E.ON undersöker koldioxidavskiljning i Norrköping och Örebro
Förenta nationernas klimatpanel anser att det inte räcker med att fasa ut fossila bränslen från energisystemet för att uppnå Parisavtalets mål om maximalt tvågraders uppvärmning. Koldioxid måste aktivt skiljas av från utsläppen.
Studien på Händelö- och Åbyverken handlar om hur man med hjälp av CCS-teknik, Carbon Capture and Storage, kan avskilja och lagra koldioxid. Växterna fångar koldioxid från luften genom fotosyntesen. När biomassan sedan omvandlas till elenergi och fjärrvärme kan avskiljning och lagring, till exempel i tomma oljekällor, skapa negativa utsläpp i form av kolsänkor, vilket ger möjligheter till att minska världens klimatskuld.
– Med CCS-teknik på våra anläggningar skapar vi en substantiell kolsänka, vilket ger E.ON goda förutsättningar att leda den gröna omställningen och bidra till klimatmålen, säger Anette Blücher.
Anette Blücher anser att fjärrvärmesystemet är en viktig pusselbit för att Sverige ska lyckas med den gröna omställningen. Samtidigt som Händelö- och Åbyverken tillför viktig planerbar elproduktion är anläggningarna oerhört viktiga för värmeförsörjningen i Norrköping och Örebro, där stora delar av alla bostäder och lokaler värms upp med fjärrvärme.
– Och genom att värma upp våra hem och företag med fjärrvärme i stället för med el, avlastas elnätet. Således kanelen användas där den gör större klimatnytta, till exempel för att fasa ut fossila bränslen inom transportsektorn. Fjärrvärme har alltså en mycket betydelsefull roll i energiomställningen, inte minst som fjärrvärmen i Sverige nästan uteslutande produceras av förnybara eller återvunna bränslen, säger Anette Blücher.
Studien i Örebro och Norrköping omfattar investeringar och driftskostnader för hela värdekedjan, från bränsle till slutlagring av koldioxid. Målet är att under senare delen av 2022 ha tillräckligt med kunskap för att ta nästa steg.
Studien finansieras till lika delar av E.ON och Energimyndigheten via Industriklivet.
Läs mer om kolsänkor: Framtidens kolsänkor och CCS teknik - eon.se
Kontakter
Patric Elméntf Presschef
E.ON Sverige
Bilder
Om
Vi bygger det hållbara samhället
E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.
Följ E.ON Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB
E.ON inviger nya laddpunkter vid Vetenskapshuset i Markaryd – satsning på fossilfri energi och innovation8.11.2024 11:39:51 CET | Pressmeddelande
Idag invigdes två toppmoderna ultrasnabbladdare och två AC-laddare, med totalt åtta laddpunkter, vid Vetenskapshuset i Markaryd, strategiskt placerat nära E4. Ceremonin förrättades av Vetenskapshusets verksamhetschef Maria Berglund, E.ON Drive Infrastructure Swedens vd Marie Feuk, E.ONs regionchef syd Peter Hjalmar, Fredrik Erlandsson, kommunikationschef Nibe Industrier och Svend-Erik Dahlström, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Markaryds kommun.
E.ON bygger ny transformatorstation och höjer elnätskapaciteten i Landskrona29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
E.ON investerar totalt 150 miljoner kronor i en ny transformatorstation för att höja kapaciteten i östra Landskrona. Projektet möter både befintliga och framtida kunders behov av el i området.
E.ON bygger transformatorstation i Tygelsjö för 140 miljoner kronor28.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
E.ON investerar 140 miljoner kronor i en ny 130-kilovolts transformatorstation norr om Tygelsö för att säkra framtidens elbehov i södra Malmö. Stationen skapar nya förutsättningar för stadsutveckling och industriell expansion söder om centrala Malmö.
Rekordinvesteringar stödjer Blekinges tillväxt24.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
E.ON gör under 2024 en kraftfull satsning på energiinfrastrukturen i Blekinge, med investeringar som uppgår till över 100 miljoner kronor – nästan tre gånger så mycket som under föregående år.
E.ON ställer nya klimatkrav på kabelupphandlingar för att minska utsläppen23.10.2024 13:12:04 CEST | Pressmeddelande
E.ON inför skärpta klimatkrav i sin ramavtalsupphandling för kablar för att minska utsläppen från elnätsverksamheten. Ett centralt krav är att minst hälften av de kablar som företaget köper in ska innehålla aluminium med ett maximalt koldioxidutsläpp på fem kilo per tillverkat kilo aluminium.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum