Stockholms stad

Extra säkerhetstester efter personuppgiftsincidenter

Dela

Vid två tillfällen under kort tid har Stockholms stad fått uppgifter om att obehöriga kunnat komma åt personuppgifter i skolplattformen. Incidenterna har anmälts till Datainspektionen. Med anledning av det inträffade kommer Stockholms stad att göra extra säkerhetstester av alla delar i skolplattformen.

Den första incidenten anmäldes till Datainspektionen den 23 augusti. Personuppgifter och elevdokumentation i skolplattformen hade varit möjliga att nå genom att, i inloggat läge, ändra på anropen till systemets databas och få fram personuppgifter man inte borde ha fått. Modulen ”Elevdokumentation” stängdes omgående och hålls stängd så länge arbete med att rätta felen pågår.

Under helgen inkom också uppgifter om att det var möjligt att, i inloggat läge, söka fram personuppgifter på vårdnadshavare från skolplattformens startsida. Staden gjorde en rättning under helgen, så att sådana sökningar inte längre är möjliga. Incidenten anmäldes till Datainspektionen den 27 augusti. För att nå uppgifterna krävdes förutom inloggning också att ange andra vårdnadshavares personnummer. Information som då var möjlig att få fram var vårdnadshavares namn, telefonnummer, adress och e-postadress.

– Under kort tid har Stockholms stad uppmärksammats på och hanterat två personuppgiftsincidenter kopplade till skolplattformen. Det är allvarligt och med anledning av det inträffade kommer staden att göra nya säkerhetstester av samtliga delar i skolplattformen, säger Johanna Engman, it-direktör i Stockholms stad, och forsätter:

– Vi är inte nöjda förrän skolorna har ett fungerande och säkert it-stöd, det är vår högsta prioritet.

De förnyade testerna är en del av den utredning av skolplattformens användarvänlighet och säkerhet som begärts av skolborgarrådet.

FAKTA

Skolplattformen består av följande delar, så kallade moduler:

  • Startsida
  • Pedagogiskt genomförande
  • Planering och bedömning
  • Elevdokumentation
  • Frånvaro och närvaro
  • Schema
  • Barn- och elevregister

Läs mer om Skolplattformen här: https://www.stockholm.se/ForskolaSkola/Skolplattformen/Fragor-och-svar-om-skolplattformen-/

Kontakter

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum