Schibsted

Erik Gatenholm och Cellink står för Årets Affärsbragd 2020

Dela

Med en skyhög innovationsnivå skriver 2020 års affärsbragdmedaljör just nu om mänsklighetens historia. Han heter Erik Gatenholm och är entreprenören bakom bioteknikbolaget Cellink. På tisdagskvällen hyllades han av prins Daniel som i samband med SM i Ung Företagsamhet delade ut SvD Affärsbragd 2020.

Erik Gatenholm, entreprenören bakom bioteknikbolaget Cellink, får priset SvD Affärsbragd 2020 för att genom skyhög  innovation ha flyttat gränserna för vad vi trodde var möjligt. Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera
Erik Gatenholm, entreprenören bakom bioteknikbolaget Cellink, får priset SvD Affärsbragd 2020 för att genom skyhög innovation ha flyttat gränserna för vad vi trodde var möjligt. Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Spotify. Apotea. Internationella Engelska Skolan. Och nu Cellink – alla bolag som kan sälla sig till gruppen framgångsrika företag som tilldelats SvD Affärsbragd. Utdelningen skedde i år i samband med SM i Ung Företagsamhet och priset delades ut av prins Daniel.

– Sverige har förstås järnmalmen och skogen att tacka för mycket, men framför allt har vi människorna som är beredda att satsa allt på sin idé. Och det kräver inte bara mod utan också väldigt mycket hårt arbete. Därför känns det väldigt positivt att Svenska Dagbladet väljer att hylla de här människorna med det här priset. Entreprenörerna. De som vågar gå först och som utmanar och bryter ny mark har alltid varit ett av vårt lands största tillgångar, säger prins Daniel.

Erik Gatenholm och Cellink står bakom både hårdvaran och det biobläck som kan blandas med levande celler för att skriva ut funktionella mänskliga vävnader. De framtida möjligheterna är stora, vilket den namnkunniga juryn tagit fasta på. I sin prismotivering skriver juryn:

“Med en entreprenörsresa i turbofart och skyhög innovationsnivå skriver de just nu om mänsklighetens historia. De flyttar gränserna för vad vi trodde var möjligt och de står för ett framgångskoncept som inte bara räddar liv, utan gör hela världen lite bättre.”

– Det känns otroligt bra. Det är en helt overklig känsla. Jag och alla i bolaget är jätteglada, stolta och tacksamma över det här, säger Erik Gatenholm.

Björn Jansson, vd för Carnegie som stödjer priset och som även är medlem i juryn, betonar att det är behovet av förebilder som är så viktigt för att gynna entreprenörskap, särskilt just i år. 

– Vi märker nästan varje dag när vi jobbar med företagare och entreprenörer hur andras mod och gärning kan inspirera till nya idéer som i sin tur kan leda till stordåd.

Jurymedlemmen Sophia Bendz, investerare och partner Atomico, är imponerad av årets pristagare.

– Ett mycket spännande bolag som har potential att förändra många branscher och betyda mycket för den slutliga konsumenten. Det kan på riktigt rädda liv, säger hon.

Cellink grundades 2016 och har cirka 200 anställda i sex länder samt kunder världen över. Bolaget börsnoterades 2016 och har idag ett börsvärde på drygt 5,4 miljarder kronor.

Finalister, utöver Erik Gatenholm och Cellink, i SvD Affärsbragd 2020 var Moa Gürbüzer, Oddbird, Johannes Schildt, Kry, Evelina Lindgren, APak, och Patricia Olby Kimondo, People Productions.

 
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Daniel Kederstedt, chef SvD Näringsliv och juryordförande. E-post: daniel.kederstedt@svd.se


Om SvD:s Affärsbragd
2014 instiftades priset SvD Affärsbragd för att uppmärksamma och sätta strålkastarljusen på svenskt entreprenörskap. SvD vill med priset lyfta fram de goda exemplen och inspirera andra till att våga satsa på sin företagsidé. Röstningen på svd.se startade den 2 april och pågick till och med den 4 maj. De fem entreprenörer som fick flest röster gick vidare till final. Bland de fem finalisterna utsåg juryn en vinnare. SvD Affärsbragd stöds av Carnegie. 
Tidigare vinnare
2019: Hamid och Mohammad Khanahmadi, grundare Tolkresurs
2018: Barbara Bergström, grundare Internationella Engelska skolan
2017: Pär Svärdson, grundare Apotea och Adlibris
2016: Jessica Löfström, grundare Expandera Mera
2015: Daniel Ek och Martin Lorentzon, grundare Spotify
2014: Ida Backlund, grundare Rapunzel of Sweden
 
Juryn för SvD Affärsbragd 2020
Sophia Bendz investerare, partner Atomico
Elisabeth Thand Ringqvist, grundare av E14 Invest och Edge Venture Capital
Hjalmar Winbladh, partner EQT Ventures
Andra Farhad, vd Börshajen
Alexander Husebye, vd Centrum för Näringslivshistoria 
Björn Jansson, vd Carnegie
Anna Careborg, publisher SvD
Daniel Kederstedt, chef SvD Näringsliv (juryordförande)
 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Erik Gatenholm, entreprenören bakom bioteknikbolaget Cellink, får priset SvD Affärsbragd 2020 för att genom skyhög  innovation ha flyttat gränserna för vad vi trodde var möjligt. Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera
Erik Gatenholm, entreprenören bakom bioteknikbolaget Cellink, får priset SvD Affärsbragd 2020 för att genom skyhög innovation ha flyttat gränserna för vad vi trodde var möjligt. Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera
Ladda ned bild
Prisutdelare av SvD Affärsbragd 2020 var prins Daniel.
Prisutdelare av SvD Affärsbragd 2020 var prins Daniel.
Ladda ned bild

Om

Schibsted
Schibsted
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

08 - 725 25 00https://www.schibsted.com

Rethinking things since 1839

Schibsted kombinerar en lång och stolt publicist-tradition, som sträcker sig ända från 1800-talet, med digital innovation och entreprenörskap. Verksamheten inkluderar bland annat bolag som Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Lendo, Prisjakt och TV.nu.

Följ Schibsted

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schibsted

Nya i Svenska hjältar-juryn: Prinsessan Sofia och Janne Andersson8.9.2020 08:45:00 CESTPressmeddelande

I december är Aftonbladets Svenska Hjältar tillbaka för fjortonde året i rad – en gala som hyllar vanliga människor som agerat med civilkurage och medmänsklighet. Sex nya personer har i år tagit plats i galans jury: prinsessan Sofia, förbundskapten Janne Andersson, ärkebiskop Antje Jackelén, komikern Kodjo Akolor, skådespelaren Morgan Alling och programledaren Kristin Kaspersen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum