RF/SISU

En ny svensk antidopingorganisation

Dela
En extra RF-stämma var planerad att genomföras i samband med Riksidrottsforum, idrottsrörelsens arbetsmöte, den 7-8 november, för att besluta om Svensk Antidopings framtid som fristående organisation. Datum för RF-stämman flyttas nu fram i väntan på regeringens beslut om budget för den nya organisationen.

Den 1 januari 2021 börjar den nya världsantidopingkoden att gälla och Riksidrottsförbundet och Dopingkommissionen förbereder tillsammans med regeringen för att en ny svensk, från idrotten fristående, antidopingorganisation då ska vara på plats. Antidopingverksamheten kommer att bedrivas i ett bolag, Antidoping Sverige AB. Bolaget kommer att ägas av en stiftelse, preliminärt benämnd Antidopingstiftelsen. Syftet med stiftelsen är att skapa största möjliga oberoende för antidopingverksamheten.

– Svensk Antidoping ser mycket fram mot den nya organisationen och jag vill understryka att mycket tid och kraft lagts ned på att få förändringen på plats. Antidopingarbetet har kunnat fortgå och vi förväntar oss att svenska idrottsutövare, våra egentliga uppdragsgivare, inte märker av förändringen rent praktiskt, säger Åke Andrén Sandberg, ordförande Dopingkommissionen.

För att Antidopingstiftelsen ska kunna inrättas krävs att staten möjliggör för RF att avsätta ett kapital till stiftelsens bildande samt årligen, liksom tidigare, att staten avsätter medel till verksamhetens bedrivande.

– Det är bra att vi har ett tydligt mål för att säkerställa en bra lösning. Sedan kommer processen ta lite längre tid än vad vi skulle önska. Men jag är förvissad om att det kommer att bli en bra lösning för alla parter, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Arbetet fortsätter nu med att färdigställa förändringar av Riksidrottsförbundets stadgar för att möjliggöra att en utomstående organisation har samma formella roll som antidopingverksamheten har idag i Riksidrottsförbundet. Det ska också upprättas stadgar och regelverk för den nya organisationen.

Den extra RF-stämman gällande ny svensk antidopingorganisation planeras att genomföras under andra halvan av december, med utgångspunkten att verksamheten startar den 1 januari 2021. Innan detta kan genomföras behövs ett riksdagsbeslut gällande statsbudgeten samt regeringens beslut gällande medlens användning, för att verksamheten ska kunna starta.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Åke Andrén-Sandberg
Ordförande Dopingkommissionen
070-222 15 77

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 71 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum