relevant att Dramaten fördjupar sitt samarbete med teatrar i hela landet och att detta förhoppningsvis blir en samlingspunkt och en temperaturmätare för scenkonsten i Sverige idag, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

–Scenkonstbiennalens hjärta är de fördjupade tankarna och möten som sker i de samtal, debatter, workshops och seminarier som pågår från morgon till kväll, där alla möts och byter erfarenheter samt lär känna kollegor från hela världen. Vi tillhör alla samma community och det kommer bli särskilt intressant att se hur vår kulturpolitik ser ut efter riksdagsvalet, säger Ulricha Johnson, verksamhetschef för Scensverige.

Scenkonstbiennalen vänder sig främst till branschen men även allmänhet kan ta del av utbudet. Under en vecka i maj/juni vartannat år visas det bästa från Sveriges scener inom teater, musikteater, dans och cirkus. Det går att köpa biljetter till enskilda föreställningar men även biennalpass för att kunna ta del av hela utbudet. Scenkonstbiennalen har tidigare ägt rum i bland annat Luleå, Malmö, Växjö, Göteborg och Örebro. Årets Scenkonstbiennal ägde rum i Västerås 7–12 juni. Pandemin och därmed uppehåll i biennalen gör att festivalen nu tillfälligt blir årlig.

Scensverige är landets största neutrala branschorganisation, vars medlemmar består av alla institutioner och fria utövare i Sverige som arbetar professionellt med scenkonst samt fackförbund, arbetsgivarorganisationer, konstnärliga högskolor och centrumbildningar.  Scensverige är även svenskt center i International Theatre Institute, som bildades av Unesco 1948. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ulricha Johnson och Mattias Andersson. Foto: Therés Stephansdotter Björk
Ulricha Johnson och Mattias Andersson. Foto: Therés Stephansdotter Björk
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Järvaveckan för ett levande kulturliv och hållbart samhälle30.5.2022 13:01:20 CEST | Pressmeddelande

Unga Dramaten kommer till Spånga IP och Järvaveckan för att framföra monologer i den direktsända tv-kanalen Järvaveckan Live. På Dramatens egen scen visas två föreställningar av Den omättliga vägen för Järvaveckans gäster den 2 och 3 juni, och den 5 juni framträder Tensta Gospel Choir i samband med filmvisning av den Guldbaggenominerade dokumentären KÖREN - En film om Tensta Gospel Choir.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum