Skogsstyrelsen

En halv miljon skogskubikmeter föll i junistormen

Dela

Skadorna efter stormen den 8-9 juni är mycket spridda och därmed svåra att uppskatta. Skogsstyrelsen uppskattar efter avstämning med skogsbruket i länen att cirka en halv miljon skogskubikmeter skadats i Norrbottens län.

Värst drabbat är norra Norrbottens län, framförallt områden kring Jokkmokk, Vuollerim, Gällivare, Övertorneå och Överkalix. I södra Norrbotten och Västerbotten är skadorna något lindrigare, även om enskilda skogsägare kan ha drabbats hårt.

– Skadorna är mindre än vad vi befarade precis efter stormen. Framförallt är det hyggeskanter, nygjorda gallringar och fröträdställningar, det vill säga skog som är mer stormkänslig som skadats, säger Anders Lindqvist, skogskonsulent, Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen har tidigare varnat för att risken för angrepp av granbarkborre ökar efter en storm och det är viktigt att det skadade granvirket är bortforslat från skog, skogsbilväg eller barkat senast den 15 augusti.

– I första hand ska man prioritera att få ut skadat granvirke. Tallvirket kan ligga kvar längre. Vi rekommenderar att skogsägarna tar kontakt med virkesköpare eller motsvarande för att säkerställa att man kan få hjälp med att planera så att vindfällena kan tas ut på ett säkert sätt innan 15 augusti, säger Anders Lindqvist, regional skadesamordnare, Skogsstyrelsen.

Om det skadedrabbade området är större än en halv hektar, så måste en avverkningsanmälan göras till Skogsstyrelsen. I denna kan skogsägaren ange att man vill ha dispens för att få påbörja upparbetningen tidigare än de sex veckor som normalt ska gå efter att anmälan gjorts.

Skogsstyrelsen vill också understryka att det alltid finns stor risk för olyckor i stormfälld skog. Skogsägare som inte har nödvändiga kunskaper och rätt skyddsutrustning bör inte ge sig ut på egen hand i skogen för att röja upp efter stormen. Man ska aldrig arbeta ensam i stormfälld skog.

Mer information om vad stormdrabbade skogsägare bör tänka på finns på Skogsstyrelsens webbplats.


Mer information:
Anders Lindqvist, regional skadesamordnare, Skogsstyrelsen, 0910–43 84 11
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036–35 95 30

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Vi leder utvecklingen i skogen för ett hållbart samhälle. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för att skogens alla värden ska tas tillvara på ett väl avvägt sätt. Genom ökad tydlighet och synlighet driver vi produktionsfrågorna, utvecklar miljöarbetet och lyfter skogens sociala värden.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum