Hogia AB

Endast fyra e-signeringstjänster rekommenderas efter granskning

Dela

Efter en granskning väljer föreningen XBRL Sweden att endast rekommendera fyra av 24 elektroniska signeringstjänster när dokument ska skrivas under med avancerad elektronisk underskrift. För att bli rekommenderad av föreningen ska underskriften kunna verifieras direkt med stöd av standardiserad programvara.

Martin Thulin, Hogias e-signeringsexpert
Martin Thulin, Hogias e-signeringsexpert

Avancerad elektronisk underskrift är en typ av underskrift som enligt lag krävs vid signeringar av bland annat årsredovisningar, styrelseprotokoll och ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningar. 

― Det är glädjande besked att XBRL Sweden nu har genomfört en granskning och tagit fasta på syftet med eIDAS, som är benämningen på den EU-förordning som reglerar elektroniska underskrifter. Det borde vara en självklarhet att underskrifternas äkthet kan valideras på ett enkelt och automatiserat sätt. Annars blir det ohållbart för myndigheter och domstolar att kunna godkänna en elektronisk underskrift, säger Martin Thulin, Hogias e-signeringsexpert.

XBRL Sweden består bland annat av programvaruföretag, myndigheter och aktörer inom revision, redovisning, skatt och lön. 24 aktörer inom digital signering bjöds in att delta i granskningen, varav 11 svarade. Av de 11 bedömdes endast fyra tjänster uppfylla uppsatta kriterier. Förutom Hogia Signit är Zealid, Comfact Signature och Signport de som XBRL Sweden nu rekommenderar.

― Regeringen har slagit fast att elektroniska underskrifter är en samhällsviktig infrastruktur. Vi hoppas nu på en statlig valideringstjänst som kommer att öka digitaliseringstakten då det blir enklare att använda och validera elektroniska underskrifter, avslutar Martin Thulin.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Martin Thulin, Hogias e-signeringsexpert
Martin Thulin, Hogias e-signeringsexpert
Ladda ned bild

Länkar

Om

Hogia AB
Hogia ABHogia-gruppen består av 30 bolag i Norden och Storbritannien med sammanlagt 650 medarbetare. Med programvaror som gemensam nämnare bedriver Hogia-gruppen i dag verksamhet inom tre områden: affärssystem, personaladministrativa programvaror och transportlösningar. Läs mer på www.hogia.se.

Följ Hogia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hogia AB

Hogia levererar trafikinformation till Stockholms stadsbussar22.9.2022 10:01:16 CEST | Pressmeddelande

Hogia ska leverera ett informationssystem till Keolis, en av de största bussoperatörerna i Stockholms stad. Systemet kommer att förse trafikledning, planerare och resenärer med trafikinformation i realtid. Avtalet innefattar 350 bussar som i sin tur transporterar en halv miljon resenärer per dag. Systemet ska hjälpa bussförare att undvika störningar och resenärerna kommer att få möjlighet att planera sina resor på ett bättre sätt.

Hur kan kommunikation mellan elever och lärare förenklas?25.3.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Två Chalmersstudenter har utvecklat en ny lärplattform för studier i matematik, teknik och fysik på högskolenivå. Lärare och studenter får en gemensam utbildningsmiljö och tillgång till samma information. Studenter får därmed lika förutsättningar i sitt lärande, oavsett geografisk placering och individuell kunskapsnivå. De belönas nu med Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap, av Forum för tekniska fysiker på Chalmers.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum