Få undersöker riskerna med långvarigt stillasittande arbete
Belastningsbesvär är ett av de vanligaste arbetsrelaterade hälsoproblemen både i Sverige och i övriga Europa. Långvarigt stillasittande och arbete i obekväma arbetsställningar uppges vara näst vanligaste orsaken till arbetsrelaterade besvär.
- Många tänker inte på att långvarigt stillasittande är en hälsorisk i arbetet som kan orsaka besvär som på sikt kan leda till skador och ohälsa. Höj- och sänkbara bord, bra stolar och andra ergonomiska verktyg har de flesta tillgång till. Ändå är det väldigt få som ser fysisk inaktivitet som en risk som ska ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Arbetsgivare behöver ha ett tätt samarbete och dialog med arbetstagare och skyddsombud för att fånga upp risker för besvär och skador i arbetsmiljön.
- Som arbetsgivare är det viktigt att vara vaksam på tidiga tecken på besvär och att förebygga risker för belastningsbesvär på ett systematiskt sätt, säger Erna Zelmin.
Nära hälften (45 %) av arbetsställen ska åtgärda arbetsmiljöbrister
Arbetsmiljöverket har inspekterat nära 1400 arbetsställen, varav drygt 600 har fått krav på att förbättra rutinerna kring det förebyggande arbetsmiljöarbetet. De inspekterade arbetsplatserna finns i flera olika näringsgrenar, som exempelvis taxi- och transportföretag, IT- och redovisningskonsulter samt tandläkare och tandtekniker.
Nära hälften av de inspekterade arbetsställena har fått krav på att åtgärda brister i arbetsmiljöarbetet. Kraven handlar främst om att arbetsgivaren inte har undersökt belastningsergonomiska risker i samband med stillasittande arbete.
- Det är viktigt att arbetsgivare organiserar arbetet så att arbetstagare har handlingsutrymme att variera arbetsställningar och arbetsrörelser. Hög arbetsbelastning kan till exempel göra att handlingsutrymmet krymper. Därför är det viktigt att tänka på arbetstagarnas möjlighet till handlingsutrymme när arbetsgivaren planerar och organiserar arbetet, säger Erna Zelmin.
Variation och återhämtning
Det är arbetsgivaren som ansvarar för att arbetet och arbetsplatsen är utformad så att hälsofarliga eller onödigt tröttande belastningar undviks. Arbetsgivaren ska undersöka arbetsförhållandena och bedöma risker. Det är nödvändigt att ha koll på alla risker i arbetet för att sätta in rätt åtgärder och förhindra arbetsrelaterad ohälsa.
När arbetsgivaren planerar åtgärder är det viktigt att ha ett helhetsperspektiv som omfattar arbetstagaren, tekniken och organisationen. Arbetsgivare behöver ha ett tätt samarbete och dialog med arbetstagare och skyddsombud för att fånga upp risker för besvär och skador i arbetsmiljön.
Vanliga brister i
- att undersöka och riskbedöma långvarigt stillasittande arbete,
- rutiner för arbetsmiljöarbetet för att säkerställa en bra arbetsmiljö vid arbete som kan innebära långvarigt stillasittande för de anställda,
- arbetsgivarens skyldighet att se till att de anställda har kunskaper om rätta arbetsställningar och arbetsrörelser, hur teknisk utrustning och hjälpmedel ska användas, med mera,
- handlingsutrymme för de anställda att få in variation och rörelse i arbetet.
Kunskapswebbinarium om långvarigt stillasittande arbete
Vill du veta mer om inspektionerna, få lärande exempel och lyssna på David Hallman från Högskolan i Gävle kan du idag anmäla dig till webbinariet imorgon, 29 oktober, klockan 10:00-12:00.
Länkar
Undersökningen: Arbetsorsakade besvär 2020
Arbetsmiljöverkets podd Hallå arbetsmiljö! om risker med långvarigt stillasittande arbete
Fakta om EU-kampanjen
Under åren 2020–2022 genomförs EU kampanjen ”Friska arbetsplatser belastar rätt”. Kampanjen ska ge arbetsgivare ökade kunskaper om hur belastningsskador uppstår och hur de kan förebyggas. I år uppmärksammas risker med långvarigt stillasittande arbete.
Kontaktperson vid Arbetsmiljöverket
Heli Aarnipuro, nationell samordnare av inspektionsinsatsen, telefon 010-730 9957. Presstjänsten: telefon 010-730 9155.
Nyckelord
Kontakter
Sonya AhoPressekreterare
Tel:010-730 98 04sonya.aho@av.seBilder
Om
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Sverigebeslut efter förnyad inspektion om hot och våld på SIS-hem11.12.2024 14:28:55 CET | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverket har beslutat om en rad åtgärder som Statens Institutionsstyrelses ska genomföra för att förebygga hot och våld mot anställda på institutioner där SIS bedriver tvångsvård för vuxna och ungdomar, samt sluten ungdomsvård.
Myndighetsgemensam kontrollinsats i Halland29.11.2024 13:16:26 CET | Pressmeddelande
Under två dagar har Arbetsmiljöverket, tillsammans med Polisen i Halland och flera andra myndigheter, genomfört 79 oanmälda arbetsplatsinspektioner i samtliga kommuner i Halland. Arbetsmiljöverket meddelade ett 40-tal omedelbara förbud mot hela eller delar av verksamheterna som kontrollerades.
Myndigheter bidrar till en renare städbransch12.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan 2018 har nio myndigheter utvecklat ett samarbete kring kontroller för att motverka fusk och regelöverträdelser i arbetslivet. Myndigheter mot arbetslivskriminalitet har tillsammans genomfört över 14 000 gemensamma kontroller. En del av kontrollerna har genomförts i städbranschen, som är en mycket svårgranskad bransch.
Myndighetskontroller motverkar avfallsbrottslighet11.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I september deltog Arbetsmiljöverket i en omfattande tillsynsinsats av avfallstransporter i Stockholms län, i samarbete med Länsstyrelsen, Polismyndigheten och 18 av länets kommuner. Resultatet visar att över hälften av de kontrollerade transporterna hade brister. Av de kontrollerade företagen fick 14 sanktionsavgifter på sammanlagt över en miljon kronor, varav största delen kopplades till obesiktade lyftanordningar.
Arbetsmiljöverket genomför samordnad kontrollinsats i Mariestad25.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Arbetsmiljöverket, i samverkan med flera andra myndigheter, genomfört en omfattande arbetsplatsinspektion på Metsä Tissue i Mariestad. Insatsen är en del av det nationella arbetet för att förebygga arbetslivskriminalitet, förbättra arbetsmiljön och säkerställa att lagar och regler följs. Mariestads bruk är en stor arbetsplats där flera parallella byggprojekt pågår.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum