Norrköpings kommun

Ersättningsplatser till alla ungdomar som lovats feriearbete inom Norrköpings kommun

Dela

Inför sommaren 2020 satte covid-19 stopp för feriearbete på både Stadium Sports Camp och inom förskolan i Norrköpings kommun. Sammanlagt rörde det 140 platser. Nu står det klart att arbetsmarknadsenheten inom Norrköpings kommun har lyckats hitta ersättningsplatser för samtliga ungdomar som behövde få hjälp med ett nytt feriejobb.

Ungdomar inom feriearbetet med Håll Norrköping Rent. Foto: Norrköpings kommun
Ungdomar inom feriearbetet med Håll Norrköping Rent. Foto: Norrköpings kommun

– Det har utförts ett omfattande arbete inom arbetsmarknadsenheten och har även varit en kraftsamling inom hela kommunen för att under en kort period hitta nya arbetsplatser för ungdomarna. Vi är väldigt glada över att alla som var fortsatt intresserade av arbete nu också kunnat få ett jobb. Hela kommunen har verkligen gått samman, säger Åsa Esaiasson, tf arbetsmarknads- och vuxenutbildningsdirektör.

Fokus har legat på att hitta ersättningsplatser för de 130 personer som hade lovats arbete på Stadium Sports Camp samt 10 personer som lovats arbete inom förskolan. Av dessa 140 ungdomar var det 121 personer som fortfarande var intresserade av att få ett feriejobb med hjälp av Norrköpings kommun. I samarbete med kollegor runt om i kommunen har arbetsmarknadsenheten till slut kunnat erbjuda 133 feriejobbplatser – alltså 12 mer än vad det inledningsvis fanns behov av.

På samhällsbyggnadskontoret har sammanlagt 32 helt nya platser tagits fram, 8 av dem inom projektet Håll Norrköping Rent. Där arbetar ungdomarna med att skapa en positiv beteendepåverkan gällande nedskräpning.

– Vi ser väldigt positivt på detta eftersom vi anser att ungdomar är en viktig nyckel till att nå en bredare målgrupp gällande frågan om nedskräpning. Tack vare dessa åtta ungdomar kan vi nu få hjälp att sprida budskapet om att vi alla behöver värna om och göra vårt Norrköping både snyggare och tryggare genom minskad nedskräpning, säger Josefine Fälth, projektledare Håll Norrköping Rent.

Ungdomarna arbetar i två olika grupper gällande Håll Norrköping Rent. Grupp ett arbetar med en så kallad mini-bin, en liten portabel plåtask som ska underlätta för rökare, snusare och personer som tuggar tuggummi genom att man kan fimpa/lägga sitt snus eller tuggummi direkt i asken. Grupp två har tagit fram en broschyr som ska göra kommunens invånare medvetna om vad det kostar att hålla Norrköping rent varje år. Samma grupp har även tagit fram ett koncept för att synliggöra papperskorgarna i kommunen. Med hjälp av spårvagnsverkstaden har de lackerat om 10 papperskorgar till mer synliga färger för att göra dem lättare att hitta. Det kommer även att målas hopphagar vid ett antal papperskorgar för att göra det roligare att kasta skräp.

– Det känns meningsfullt att arbeta med de här frågorna. Vi har alla ett ansvar över staden som vi bor i och vi vill visa att ungdomars idéer faktiskt fungerar, säger Rahaf Isam, en av de åtta ungdomarna.

Feriearbetet inom ramen för just Håll Norrköping rent pågår fram till och med fredagen den tredje juli. Andra områden inom kommunen där man kunnat erbjuda nya platser för feriearbete är bland annat Daycamp och Folkparken där kultur- och fritidskontoret samarbetar med KFUM, Visualiseringscenter, Konstmuseet, samt inom kommunstyrelsens kontor. 

Information om feriearbete:
Feriearbete är inte detsamma som sommarjobb. De skiljer sig från sommarjobben på det sättet att feriearbetaren inte ersätter någon personal utan fungerar som en betydelsefull extraresurs utöver det sedvanliga arbetet.

Kontakt:
Åsa Esaiasson
Titel: tf arbetsmarknads- och vuxenutbildningsdirektör
Telefon: 011-15 19 81
asa.esaiasson@norrkoping.se

Josefine Fälth
Titel: projektledare Håll Norrköping Rent
Telefon: 0725-83 56 46
josefine.falth@norrkoping.se

__________________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Ungdomar inom feriearbetet med Håll Norrköping Rent. Foto: Norrköpings kommun
Ungdomar inom feriearbetet med Håll Norrköping Rent. Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Exempel på mini-bins. Foto: Norrköpings kommun
Exempel på mini-bins. Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Ungdomar inom feriearbetet med Håll Norrköping Rent. Foto: Norrköpings kommun
Ungdomar inom feriearbetet med Håll Norrköping Rent. Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Rahaf Isam är en av dem som feriearbetar med Håll Norrköping Rent. Foto: Norrköpings kommun
Rahaf Isam är en av dem som feriearbetar med Håll Norrköping Rent. Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Lokala företag i Norrköping får möjlighet till stöd29.6.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Nu bjuder kommunala bolaget Norrköping Science Park in till ett antal träffar på Coffice där lokala företag får möjlighet att presentera sina idéer för företag som är redo att investera i och stötta Norrköpingsföretag. Vid den första träffen har tre företag möjlighet att ”pitcha” för nystartade investeringskonsortiet Norcopius AB, en Norrköpingsbaserad gruppering som avser främja lokal tillväxt i samarbete med näringsliv och kommun. Träffarna är en del i arbetet med att stötta det lokala näringslivet under den pågående corona-pandemin. Media bjuds in för att lyssna på de tre korta pitcharna samt presentationen av Norcopius AB. Datum: tisdag 30 juni. Tid: klockan 8:15 Plats: Coffice i Strykbrädan (Industrilandskapet) Här kan du läsa mer om Coffice Kontakt: Pontus Lindblom Titel: VD Norrköping Science Park Telefon: 070-667 27 40 Martin Gyllix Titel: VD Norcopius Telefon: 070-203 11 11 ___________________________________________________ Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör Telefo

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum