Hyresgästföreningen Riksförbundet

Efter beslut från HMK – nu är hyrorna klara för KKB Fastigheters hyresgäster

Dela
Hyrorna är klara för det allmännyttiga bostadsbolaget KKB Fastigheter som berör cirka 2194 lägenheter. Efter beslut från Hyresmarknadskommittén landar uppgörelsen på en hyreshöjning på 4,5 procent. Plus ett tillfälligt kristillägg under 2023 om 2,5 % för lägenheter med varmhyra. Hyresjusteringen gäller från 1 januari 2023 – ett resultat som Hyresgästföreningen, som företrädare för hyresgästerna, önskat vore betydligt lägre.
Förhandlare, Hyresgästföreningen region norra Skåne Fotograf: Mikael Malmborg
Förhandlare, Hyresgästföreningen region norra Skåne Fotograf: Mikael Malmborg

– Vi från Hyresgästföreningen tycker att det är beklagligt att en allmännytta som KKB inte kunde ta ett större ansvar med tanke på den svåra ekonomiska situationen som drabbar våra medlemmar och hyresgäster. Vi ställer oss kritiska till hur bolaget har valt att bedriva förhandlingen i dessa extremt tuffa tider. Hade vi fått bestämma hade nivån i ett läge som det här inte hamnat på 4,5 procent samt ett tillfälligt kristillägg men vi har efter beslut från oberoende skiljeman tvingats att acceptera den här nivån säger Fredrik Malmberg, förhandlare Hyresgästföreningen region Norra Skåne

– Vi hoppas att till nästa år, och framöver, att KKB lever upp till sin roll som stadens allmännyttiga bostadsbolag. Vi tror att det är bäst i längden för både hyresgästkollektivet, samt KKB som bolag, att förhandlingarna sköts lokalt mellan parter som kan de lokala förutsättningarna säger Fredrik Malmberg, förhandlare Hyresgästföreningen region Norra Skåne

Våren 2022 slöts en trepartsöverenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Överenskommelsen innefattar rekommendationer till de lokala parterna och tydliggör vilka faktorer som bör ligga till grund för förhandlingarna om den årliga hyresutvecklingen. 

För mer information, kontakta:
Fredrik Malmberg, förhandlare Hyresgästföreningen region Norra Skåne
010-459 17 11
fredrik.malmberg@hyresgastforeningen.se

Nicklas Lidholm, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne
010 459 17 21
nicklas.lidholm@hyresgastforeningen.se


 

Region Norra Skåne
Regional pressjour Norra Skåne
010- 45 91700
press.norraskane@hyresgastforeningen.se

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Kontakter

Bilder

Förhandlare, Hyresgästföreningen region norra Skåne Fotograf: Mikael Malmborg
Förhandlare, Hyresgästföreningen region norra Skåne Fotograf: Mikael Malmborg
Ladda ned bild

Om

Hyresgästföreningen Riksförbundet
Hyresgästföreningen RiksförbundetHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum