Navet

Familjebolaget LGL Construction AB får ny ägare

Dela

Sedan den 15 maj 2020 är Helsingborgsbaserade investeringsbolaget Dacke Industri AB ny ägare till LGL Construction AB,baserat i Smålandsstenar. LGL utför totallösningar för stålkonstruktioner samt alla slags smides- och plåtarbeten till byggnadsindustrin och övrig industri med flera välkända bolag på kundlistan.

Bild: Mats Holmqvist, LGL Construction AB och Lars Fredin, Dacke Industri AB
Bild: Mats Holmqvist, LGL Construction AB och Lars Fredin, Dacke Industri AB

LGL grundades redan 1967 har sedan 1987 bedrivits som ett familjebolag med Mats Holmqvist i spetsen. Även Mats son Fredrik Holmqvist är sedan flera år verksam i den dagliga ledningen och driften. LGL sysselsätter drygt fyrtio medarbetare, levererar projekt till såväl detaljhandels- som fastighetsbolag och har expanderat kraftigt under senare år och årsomsättningen tangerar ca 230 Mkr. Bolagets främsta produkter är konstruktion, tillverkning och montering av stålhallar och stomsystem för handel, bostadshus och kontor. Ett annat produktområde som växt under senare år är lagersystem i form av entresoler, grenställ och påkörningsskydd.

Fortsatt utveckling och tillväxt
Mats Holmqvist övervägde under några år de olika möjligheter som förelåg för att möjliggöra bolagets fortsatta utveckling och tillväxt även utan Mats som ägare. Någon intern generationsväxling inom familjen var av olika anledningar inte aktuell och möjligheterna till en extern försäljning började undersökas. I samband med detta rekommenderades Mats att ta kontakt med Navet som stöd i den processen. Navet inledde en analys av bolaget som sedan mynnade ut i en tydlig strategi innefattande en komplett försäljningsprocess.

- Navets tydliga process hjälpte oss att hantera affären på ett professionellt sätt. Att samarbeta med en partner med lång erfarenhet av ägarledda bolag och som både kan ingjuta förtroende hos säljare och köpare är A och O för en lyckad affär. I familjeföretag blir man lätt hemmablind och att ta in professionell hjälp ångrar vi inte, säger Mats Holmqvist.

Tyst försäljningsprocess med stort intresse
Då familjen Holmqvist var mycket måna om att såväl bolaget som all personal skulle gå en ljus framtid till mötes hos en ny ägare beslutades det tidigt att eftersträva en tyst försäljningsprocess med ett fåtal utvalda möjliga intressenter som bedömdes kunna ta tillvara och uppfylla dessa önskemål.

En av dessa intressenter var investeringsbolaget Dacke Industri AB som sedan 2016 ägs av Nordstjernan som i sin tur är ett bolag i familjen Ax:son Johnson. Dacke visade tidigt intresse och förhandlingar om en potentiell försäljning inleddes. Processen som pågick under ett antal månader intensifierades under våren 2020 och avslutades i mitten av april.

- Det känns mycket glädjande att vi nu funnit en ny och trygg hamn för LGL i Dacke som vi bedömer kommer kunna utveckla LGL på ett bra sätt framöver, säger Mats Holmqvist.

Fredrik Holmqvist blir ny VD
Familjen lämnar dock inte helt LGL i och med försäljningen. Fredrik Holmqvist som sedan flera år arbetat i bolaget blir nu ny VD för LGL.

- Med Dacke som ny ägare ser vi goda möjligheter att ytterligare kunna stärka våra positioner och fortsätta att utveckla bolaget. Jag ser fram emot att fortsätta resan med LGL tillsammans med Dacke, säger Fredrik Holmqvist.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Mats Holmqvist, LGL Construction AB och Lars Fredin, Dacke Industri AB
Bild: Mats Holmqvist, LGL Construction AB och Lars Fredin, Dacke Industri AB
Ladda ned bild

Länkar

Om

Navet
Navet
Järnvägsgatan 11
252 24 Helsingborg

042-16 90 30https://www.navet.se/

Navet är specialiserade affärskonsulter som sedan 1989 hjälpt kunder till Bättre Affärer inom tre samverkande affärsområden:

- NAVET Analytics
- NAVET Corporate finance
- NAVET Affärssystem

Navet är oberoende och verkar där du verkar. Som kund får du en unik lösning, för varje kund har sina speciella förutsättningar. Det handlar om nyfikenhet och vetgirighet. Att förstå just ditt företag och dess möjligheter. Att lyssna in för att kunna leverera bättre affärer. År efter år.

Följ Navet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Navet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum