Efterlängtat beslut: Böter för att slänga fimpar på marken
I dag fattades ett efterlängtat beslut i Sveriges riksdag. Från årsskiftet tas undantaget för ringa nedskräpning bort ur nedskräpningslagstiftningen. Det betyder att det kan utfärdas en böter om 800 kronor till den som slänger en fimp, snus, tuggummi eller annat mindre skräp på marken.

Varje år slängs cirka en miljard fimpar på gator och torg i Sverige, vilket gör det till vårt överlägset vanligaste skräp. Eftersom fimparna oftast slängs på marken åker de lätt ned i dagvattenbrunnar och ut i havet. Fimparna innehåller plast och gifter, bland annat kadmium som finns i batterier, och riskerar att göra stor skada i naturen under en lång tid. Fimpar står enligt den nationella skräpmätningen 2020 för 62 procent av allt skräp.
Sedan den 1 juli 2011 har polisen möjlighet att skriva ut böter för nedskräpning. Men även om det är förbjudet att skräpa ner, så är det inte straffbart att slänga enstaka cigarettfimpar, tuggummin eller glasspapper (som ofta är plast) på marken. I praktiken finns det ett fimpundantag i nuvarande lagstiftningen.
I dag beslutade Sveriges riksdag att ta bort det undantaget. Beslutet innebär att det från 1 januari 2022 kan utfärdas en böter om 800 kronor till den som slänger en fimp, snus, tuggummi eller annat mindre skräp på marken. Håll Sverige Rent har arbetat för den här förändringen under mycket lång tid och välkomnar beslutet.
Beslutet innebär också att Sverige får en lagstiftning som är mer i linje med den i resten av EU.
Mer information om beslutet finns på Riksdagens hemsida: https://riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/producentansvar-och-straffansvar-for-nedskrapning_H901MJU4
Under det senaste året har Håll Sverige Rent genomfört kampanjen ”Farväl Fimpen!” för att belysa frågan och tiotusentals personer har skrivit under vårt upprop.
Nyckelord
Kontakter
Pontus TengbyKommunikationschef Håll Sverige Rent
Tel:+46 707 23 44 93pontus.tengby@hsr.seJohanna RagnartzVD Håll Sverige Rent
Tel:+46 769 41 01 89johanna.ragnartz@hsr.seBilder

Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Mer och mer skräp hittas i Fyrisån12.1.2023 12:37:02 CET | Pressmeddelande
Cigarettfimpar, frigolit och plast är det vanligaste skräpet i Fyrisån i Uppsala. 2022 års skräpmätning visar också en kraftig ökning jämfört med 2021.
Kommentar till regeringens minskade nedskräpningsbudget29.12.2022 11:15:33 CET | Pressmeddelande
Håll Sverige Rent får minskade anslag av regeringen nästa år. Tio av femton miljoner kronor försvinner. Det kan påverka mängden nedskräpning i Sverige. Håll Sverige Rents VD, Johanna Ragnartz, kommenterar beskedet i Aktuell Hållbarhet nedan:
Dold plast i vanliga varor – som få känner till8.12.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande
En stor majoritet av svenskarna känner stor oro för att plasten som bryts ner till mikroplaster sprids i miljön och mer än sju av tio vill se ett förbud mot plast i engångsartiklar. Det visar en undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av den ideella stiftelsen Håll Sverige Rent och det svenska miljöteknikbolaget OrganoClick.
Gävle är Årets Håll Sverige Rent-kommun30.11.2022 11:44:26 CET | Pressmeddelande
På Håll Sverige Rents årliga kommunkonferens "Skräpet i fokus" utsågs i dag Gävle till Årets Håll Sverige Rent-kommun för sitt arbete med att minska nedskräpningen. Juryns motivering löd: ”För sitt långsiktiga och strategiska arbete där kommun, företag och organisationer gemensamt arbetar för att förebygga och minska nedskräpning. Även för sitt stora engagemang för barn och unga, bland annat genom Skräpplockardagarna där kommunens alla skolor och förskolor bidragit till ett nytt deltagarrekord, samt arbetet med programmet Grön Flagg.”
Svenska folket: Det här är den mest onödiga plasten22.11.2022 09:10:00 CET | Pressmeddelande
Dubbelplasten, alltså plast som innesluts i annan plast, är den mest onödiga plasten, enligt deltagarna i Håll Sverige Rents kampanj ”Onödig plast? Nej tack!”. Över 16 000 personer har skrivit under ett upprop för att Sverige ska förbjuda fler engångsprodukter av plast. Nu lämnas uppmaningen över till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum