World Animal Protection Sverige

Experter uppmanar G20-ledare att stoppa handel med vilda djur

Dela

World Animal Protection släpper idag en rapport om bristerna i G20-ländernas lagstiftning, som möjliggör den grymma handeln med vilda djur och ökar risken för fler pandemier.

Organisationen vädjar till G20:s ledare att förbjuda den globala handeln med vilda djur eftersom “nuvarande system inte fungerar” och “möjliggör spridning av zoonoser’’.

Rapporten avslöjar den otillräckliga lagstiftningen som underlättar möjligheten att ta vilda djur från deras naturliga miljö, föda upp dem i fångenskap eller döda dem och handla med deras kroppsdelar. Detta underlättas av otillräckliga åtgärder som ska förhindra exploatering.

Rapporten “Protecting our world from future pandemics” beskriver också hur handeln är en fara för folkhälsan, eftersom:

  •  CITES-överenskommelsen, som ska reglera handeln, saknar fokus på sjukdomar som kan överföras från djur till människa
  • Vilda djur som importeras får sällan eller aldrig någon hälsoundersökning, vilket medför att patogener enkelt kan korsa landsgränser
  • Antalet människor som är involverade i handeln med vilda djur är hög, vilket ger ännu fler möjligheter till smittspridning.

Kelly Dent, som är globalt politiskt ansvarig på World Animal Protection säger: “Lagarna som tillämpas av G20-länderna för att skydda vilda djur är otillräckliga och skadar ofta mer än de hjälper. Vilda djur lider under varje steg i handeln. De är extremt pressáde när de tas från det vilda och packas tätt under transporten så det är inte underligt att så många dött när de når destinationen.

Medan världens fokus ligger på vaccination kan virusprevention inte ignoreras, eftersom det beräknas finnas över 320 000 oupptäckta däggdjursvirus. Ödet för djur, människor och världsekonomin vilar I händerna på G20-ledarna, som förevisats det mest praktiska sättet att minska smittspridning – att stoppa handeln med vilda djur.”

Rapporten kommer efter att WHO (Världshälsoorganisationen) uppmanat till förlängning av förbudet mot handeln med vilda djur eftersom studier visar att trolig uppkomst till Covid-19 är fladdermus som smittat annat djur.

Rapporten ger exempel på skillnader i lagstiftning som kan ge kryphål och att ett helhetsgrepp behövs för att fasa ut handeln med vilda djur. Den ger även exempel på lagstiftning som kan fungera som förebild för andra länder.

Varje dag jagas tusentals vilda djur eller föds upp under dåliga förhållanden och säljs in i den globala multimiljardhandeln – som mat, husdjur, lyxvaror, traditionell medicin och underhållning.

Innan G20-mötet i november 2020 samlade World Animal Protection in 1,1 miljoner underskrifter för att få ett stopp på handeln med vilda djur.

Här finns rapporten, filmer, bilder och bildtexter.

Tabell 1: Exempel på lagstiftning för handel med vilda djur i G20-länder

Land

Positiv/ Negativ

Info

Vilda djur som tas från det vilda

Indien

Positiv

Indiens Wildlife Protection Act från 1972[1] är en förebild. Vilda djur ska tas från det vilda endast för angelägna bevarandeinsatser som en sista utväg. De kan även evakueras eller få livsviktig veterinärvård vid naturkatastrofer eller krig.

Brasilien

Positiv

Under 2008 gjorde Brasilien hela kusten till en fristad för valar och delfiner[2] (Federal Decree No. 6,698/2008)[3] och införde starka restriktioner för att skydda import och export av havslevande däggdjur som fångats i havet (Federal Decree No. 6,514/2008)[4] .  Landet har även skapat en särskild “myndighet” (IBAMA/DBFlo), som ska hantera den internationella handeln med växter och djur.[5]

Indonesien

Negativ

Ett av G20-länderna med lägre djurvälfärd med lag 18 från 2009. Den tillåter avel av viltfångade djur, som sedan räknas som tamdjur.[6] [7] [8]  

Indien

Positiv

I Indien är all kommersiell jakt förbjudet under Wildlife Protection Act (1972). Undantag är skadedjur och vilda djur som hamnar i konflikt med människor.

USA

Negativ

I USA finns ingen nationell lagstiftning som skyddar vilda djur som jagas, fångas i fälla eller fiskas (förutom the Airborne Hunting Act 1971).[9]

Australien

Negativ

I Australien jagas vilda kängurur på många platser och köttet som äts kommer oftast från vilda djur. Det finns riktlinjer, National Codes of Practice for the ‘humane shooting’ of kangaroos. Men det finns hundratals rapporterade fall av plågsamma avlivningar och skadeskjutning.[10]

Storbritannien

Positiv / Negativ

Storbritannien har tydlig lagstiftning vad gäller vilda djur som tas från naturen i the Wildlife and Countryside Act 1981.[11]Men för många arter finns undantag och inskränkningar, som gör att djuren tillåts tas från det vilda.

 

 

 

Kommersiell hållning av vilda djur i fångenskap

Kina

Positiv / Negativ

I Kina och Sydafrika har lagar nyligen ändrats gällande uppfödning av vilda djur. I början på 2020 förbjöd Kina konsumtion av vilda djur.[12] Förslag finns om att ändra lagen ytterligare men det är fortfarande tillåtet att använda djuren för andra ändamål som medicin, i turistindustrin och som husdjur.

 

 

 

EU

Negativ

I EU finns förbud mot privat ägande av vilda djur som husdjur endast för ett fåtal arter.[13]

Saudiarabien

Negativ

Alla G20-länder har lagstiftning för djurparker – utom Saudiarabien.

Storbritannien / Indien / Mexiko / Italien

Positiv

Endast fyra G20-länder – Mexiko, Storbritannien, Indien och Italien – har nationella lagar som förbjuder vilda djur på cirkus.

Kanada

Positiv

Kanada har förbjud mot att hålla marina däggdjur i fångenskap.

Indien

Positiv

Indien tillåter inte att delfiner hålls i fångenskap.

Brasilien

Positiv

Brasilien har förbud mot att marina däggdjur används i underhållning.

Storbritannien

Positiv

Stobritanniens sista delfinarium stängdes 1992. Även om det tekniskt sett inte är olagligt att hålla delfiner i fångenskap är kraven på skötsel så höga att ingen motiverats att ha delfinarium.

Handelsregler och tillämpning

Indien

Negativ

I Indien är CITES inte reglerat nationellt för arter som inte är inhemska.

Australien

Positiv

I Australien reglerar the Environment Protection and Biodiversity Conservation Act 1999 (EPBC Act) en mängd inhemska åtgärder som ytterligare stärker skyddet för CITES-listade arter.[14]

USA

Positiv

USA:s Lacey Act (som senast ändrades 2008) reglerar importen av alla arter som är skyddade enligt lag. Den kräver att importören ansvarar för att de vilda djuren har fötts upp eller jagats olagligt och överträdelser kan ge stränga straff.

Indien / Storbritannien

Positiv

Några G20-länder, som storbritannien och Indien, har hängivna polisenheter för bekämpning av brott mot vilda djur.[16],[17] På internationell nivå har INTERPOL flera effektiva nätverk som ASEAN Wildlife Enforcement Network (ASEAN-WEN), och organisationer som TRAFFIC och the Environmental Investigation Agency.

 Källhänvisningar:

[1]http://extwprlegs1.fao.org/docs/pdf/ind21932.pdf

[2]http://www.ens-newswire.com/ens/dec2008/2008-12-18-01.asp

[3]http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2008/decreto/d6698.htm

[4] http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2008/decreto/d6514.htm

[5]https://www.ibama.gov.br/noticias/730-2019/2095-2019-um-ano-de-avancos-para-a-coordenacao-de-comercio-exterior-do-ibama

[6] http://www.flevin.com/id/lgso/translations/JICA%20Mirror/english/4340_UU_18_2009_e.html

[7]https://www.kemhan.go.id/ppid/wp-content/uploads/sites/2/2016/11/UU-41-Tahun-2014-1.pdf  

[8]http://ksdae.menlhk.go.id/assets/news/peraturan/Permenhut_69_tahun_2013_Penangkaran_-_Perubahan.pdf  

[9] https://www.fws.gov/laws/lawsdigest/airborn.html

[10] Graeme McEwan, Animal Law Principles and Frontiers (2011 published at www.bawp.org.au), page 132

[11] https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1981/69

[12] http://www.xinhuanet.com/english/2020-02/25/c_138814681.htm

[13]https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1417443504720&uri=CELEX:32014R1143

[14]http://www.environment.gov.au/epbc

[15]http://extwprlegs1.fao.org/docs/pdf/usa153636.pdf

[16] https://www.nwcu.police.uk/

[17] http://wccb.gov.in/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

World Animal Protection Sverige
World Animal Protection Sverige
Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm

08-6177970http://www.worldanimalprotection.se

Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. 

Våra arbetsområden är djur i samhällenlantbruksdjurkatastrofdrabbade djur och vilda djur.

Följ World Animal Protection Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum