Stiftelsen Skansen

Eldfesten lyser upp vintermörkret på Skansen

Dela

För första gången arrangeras Eldfesten på Skansen i samarbete med Riksteatern. Vårvinterns stora utomhusfestival välkomnar att våren, och hoppet om ett bra år, är i antågande.

Eldslukare. Foto: Danish Saroee.
Eldslukare. Foto: Danish Saroee.

Eldfesten, Chahar Shanbeh Souri, är en icke-religiös högtid som firats i flera tusen år för att välkomna våren. Det är en del av det iranska nyåret Nouroz. Festligheterna lockar varje år tiotusentals besökare och sänds världen över via persisk tv. Efter flera år i Kungsträdgården, flyttar nu firandet i Stockholm till Skansen. Den 19 mars blir det en helkväll på Sollidenplan där de symboliska hoppen över eldarna varvas med uppträdanden av artister i världsklass och annan underhållning. 

–Vi är glada att äntligen kunna inkludera Eldfesten i den rad av traditioner som firas på Skansen, säger producenten Anette Björlin. Det är ett fint arrangemang i linje med den mångfald vi vill visa i programverksamheten. 

–Eldfesten är bland de största kulturevenemang som vi har i Sverige med tiotusentals i publiken varje år och flera miljoner tittare världen över som följer festligheterna digitalt, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern. Eldfesten har blivit en tradition i Sverige och därför finns det ingen mer passande plats än just Skansen för vårt tioårsjubileum.

Alla är välkomna att uppleva Eldfesten som firas av många i vårt land och världen över. Firandet pågår kl 17.00-22.00 och det är fri entré till Skansen från kl 17.00. Mer information om artister och program kommer att publiceras på skansen.se inom kort.

 

Bilder

Eldslukare. Foto: Danish Saroee.
Eldslukare. Foto: Danish Saroee.
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Kommunicera med ålar, går det?18.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

I det nya kunskapscentret på Skansen, Baltic Sea Science Center, finns tre stora akvarier för rovfisk, stimfisk och sötvattenfisk. De börjar nu befolkas av lax, torsk, smörbult, ål, plattfisk, sarv, braxen och flera andra små och stora fiskar som ska visa oss hur Östersjöns liv under ytan ser ut. Patrik Jakubowski och Emma Alsing Skoog är två marinbiologer som nu börjat som akvarister på kunskapscentret för att sköta om djuren i akvarierna.

Snart är det klart - invigning för kunskapscentret Baltic Sea Science Center 11 april12.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

Nu är huset på plats, utställningarna på väg upp och blandningen av sött och salt i akvarierna utprovad. Laxarna, torskarna och simporna har flyttat in i det stora akvariet och väntar på sällskap från ålar, braxen, sill och flera andra arter. En liten smörbult får vara sambo med två ungålar ett tag tills de alla tre växt till sig och kan samsas med de vuxna djuren. Kunskapscentret Baltic Sea Science Center på Skansen är på väg att bli klart. Invigningsdatum är satt till den 11 april.

Elbilstaxi prioriteras på Djurgården31.1.2019 06:00:00Pressmeddelande

Ungefär 15 miljoner människor besöker Djurgården årligen, vilket är fler än kinesiska muren. För aktörerna på Djurgården är det viktigt att alla kan ta sig hit på ett hållbart sätt. Många av dem väljer redan idag miljövänliga alternativ som spårvagn eller cykel, men en del tar också taxi. Nu inleder Kungliga Djurgården ett samarbete med föreningen Nollzon för att öka andelen eltaxibilar på Djurgården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum