Det är inte kört – en kväll om gängvåld bland unga

Dela

I ett samarbete mellan Dramaten, Fryshuset, The Non-Violence Project, Rätt kurva/Polisen och Beredskapslyftet arrangeras en kväll av reflektion och handling för att stoppa gängvåldet bland unga. Kvällen inleds med föreställningen Klipp han, med Lena Endre, Elin Klinga och Shahab Anoush i rollerna. Därefter blir det panelsamtal med bland andra Carin Götblad, polismästare vid NOA och Amir Rostami, professor i kriminologi. Det är inte kört på Stora scenen den 24 maj.            

Lena Endre, Elin Klinga och Shahab Anoush.
Lena Endre, Elin Klinga och Shahab Anoush. Foto: Leonard Stenberg

För en enda kväll sätts åter den kritikerhyllade Klipp han upp. En föreställning av Teater Fryshuset och Unga Dramaten som handlar om en av vårt samhälles mest brinnande och utmanande frågor just nu – gängvåldet bland unga. Klipp han är berättelserna från de som är inblandade i skjutningarna.

Efter föreställningen blir det panelsamtal om vad man kan göra för att motverka det som sker. Vilka insatser har effekt? Hur jobbar aktörer som befinner sig mitt bland de unga för att agera motkraft och skapa positiva sammanhang?

–Vi vill skapa en kväll där vi uppmärksammar allvaret och inspirerar till mod och handlingskraft. Tillsammans lyfter vi konkreta åtgärder som står till vårt förfogande och gör verklig skillnad för att rädda liv, säger Ulf Stenberg, Fryshuset.

Kvällen är ett slutet evenemang med speciellt inbjudna som på olika sätt har tillgång till medel och verktyg att faktiskt kunna göra skillnad. I publiken sitter makthavare, beslutsfattare, opinionsbildare samt representanter från civilsamhälle och näringsliv.

För pressackreditering kontakta Lena Törner, pressansvarig Dramaten.

Kvällens program
Kl. 18.00 Föreställningen Klipp han med Elin Klinga, Lena Endre och Shahab Anoush
Kl. 18.45 Nationalekonom Ingvar Nilsson presenterar rapporten Det är inte kört
Kl. 19.05 Paus och mingel
Kl. 19.45 Frågestund med Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare Dramaten, Johan Oljeqvist, Fryshuset, Fredrik Hillelson, Beredskapslyftet och Rolf Skjöldebrand, Non-Violence Project Foundation.
Kl. 20.00 Panelsamtal: Vad kan var och en göra? Med Carin Götblad, Polisen, Fredrik Hillelson, Beredskapslyftet/Novare, Amir Rostami, professor i kriminologi och Camila Salazar Atias, Fryshuset. Moderator: Raymond Peroti
Kl. 21.00 Kvällen avslutas

Stiftelsen Fryshuset är en ideell organisation som är religiöst och politiskt oberoende. Fryshuset bedriver ett 60-tal olika verksamheter på flera orter runt om i Sverige, där unga har möjlighet att utöva sina passioner, skapa och delta i ungdomsdrivna aktiviteter, utbildningar och arbete.

Non-Violence Project, (NVP) har i 30 år tränat och utbildat över 9 miljoner elever, lärare, tränare, idrottare och frivilliga i icke-våld, medmänsklighet och medkänsla. NVP är närvarande på alla fem kontinenter.

Beredskapslyftet startade under våren 2020 av Novare tillsammans med Wallenbergstiftelserna och Sophiahemmet Högskola. Idag är Beredskapslyftet en ideell förening som fungerar som en plattform för att mobilisera resurser från näringslivet i syfte att stötta samhället vid kriser och större händelser.

Rätt Kurva/Polisen är ett brottsförebyggande program startat av Polismyndigheten och kommunerna Göteborg, Linköping och Södertälje med stöd av näringslivet genom Beredskapslyftet. Syftet med programmet är att minska nyrekrytering av barn mellan 8 och 15 år till kriminella gäng, och att öppna dörrar som leder bort från kriminalitet.

 

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lena Endre, Elin Klinga och Shahab Anoush.
Lena Endre, Elin Klinga och Shahab Anoush.
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Kungliga Operan samverkar i Almedalen30.5.2024 09:00:36 CEST | Pressmeddelande

Under årets politikerdagar i Almedalen medverkar Dramaten och Kungliga Operan för första gången tillsammans. Dramatens vd Kitte Wagner och Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren deltar i tre olika panelsamtal och debatter. På tisdagen deltar de tillsammans med Fabeges vd Stefan Dahlbo och hotellägaren Petter Stordalen i ett samtal om kulturens roll för attraktiva städer. På onsdagen arrangeras två evenemang på Länsteatern i Visby; på morgonen är temat utredningen av en ny hyresmodell för de statliga kulturscenerna, efter lunch handlar det om privat finansiering av kulturlivet.

Dramaten på Järvaveckan24.5.2024 10:21:57 CEST | Pressmeddelande

I Järvaveckans mingeltält, lördag 1 juni, samtalar skådespelaren och regissören Alexander Salzberger med journalisten Manuel Cubas om att skriva dramatik. Därefter bjuds Järvaveckans besökare att se hans pjäs Son och far på teatern. Dramaten har även ett tält på området där besökarna får bekanta sig med teaterns verksamhet och höra några skådespelare läsa texter skrivna av bland andra Stor, Imenella och Linda Pira.

1900 – En audiovisuell konsert på Dramaten17.5.2024 09:01:06 CEST | Pressmeddelande

Den mångsysslande kompositören, artisten och ljudkonstnären Christian Gabel med artistnamnet 1900 ger en exklusiv konsert på Dramaten våren 2025. En konsert där 60-talsminimalism, frijazz och musique concrete vävs samman med futuristisk, lettristisk och dadaistisk ljudpoesi och idéer lånade från Fluxusrörelsen. 1900 – En Audiovisuell konsert: Kontragarde ges på Dramatens stora scen den 18 januari. Biljetterna släpps den 24 maj klockan 10.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye