Dramaten

Eva Röse tillbaka på Dramaten i Ibsens Frun från havet

Dela

Sofia Jupither sätter upp Henrik Ibsens tidlösa klassiker om en pågående mittlivskris och ett äktenskap i gungning. Premiär på Lilla scenen den 4 maj.

Fyrvaktardottern Ellida har gift sig med änklingen Wangel, en omtänksam läkare, och flyttat in hos honom och hans nästan vuxna döttrar i en småstad längst in i fjorden. Men Ellida har svårt att hitta sin roll i familjen och känner sig kvävd av småstadslivet. Hon badar i fjorden men längtar efter havet, efter frihet, efter den hon en gång var. Och kanske längtar hon efter mannen hon en gång älskade – han som efter en kort och häftig förälskelse försvann ut på det vida havet. 

–  Frun från havet handlar om något som de allra flesta i en viss ålder kan känna igen sig i, nämligen hur hur man egentligen ska leva sitt liv. Ellida är i en mittlivskris, som det så fint heter på norska, och ifrågasätter sina tidigare val i livet. Men kanske är det ofta så att längtan efter något annat skymmer sikten för det man faktiskt har? säger regissören Sofia Jupither. 

Magnus Roosmann gör rollen som Ellidas man, Wangel. 

–  Han är kanske Ibsens allra mest sympatiska äkta man. En modern, fin och mogen man som lyssnar och förstår. Det är väl också anledningen till att slutet i den här pjäsen skiljer sig från det i Ett dockhem , där ju Nora lämnar Torvald i slutet, säger Sofia Jupither.

Regissören Sofia Jupither har tidigare haft stora framgångar med Ibsen-uppsättningar som exempelvis  Gengångare  på Stockholms Stadsteater 2010, som också visades på SVT, och Lille Eyolf som blev en stor succé på Nationaltheatret i Oslo 2014. Nu sätter hon upp en kraftfull gestaltning av en kvinnas livskris. Som Ellida ser vi Eva Röse, tillbaka på Dramaten för första gången sedan  De oskyldiga  2013.

Sofia Jupither har arbetat på de största teatrarna i Norden och har regisserat urpremiärer av såväl Lars Norén ( Skalv  och Fragmente  på Folkteatern i Göteborg ch 3.31.93. på Stockholms Stadsteater) som Jon Fosse ( Svevn  på Nationatheatret i Oslo). Hon har också regisserat opera, senast  Salome  på Kungliga Operan. Vintern 2016/2017 är hon aktuell med  Mio min Mio  på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 2014 tilldelades hon Svenska Dagbladets Thaliapris.

Medverkande 
Ellida Wangel Eva Röse 
Lyngstrand Alexander Salzberger 
Ballested Andreas T Olsson 
En främmande man Johan Holmberg 
Doktor Wangel Magnus Roosmann 
Hilde Rakel Benér Gajdusek 
Arnholm Bengt Braskered 
Bolette Electra Hallman

Regi Sofia Jupither 
Översättning Klas Östergren 
Bearbetning Mari Vatne Kjelstadli och Sofia Jupither 
Scenografi och kostym Erlend Birkeland 
Ljusdesign Ellen Ruge 
Peruk och mask Natalie Pujol

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum