Svenska Ishockeyförbundet

Ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

Dela

Här bifogas ett beslut i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, onsdagen den 14 november 2018.

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn:                            Axel Wemmenborn
Förening:                       IF Malmö Redhawks
Adress:                          Hyllie Stationstorg 2, 21532 MALMÖ
Matchdatum:                 2018-11-13
Mellan:                           IF Malmö Redhawks - Brynäs IF, SHL
Domare/Anmälare         Christer Lärking
Avstängningsperiod     2018-11-14 - 2018-11-20, 3 match(er)
Böter                              5 000:- betalas senast 2018-12-14

BESLUT
Efter match mellan IF Malmö Redhawks och Brynäs IF, SHL, den 13 november 2018 åläggs Axel Wemmenborn, IF Malmö Redhawks, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

  1. Avstängning fr.o.m. den 14 november 2018 t.o.m. den 20 november 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 5 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher. 

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av en anmälan som skett i efterhand av ansvarig för SHL:s situationsrum, Christer Lärking, ett yttrande från Patrik Sylvegård, sportchef i IF Malmö Redhawks samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: När det är 3.30 kvar av andra perioden så kommer Malmöspelaren nr 26 Wemmenborn med fart in i en situation som tredje man. Han träffar Brynässpelaren nr 72 Rohdin våldsamt i huvudet med sin armbåge.
Patrik Sylvegård har uppgett följande. Malmö spelaren går på pucken och ej Brynäs spelaren det syns tydligt på videon. Brynäs spelaren kommer extremt lågt och det blir mer att Brynäs spelaren åker in i Malmö spelaren. Brynäs spelaren träffar Malmö spelaren på Brynäs spelarens högra sida så spännet går upp och hjälmen ramlar av. Spelaren blir ej skadad och spelar vidare. Vi tycker att det är jätte tydligt på videon att detta inte är en huvudtackling
Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Axel Wemmenborn gjort sig skyldig till en otillåten huvudtackling. Att motspelaren blev något låg i tacklingsögonblicket förändrar inte bedömningen. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara 3 matcher. Axel Wemmenborn ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Axel Wemmenborn kommer som tredje man in i situationen
  • Tacklingen sker med en armrörelse som är riktad mot huvudet.
  • Stor skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 44. 

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Alexander RamsayOrdförande i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd

070 - 522 64 54

Dokument

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Ishockey-VM 2025 spelas i Sverige24.5.2019 10:41:17 CESTPressmeddelande

Sedan två veckor har det pågått en riktig ishockeyfest i Bratislava, Slovakien. En hockeyfest som kommer tillbaka till Sverige år 2025 efter att Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) idag utsett Sverige till arrangör för ishockey-VM år 2025. Ishockey-VM har de senaste åren verkligen varit riktiga ishockeyfester, både på plats i arenan och framför TV:n. Vi minns upplevelserna och bilderna från Köln och Köpenhamn där en gul vägg av svenska fans lyfte fram Tre Kronor till dubbla VM-guld. Nu får alla fans, men också de som ännu inte upptäckt ishockeyn chansen att uppleva samma hockeyfest i Sverige igen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum