Bolagsverket

Du måste berätta vad du ska ha uppgifterna till för att få söka verklig huvudman

Dela
EU-domstolen har slagit fast att allmänhetens tillgång till information om verkliga huvudmän måste begränsas. Därför har vi uppdaterat villkoren för sökningar i registret vilket betyder att den som söker uppgifter måste berätta vad de ska användas till.
Du som söker uppgifter i registret över verkliga huvudmän måste berätta
vad du ska använda dem till. Det är nytt från den 16 februari 2023.
Du som söker uppgifter i registret över verkliga huvudmän måste berätta vad du ska använda dem till. Det är nytt från den 16 februari 2023.

– Med anledning av domen har vi sett över och uppdaterat villkoren i flera av våra e-tjänster. Det innebär bland annat en förändring för den som söker information ur registret över verkliga huvudmän. För att söka information måste du, precis som tidigare, logga in med exempelvis mobilt BankID. Det nya är att du sedan måste berätta vad du ska använda uppgifterna till, berättar Dani Dawoodson, chef för infrastrukturtjänster och informationsförsörjningsavdelningen på Bolagsverket.

Från den 16 februari 2023 får uppgifterna i registret över verkliga huvudmän bara användas av dessa för följande ändamål

- Av myndigheter som kan behöva informationen i sin verksamhet.

- Av verksamhetsutövare när de vidtar åtgärder för kundkännedom, enligt lagen om penningtvätt och finansiering av terrorism.

- Av en person eller organisation från allmänheten som har ett berättigat intresse att ta del av personuppgifterna. Det kan exempelvis vara:

  • media
  • civilsamhällets organisationer som har ett samband med förebyggande och bekämpande av penningtvätt samt finansiering av terrorism
  • personer som önskar få kännedom om identiteten på de verkliga huvudmännen i ett företag eller annan organisation på grund av att de sannolikt kommer att göra transaktioner med företaget eller organisationen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Du som söker uppgifter i registret över verkliga huvudmän måste berätta
vad du ska använda dem till. Det är nytt från den 16 februari 2023.
Du som söker uppgifter i registret över verkliga huvudmän måste berätta vad du ska använda dem till. Det är nytt från den 16 februari 2023.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Bolagsverket
Bolagsverket

851 81 Sundsvall

0771-670 670https://bolagsverket.se/

Bolagsverket ska skapa förutsättningar för ett näringsliv där man kan lita på varandra. Kärnan i vårt uppdrag är att kvalitetssäkra och tillhandahålla företagsinformation, som skapar värde för samhället.

Pressbilder

Följ Bolagsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bolagsverket

Bolagsverket slutrapporterar regeringsuppdraget Proof of Business – ”Svenska myndigheter kan ta en mycket större plats inom EU-sammanhang”12.4.2023 11:33:05 CEST | Pressmeddelande

Bolagsverket har testat ett koncept med en digital plånbok som gör det möjligt för företagare, kunder, uppdragsgivare och partners att snabbt och säkert dela eller utbyta verifierade bevis och certifikat med varandra. Konceptettestet ingår i regeringsuppdraget Proof of Business som nu har slutrapporterats. Samtidigt fortsätter utvecklingen av digitala plånböcker på EU-nivå som nu Bolagsverket leder som ett resultat av regeringsuppdraget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum