Norrköpings kommun

En vecka om psykisk hälsa

Dela

Den 11-14 november arrangeras temaveckan Om psykisk hälsa i Norrköping. Dagarnas fokus är oro och ångest, vilket synliggörs under veckans föreläsningar. Dagarna har fokus mot olika åldersgrupper och synliggör olika typer av problematik.

Om psykisk hälsa 2019
Om psykisk hälsa 2019

Temaveckan har under 2019 bytt namn från Psykiatriska veckan till Om psykisk hälsa. Det nya namnet speglar på ett tydligare sätt veckans bredd, där aktiviteter arrangeras på olika platser med utgångspunkt inom området psykisk hälsa.

-  Många drabbas någon gång under livet av någon form av livskris och kan uppleva oro och ångest som kan ta sig olika uttryck beroende på exempelvis livssituation eller ålder. Temat är väldigt aktuellt och därför måste vi våga prata om dessa frågor och på så vis bryta tabun kring psykisk hälsa, säger Hannele Mitrunen, samordnare för Om psykisk hälsa, Norrköpings kommun.

Temaveckan arrangeras i samarbete mellan Finspångs, Norrköpings, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner, Region Östergötlands psykiatriska klinik i Norrköping, Capio Psykiatri i Norrköping samt NSPH Östergötland - Nationell samverkan för psykisk hälsa. En av föreläsarna är Eric Bergström som lyfter ångest och oro genom att berätta om sina egna erfarenheter.

– Jag har alltid hållit mina känslor och tankar inom mig men nu är det dags att prata om det som inte syns på utsidan. Genom Ångestskolan använder jag mig av egna erfarenheter för att hjälpa människor att sätta ord på de svåra känslorna som ibland gömmer sig på insidan, säger Eric Bergström, föreläsare och grundare av Ångestskolan.

Alla arrangemang har fri entré och är öppna för alla. Dagarna är indelade efter ålder enligt:

 • Unga - måndag 11/11
  Statistik visar att psykisk ohälsa bland unga ökar och under dagen lyfts olika perspektiv kring ångest. Eric Bergström och Johanna Hennberg med flera föreläser om bland annat ångest, tvångstankar och social fobi.
 • Mitt i livet - tisdag 12/11
  Att vara mitt i livet kan väcka en hel del oro, ångest men också existentiella funderingar. Vad är ångest och hur känns den? Tisdagen fokuserar på de mitt i livet, med föreläsningar av bland annat Paula Lindberg och Thor Rutgersson.
 • Äldre - onsdag 13/11
  Lena Bergquist och Patricia Turdor-Sandahl föreläser om att åldras och oro och ångest i samband med det. På onsdagskvällen visas även filmen Kungen av Atlantis på Cnema, där manusförfattaren och skådespelaren Simon Settergren finns på plats.
 • Författarafton - torsdag 14/11
  Författarafton med Anna Kåver på Norrköpings stadsbibliotek. I sin bok och föreläsning lyfter hon olika perspektiv på oro och delar med sig av kunskaper samlade av forskare och kliniker inom området, som syftar till att ge dig nya förhållningssätt till ditt inre, till din oro och hur du kan hantera den. Förbokning gäller.

Det kompletta programmet för temaveckan Om psykisk hälsa finns att ladda ner bland dokumenten nedan, eller via länken: https://www.norrkoping.se/ompsykiskhalsa

Kontakt:

Hannele Mitrunen
Titel: Utbildningssamordnare, vård- och omsorgskontoret
Telefon: 011-15 10 56

Eric Bergström
Titel: Föreläsare och grundare av Ångestskolan
Telefon: 0730-85 08 82
Föreläsning: Från social fobi till social äventyrare

____________________________________________
Avsändare: Matilda Lindström, presskommunikatör
Telefon: 011–15 12 00

Bilder

Om psykisk hälsa 2019
Om psykisk hälsa 2019
Ladda ned bild

Dokument

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum