Energimyndigheten beviljar E.ON 12,8 MSEK till banbrytande pilotprojekt för att minska utsläppen från uppvärmning
Djupgeotermi är en teknik som innebär att man borrar flera kilometer djupa hål i marken och utvinner förnybar, resurseffektiv och utsläppsfri värme ur jordens inre. I ett första steg genomför E.ON nu, i samarbete med energiföretaget St1, testborrningar för att undersöka möjligheten att använda tekniken i Malmö. Om testerna ger goda resultat kommer E.ON att inleda bygget av Sveriges första djupgeotermianläggning som är direkt kopplad till fjärrvärmenätet, det vill säga utan värmepump för att höja temperaturen på vattnet. Anläggningen väntas tas i drift tidigast 2022.
– Vårt mål är att ställa om till 100 procent förnybar och återvunnen energi senast år 2025. Därför är det viktigt att hitta nya tekniker som kan trygga en förnybar produktion på lång sikt. Djupgeotermi är en resurseffektiv, bullerfri och yteffektiv energilösning för framtidens urbana energisystem. Vi har stora förhoppningar om att djupgeotermi är en av de bästa lösningarna för att minska våra klimatpåverkande utsläpp, säger Marc Hoffmann, vd E.ON Sverige.
Totalt hoppas E.ON kunna bygga fem djupgeotermianläggningar i Malmö fram till år 2028, var och en med en installerad effekt på 50 MW. Denna resurseffektiva och utsläppsfria värme ersätter då biobränsle och biogas som därmed frigörs och kan göra nytta genom att i sin tur ersätta fossila bränslen inom andra områden som till exempel fordonsbränsle.
– Malmö stad har högt ställda miljö- och klimatmål där lokalt producerad, förnybar energi är en viktig del. Vi är positiva till att E.ON har valt att inleda sina testborrningar för djupgeotermisk fjärrvärme i Malmö och i pilotprojektet ges även möjlighet att belysa relevanta miljöaspekter så att miljöhänsynen är helt säkerställd vid uppförande av en fullskalig anläggning. I Malmö vill vi vara öppna för nytänkande, därför är detta extra spännande, säger Simon Chrisander (L), Kommunalråd för stadsbyggnad och miljö och ordförande i miljönämnden.
Djupgeotermiprojektet i Malmö är ett samarbete mellan E.ON, Energimyndigheten, Malmö stad, Sveriges geologiska undersökning (SGU), St1, Länsstyrelsen Skåne och Uppsala universitet.
Fakta
Geotermisk energi är värme som producerats och transporterats till jordytan genom processer i jordens inre. I områden där värmen ligger nära markytan, till exempel Island, har energin länge använts för att producera fjärrvärme och el. I geologiskt stabila områden, som Sverige, har värmen dock fått stanna där den är – i urberget. Under senare år har borrtekniken utvecklats så pass mycket att det numera är både praktiskt och ekonomiskt möjligt att borra de 5-7 kilometer som krävs för att nå värmen. Först i världen med att borra för en anläggning för djupgeotermisk värme, med liknande förutsättningar som i Malmö, var St1 i ett projekt i Espoo, Finland. Den anläggningen beräknas tas i drift senare i år.
Kontakter
Pernilla SchougActing Head of Corporate Communications
Tel:+46 70 655 14 85pernilla.schoug@eon.seBilder
Om
Vi bygger det hållbara samhället
E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.
Följ E.ON Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB
E.ON kopplar på värmen till Kinesiska Muren i Rosengård22.11.2024 16:13:03 CET | Pressmeddelande
E.ON har beslutat att återkoppla fjärrvärmen till bostadsrättsföreningen Femman i Kinesiska Muren. Beslutet fattas för att hjälpa de boende som drabbats av den svåra situationen under vintermånaderna.
E.ON-koncernen inför svenskt verktyg för att skydda biologisk mångfald längs Europas elnät20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
E.ON, som är en av Europas största ägare av elnät, har börjat implementera ett svenskt AI-verktyg för att skydda och främja biologisk mångfald längs kraftledningsgator. AI-verktyget, Skogligt Analysverktyg Med Satellitdata, eller SAMS, ska spela en central roll i E.ON-koncernens strategi för ekologisk korridorhantering.
E.ON stärker elnätet mellan Horsaryd och Karlskrona för 75 miljoner19.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
E.ON har inlett storprojektet med att byta ut och uppgradera kraftledningen mellan Horsaryd och Karlskrona. Projektet innebär en investering på 75 miljoner kronor och höjer väsentligt elnätets överföringskapacitet längs sträckan.
BMW Group och E.ON utökar Connected Home Charging för att inkludera laddning med dynamiskt elpris11.11.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
BMW Group och E.ON lanserar ”Connected Home Charging Package Plus”, som ger BMW-ägare möjlighet att ladda sina bilar med ett timprisavtal och fossilfri el. Paketet är tillgängligt för kunder som köper en helt elektrisk BMW och innehåller en komplett lösning, inklusive en BMW Wallbox.
E.ON inviger nya laddpunkter vid Vetenskapshuset i Markaryd – satsning på fossilfri energi och innovation8.11.2024 11:39:51 CET | Pressmeddelande
Idag invigdes två toppmoderna ultrasnabbladdare och två AC-laddare, med totalt åtta laddpunkter, vid Vetenskapshuset i Markaryd, strategiskt placerat nära E4. Ceremonin förrättades av Vetenskapshusets verksamhetschef Maria Berglund, E.ON Drive Infrastructure Swedens vd Marie Feuk, E.ONs regionchef syd Peter Hjalmar, Fredrik Erlandsson, kommunikationschef Nibe Industrier och Svend-Erik Dahlström, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Markaryds kommun.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum