Enköpings kommun

Enköpings kommun tar fram tillfälliga boendeplatser till flyktingar från Ukraina

Dela

Enköpings kommun har, som många andra kommuner i landet, fått i uppdrag av Migrationsverket att ta fram tillfälliga boendeplatser till människor som flyr från kriget i Ukraina.

Migrationsverket behöver nationellt 12 000 platser, varav 4 000 är av akut karaktär. Enköpings kommun rapporterar därför nu in till länsstyrelsen vilka lokaler i kommunen som skulle kunna fungera som tillfälliga boplatser. Kommunen har ett nära samarbete med ansvariga myndigheter i frågan.

– Situationen i Ukraina är allvarlig och vi har fått det här uppdraget från Migrationsverket att se över vilka typer av boendeplatser Enköping har att erbjuda. Vi jobbar på för att kunna hjälpa och stötta flyktingar från Ukraina på bästa sätt, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Book (M).

Migrationsverket ansvarar för tillfälliga boenden

Det är Migrationsverket som ansvarar för tillfälligt boende till personer som är asylsökande eller har tillfälligt tillstånd enligt massflyktsdirektivet (personer som inte väljer att bo i eget boende). Migrationsverket är i stort behov av fler bostadsplatser och har därför nått ut till landets kommuner för hjälp med fler tillfälliga boenden. Det kan handla om campingplatser, skolor och gymnastiksalar.

Söker fastighetsägare och uthyrare

Migrationsverket söker också fler bostadsplatser hos fastighetsägare och uthyrare, med anledning av att flera från Ukraina flyr till Sverige. De har därför gått ut med en upphandling gällande tillfälliga bostäder.

Läs mer på Migrationsverkets webbplats om upphandlingen gällande tillfälliga bostäder

Om du har bostad att erbjuda som privatperson hänvisar Migrationsverket till lokala hjälporganisationer.

Om du vill hjälpa till

Om du som privatperson vill hjälpa till på något sätt, vänd dig då till etablerade hjälporganisationer som kan bedöma hur man som privatperson bäst kan hjälpa till.

Läs mer på kommunens webbplats om att hjälpa till som privatperson

Nyckelord

Kontakter

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Torggatan 21
749 35 Enköping

0171- 62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum