Dramatisk ökning av anmälda arbetssjukdomar 2020
De anmälda arbetssjukdomarna ökade dramatiskt, med 86 procent, under pandemiåret 2020 jämfört med 2019. Det är framför allt kvinnor inom vård och omsorg som har anmält att de blivit smittade och sjuka i covid-19. Det visar preliminär statistik från Arbetsmiljöverket.

Under 2020 gjordes 19 800 anmälningar till Försäkringskassan om arbetssjukdomar. Kvinnornas anmälda arbetssjukdomar gick upp med 119 procent jämfört med året innan, medan männens ökade med 28 procent, visar Arbetsmiljöverkets preliminära sammanställning.
Den dramatiska ökningen, och skillnaden mellan män och kvinnor, kan till stor del förklaras av den pågående pandemin. Många anmälningar är kopplade till covid-19 och gäller medarbetare inom kvinnodominerade branscher som vård, omsorg och sociala tjänster. De har uppmanats anmäla arbetssjukdomar orsakade av covid-19 till Försäkringskassan. Inom vård, omsorg och sociala tjänster ökade de anmälda arbetssjukdomarna med 308 procent.
- Medarbetarna i vård, omsorg och sociala tjänster har varit särskilt utsatta för smitta i arbetet. Men vi har en allmän smittspridning och det är viktigt att alla arbetsgivare gör sitt yttersta för att minska smittspridningen på sina arbetsplatser i väntan på vaccin. Ingen ska behöva bli smittad eller sjuk av sitt arbete, säger Ann Ponton Klevestedt, chef på Arbetsmiljöverkets statistik- och analysenhet.
Arbetsmiljöverkets preliminära sammanställning visar att arbetssjukdomar som beror på kemiska och biologiska faktorer, där smitta ingår, i huvudsak ligger bakom ökningen. Andra anmälda arbetssjukdomar, till exempel de som orsakas av organisatoriska och sociala faktorer, ergonomiska eller fysikaliska, som buller och vibrationer, minskar.
Under 2020 inträffade 24 arbetsolyckor med dödlig utgång i den svenska arbetskraften, 12 färre än året innan. Den preliminära statistiken visar också att de anmälda arbetsolyckorna har minskat något under 2020.
Mer information om utvecklingen av de anmälda arbetsskadorna 2020 kommer i början av juni, när arbetsskaderapporten med den officiella statistiken presenteras av Arbetsmiljöverket.
Fakta/anmälda arbetsskador
Arbetsmiljöverket sammanställer officiell arbetsskadestatistik (arbetsolyckor och arbetssjukdomar) baserat på anmälningar till Försäkringskassan. Den slutliga officiella statistikrapporten om anmälda arbetsskador kommer ut i början av juni.
Till Arbetsmiljöverket ska arbetsgivare anmäla allvarliga personskador, dödsfall och allvarliga tillbud i arbete enligt 3 kap 3 a § Arbetsmiljölagen. Dessa anmälningar ingår inte i den officiella arbetsskadestatistiken och används som ett signalsystem för Arbetsmiljöverket.
Så kan ni minska smittspridningen på arbetsplatser:
Arbetsmiljöverket har i samråd med Folkhälsomyndigheten samlat information till arbetsgivare om vad de behöver göra för att säkra arbetsmiljön under covid-19 pandemin. Läs mer här: https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/sjukdomar-smitta-och-mikrobiologiska-risker/smittrisker-i-arbetsmiljon/coronaviruset/stod-i-arbetsmiljoarbetet-under-covid-19-pandemin/
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt: Ann Ponton Klevestedt, chef på enheten för statistik och analys, 010-730 91 83
Presstjänsten, 010-730 91 55 eller presstjansten@av.se
Anna-Lena ImmoPressekreterare
Tel:010-730 93 54anna-lena.immo@av.seBilder

Länkar
Om
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Brister i att förebygga hot och våld på jobbet25.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nära åtta av tio arbetsgivare gör inte tillräckligt för att förebygga hot och våld på jobbet. Det visar Arbetsmiljöverkets inspektioner i branscher där personalen är särskilt utsatta, som vid HVB- och LSS-boenden och i kollektivtrafiken.
Användningen av unika föreskrifter utvärderas15.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
När föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö kom för över sex år sedan satte de fokus på arbetsbelastning, arbetstider och kränkande särbehandling. En utvärdering visar att föreskrifterna mottagits väl av arbetsmarknadens parter och andra intressenter. Trots det överlag positiva mottagandet finns vissa utmaningar.
Distansarbete påverkar arbetsmiljön7.12.2022 08:12:07 CET | Pressmeddelande
9 av 10 sysselsatta med ett skrivbordsarbete uppger att de kan göra ett bra jobb från hemmet, fritidshuset eller annan hemmiljö. Det visar Arbetsmiljöverkets undersökning av arbetsmiljön 2021. Samtidigt uppger 6 av 10 av alla sysselsatta att de har för mycket att göra på jobbet.
Digital pressträff om Arbetsmiljöverkets undersökning av arbetsmiljön 20211.12.2022 14:02:14 CET | Pressinbjudan
Den 7 december klockan 09:00, presenterar myndigheten Arbetsmiljöundersökningen 2021 som beskriver hur den sysselsatta befolkningen upplever sin arbetsmiljö. Nytt i årets upplaga av rapporten som innehåller Sveriges officiella arbetsmiljöstatistik är att myndigheten har undersökt skrivbordsarbete som utförs av sysselsatta på distans.
Farlig arbetsmiljö och misstänkt svartarbete – konsumenter uppmanas till ökad vaksamhet24.11.2022 07:50:00 CET | Pressmeddelande
Nära 120 företag inom flera branscher har kontrollerats i en ny, myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet. Farlig arbetsmiljö, blockerade nödutgångar och misstänkt svartarbete avslöjades inom bland annat bilvård och skönhetssalonger. Nu uppmanas allmänheten till ökad vaksamhet vid köp av tjänster.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum