Uppsala kommun

Efterlängtad höst på Uppsala konstmuseum

Dela
I höst välkomnar Uppsala konstmuseum sina besökare med ett välfyllt program och förlängda öppettider. Det blir utställningar med avancerad teknik, familjeaktiviteter och Frida Hyvönen är en av artisterna som bjuder på konsert. Dessutom öppnar återigen Museum Bar & Café.
Victoria Verseau, Installationsbild Konstakademien 2020. Foto: Jean-Baptister Béranger
Victoria Verseau, Installationsbild Konstakademien 2020. Foto: Jean-Baptister Béranger

Bland höstens utställningar märks utställningen Involution signerad Lundahl & Seitl - konstnärsduon som är omtalade för sina omslutande installationer där sinnen som hörsel, känsel, lukt och syn växelvis aktiveras, eller stängs av. På Uppsala konstmuseum visar de ett nybeställt verk där besökaren bland annat får möta en skuggvärld från den antika Pergamonfrisen, inspirerat av öppningsscenen av Peter Weiss roman Motståndets estetik.

Hösten bjuder även på utställningen Prints & Ceramics, där besökare får en inblick i hanteringen av konstföremål. Stora delar av konstmuseets egen samling av grafik (prints) och keramik (ceramics) flyttas från magasinen till utställningsrummen, där besökare bjuds in att se bakom kulisserna när museets personal arbetar med föremålen.

Tillblivelse av identitet

Uppsala kommuns ateljéstipendiat Victoria Verseau presenterar utställningen Engender my past. Genom objekt i material som neon, jesmonite och latex samt rörlig bild väver konstnären samman olika minnesfragment som varit viktiga för henne och tillblivelsen av hennes identitet.

Tematiskt återvänder konstnären till hotellet i Thailand, där hon 2015 genomgick könskonfirmerande kirurgi och minns vännen Meril från denna tid

I slutet av säsongen presenteras också konstnärer verksamma i Uppsala län i utställningen Stipendiater 2021, med de konstnärer som under 2021 erhållit stipendium inom området bildkonst från Uppsala kommun, Tierps kommun eller Region Uppsala.

Plats för barn och konst

Den yngre publiken kan se fram emot att museets familjelördagar startar på nytt. Från 2 oktober är barn välkomna att tillsammans med en vuxen gå minivisningar och skapa i museets verkstad.

Mat och kultur

En efterlängtad nyhet är att Museum Bar & Café slår upp portarna. Det kommer att serveras fika, varm lunch, soppa, afternoon tea och dryck från lokala bryggerier. När kvällsaktiviteter anordnas på museet kommer baren också att vara öppen. Det kommer också att vara möjligt att boka konferenser, event och bröllop i lokalerna.

Från pop till minimalism

Publiken kan även se fram emot ett välfyllt konsertprogram. Frida Hyvönen bjuder på en intim konsert med låtar från sin senaste skiva Dream of Independence.

Elin Franzén och Andreas Tilliander ger ett smakprov från deras senaste samarbete och Tape bjuder på musik inspirerad från pop och minimalism som blandas med både akustiska och elektroniska ljud i sann experimentell anda.

Uppsala konstmueum följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer kring Covid-19.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Victoria Verseau, Installationsbild Konstakademien 2020. Foto: Jean-Baptister Béranger
Victoria Verseau, Installationsbild Konstakademien 2020. Foto: Jean-Baptister Béranger
Ladda ned bild
Symphony, Akropolis Museum, Courtesy Lundahl & Seitl.
Symphony, Akropolis Museum, Courtesy Lundahl & Seitl.
Ladda ned bild
Museum Bar & Café. Foto: Per Fredin.
Museum Bar & Café. Foto: Per Fredin.
Ladda ned bild
Frida Hyvönen. Foto: Elin Berge.
Frida Hyvönen. Foto: Elin Berge.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor över 240 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

84 procent får sitt förstahandsval i skolvalet10.3.2023 12:46:07 CET | Pressmeddelande

Nu får elever som ska börja eller byta skola till hösten besked om skolplats i Uppsala kommun. De som bjudits in till skolvalet är vårdnadshavare till barn som börjar förskoleklass och elever som behöver byta skola för årskurs 4, 6 och 7. Hela 98 procent genomförde kompletta val. I höst kan 94 procent av barnen börja i en skola som de själva valt och 84 procent i den skola där de helst vill gå.

Pressinbjudan: Första rapporten om arbetet med Handlingsplan för Gottsundaområdet2.3.2023 10:30:00 CET | Pressmeddelande

Måndag 6 mars presenterar Uppsala kommun den första rapporten om hur arbetet med Handlingsplan för Gottsundaområdet 2021–2030 löper på. Rapporten visar på utvecklingen i området baserat på intervjuer med boende i Gottsunda och statistik från ett antal olika indikatorer. Den lyfter fram pågående insatser och indikerar att kommunens långsiktigt arbete inom handlingsplanen ger effekt.

Uppsala får 16 miljoner kronor av EU för att ytterligare öka takten i klimatomställningen2.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Uppsala kommun har tillsammans med Uppsala vatten, Uppsalahem och STUNS fått 16 miljoner av EU:s satsning NetZeroCities. Pengarna går till två stora projekt som handlar om att aktivera en koldioxidbudget som visar kommunens klimatpåverkan och säkerställer att de åtgärder som genomförs är tillräckliga samt att aktivera cirkulära flöden för att minska utsläpp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum