Almega

Extrabudget behövs för att motverka långtidsarbetslösheten

Dela

Arbetsförmedlingen lämnar tillbaka cirka 10 miljarder till statskassan. Samtidigt ökar långtidsarbetslösheten. ”Resurserna måste omfördelas till den aktiva arbetsmarknadspolitiken”, säger Almegas näringspolitiske chef Andreas Åström.

Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.
Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Nyheten att Arbetsförmedlingen lämnar tillbaka cirka 10 miljarder till statskassan samtidigt som långtidsarbetslösheten ökar visar på behovet av att omedelbart omfördela resurser till den aktiva arbetsmarknadspolitiken.

Andelen långtidsarbetslösa är 10 procent högre idag än för ett år sedan och samtidigt saknar Arbetsförmedlingen verktyg för att motverka långtidsarbetslösheten.

– Flera branscher som exempelvis besöksnäringen vittnar om att de medarbetare som förlorade jobbet under pandemin inte återvänt, trots lediga jobb. Därför måste Arbetsförmedlingen snabbt få ökade möjligheter att anvisa fler arbetslösa till matchningstjänster och arbetsmarknadsutbildningar, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Återhämtningen på arbetsmarknaden skadas av att Arbetsförmedlingen inte får använda delar av överskottet på 10 miljarder till att förbättra matchningen och förhindra ökad långtidsarbetslöshet.

– Regeringen måste omedelbart ta initiativ till en extrabudget och föra över en del av Arbetsförmedlingens överskott till aktivitetsstödet och den aktiva arbetsmarknadspolitiken. På längre sikt behöver Arbetsförmedlingen dessutom få större befogenheter att styra över anslagen för arbetslöshetsförsäkringen och aktivitetsstödet, säger Andreas Åström.

Nyckelord

Bilder

Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.
Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum