Norrköpings kommun

Ekonomiska effekter till följd av covid-19

Dela

Det blir allt tydligare att det nya coronaviruset får stora konsekvenser på samhällsekonomin. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) bedömer nu att skatteintäkterna med största sannolikhet kommer att bli lägre än tidigare budgeterat.

Den negativa utvecklingen på kapitalmarknaden orsakad av spridningen av covid-19 har gjort att prognosen för Norrköpings kommun år 2020 just nu visar på ett underskott om 153 miljoner kronor mot budget. Största delen beror på en nedskrivning med 126 miljoner kronor av finansiella tillgångar.

– Underskottet i förhållande till budget, 153 miljoner kronor, visar hur hårt coronakrisen slår mot kommunens ekonomi. Men vi har rustat oss och är politiskt ense om att nu är det läge att använda våra reserver för att förhindra varsel och neddragningar. Kommunens medarbetare behöver kunna använda all kraft för att hålla verksamheten igång och förhindra virusspridning, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Sveriges Kommuner och Regioner framhåller att läget är mycket osäkert och att de ekonomiska bedömningarna med största sannolikhet kommer att behöva ändras flera gånger framöver. Nästa ordinarie skatteunderlagsprognos från SKR kommer den 29 april.

Kontakt:
Lars Stjernkvist (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 070-527 26 27

__________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Förintelsens minnesdag blir digital i år18.1.2021 14:52:56 CETPressmeddelande

Varje år anordnar Norrköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping Demokrati- och människovärdedagar. Eftersom pandemin gör att man inte kan träffas som vanligt blir årets dagar digitala. Förintelsens minnesdag, onsdag 27 januari, utgör det första digitala arrangemanget under veckan. Media erbjuds en möjlighet att ta bilder och ställa frågor i samband med förinspelningen av arrangemanget, som sker den 19 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum