Region Örebro län

Ett bättre liv för äldre och funktionsnedsatta

Dela

Fler äldre och funktionsnedsatta i Örebro län ska känna sig trygga, självständiga och aktiva tack vare en användardriven testbädd som ska hjälpa kommuner, forskningen och näringslivet att samarbeta.

Sarah Bergqvist, processledare Region Örebro län.
Sarah Bergqvist, processledare Region Örebro län.

År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter. Vi har kommit en bit på vägen, men har fortfarande en lång väg kvar att gå. Kommunerna står inför stora demografiska utmaningar där äldre lever längre och behöver stöd, samtidigt som det finns rekryteringsutmaningar och en svårighet att locka nya medarbetare inom vård och omsorg. Resurserna kommer inte räcka till för allas behov. Därför behöver vi tänka nytt inför framtiden, för att möta välfärdens utmaningar.

Kommunerna delar erfarenheter

Örebro kommun och Alfred Nobel Science park har arbetat sedan 2013 med att utveckla innovativa lösningar inom välfärden i ”Testbädd för äldre och funktionsnedsatta”.

Nu vidareutvecklas det arbetet med testbädden Innomera som drivs av Regional utveckling, tillsammans med sex kommuner i länet.

- Alla kommuner har sina egna utmaningar när det kommer till digitalisering och välfärdsteknik. Testbädden kan hjälpa kommunerna att dela erfarenheter och lösa gemensamma utmaningar tillsammans, säger Sarah Bergqvist, processledare Region Örebro län.

En winwin-situation för medborgare, näringslivet och forskningen

Syftet med testbädden är att underlätta för kommuner, universitet och företag att samarbeta. När det är dags att utveckla, testa och införa ny teknik, lösningar eller arbetssätt kan det testas i rätt miljö, med rätt personer.

- Vi tror att det är viktigt att på ett strukturerat sätt identifiera nyttan med tekniken, låta användaren testa och sedan utvärdera innan man går vidare till att implementera tekniklösningar. Medborgare och verksamheter i kommunerna vet bäst vilka behov och utmaningar de har. Tillsammans med företag i länet kan vi matcha användarens behov mot rätt produkt och testa om det ger den nytta vi hoppas på, säger Sarah Bergqvist.

Nyckelord

Kontakter

Sarah Bergqvist, processledare Region Örebro län
sarah.bergqvist@regionorebrolan.se
019-602 63 17

Bilder

Sarah Bergqvist, processledare Region Örebro län.
Sarah Bergqvist, processledare Region Örebro län.
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Projektet drivs som ett samverkansprojekt där Regional utveckling är projektägare och medverkande kommuner är Askersund, Degerfors, Hallsberg, Karlskoga, Ljusnarsberg och Örebro. 

Mer information om testbädden Innomera: https://utveckling.regionorebrolan.se/sv/naringsliv-och--innovationer/innovationer/regional-testbadd/

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Kunskapsdag för att säkra kompetensen på framtidens arbetsmarknad7.6.2022 08:41:32 CEST | Pressinbjudan

Samtidigt som arbetslösheten är fortsatt hög i länet finns en kraftig efterfrågan inom vissa branscher på kompetent och utbildad personal. Region Örebro län arbetar i flera projekt för att långsiktigt förbättra kompetensförsörjningen och därmed komma tillrätta med den obalans som i dag finns på länets arbetsmarknad. Ett steg för att få fler i studier som kan leda till arbete är den konferens som anordnas i Örebro den 8 juni, Framtidens arbetsmarknad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum