Region Norrbotten

EXPO ett steg på vägen till ett nytt liv – och ny arbetskraft

Dela
I folktäta Nederländerna drömmer hundratusentals människor om en framtid i ett annat land. I helgen är Norrbotten med på mässan Emigration Expo för att möta dem.

Hit väntas i helgen 16 000 människor som kommit långt i tankarna på att lämna Nederländerna. De är pålästa, motiverade och letar efter rätt plats i världen att bygga en framtid för sig själva och sina familjer. Norrbotten är på plats för att visa dem våra möjligheter med spännande jobb, vacker och lättillgänglig natur, trygghet, vita vintrar och mycket plats.

Under det gemensamma namnet Arctic Sweden är representanter för kommunerna, Arbetsförmedlingen och Region Norrbotten på plats i Utrecht.

– Det är en stenhård konkurrens i Sverige och världen för legitimationsyrken. Så för oss är det viktigt att vara på plats på EXPO och knyta personliga relationer säger Nina Ekbäck, HR Region Norrbotten.

I Norrbotten lever och verkar redan många människor, par och familjer som tagit steget och byggt sig ett nytt liv i vårt län. Med oss på EXPO har vi två nederländare som redan tagit steget: Gabrielle Knobbout, enhetschef för Folktandvården i Gällivare, och Cornelis Uittenbogaard, som jobbar med samhällsplanering i Övertorneå kommun.

– Vårt livsäventyr förverkligades genom flytten till Övertorneå för två år sedan, där vi nu har hittat hem. Nu i helgen representerar jag min arbetsgivare Övertorneå Kommun på Emigration Expo i syfte att locka mina landsmän till livskvaliteten och framtidsmöjligheterna som finns i Norrbotten, säger Cornelis Uittenboagard, stadsplanerare på Övertorneå kommun.

Emigration Expo förväntar sig besöksrekord i år. Trenden med antalet människor som flyttar från Nederländerna är ökande. Ungefär 150 000 nederländarna flyttar utomlands varje år. En av de främsta drivkrafterna är en längtan efter högre livskvalitet och en trygg och naturnära miljö för barnen att växa upp i.

Av dem som besöker mässan flyttar 65 procent utomlands inom två år, och Sverige är ett populärt alternativ för nederländarna. Norrbotten har brist på arbetskraft inom nästan alla branscher. Det här är ett försök att sammanföra arbetskraft på jakt efter en ny framtid med ett Norrbotten i stort behov av nya invånare, visa på möjligheterna. För mässbesökarna kan mötet i vår monter vara ett steg på vägen mot ett flyttbeslut som kanske kommer om något år.

Intill Arctic Sweden-montern finns LTU och LKAB. Gruvbolaget har också har med sig några av sina internationella medarbetare, bland annat från Nederländerna.

– För oss är det en absolut nödvändighet att söka oss till andra länder för att kunna fylla det rekryteringsbehov och hitta de specifika kompetenser vi är ute efter. Sedan före jul har vi aktivt jobbat för att öka kännedomen om LKAB i Sverige och i resten av Europa och att delta på Emigration Expo blev för oss en bra pusselbit i det arbetet, berättar Åse Juhlin, HR-chef på LKAB.

Mässmedverkan arrangeras inom ramen för projektet North Sweden Green Deal, som medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Nyckelord

Kontakter

Stina Almkvist
Projektledare Attraktion, North Sweden Green Deal
072-7266650

Bilder

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum