Almega

Fel med statlig minimilön för arbetstillstånd

Dela
Riksdagen röstade i dag igenom den tidigare regeringens förslag om höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU. ”Ett dåligt förslag”, konstaterar Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.
Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega

I framtiden kommer det att krävas en inkomst som garanterar en ”god försörjning” för att som arbetskraftsinvandrare från tredje land få arbetstillstånd. Hur hög inkomst som kommer att krävas bestäms av regeringen, men i Tidöavtalet nämns en lönenivå motsvarande medianlönen, för närvarande 33 200 kronor per månad.

– Detta är ett dåligt förslag. Det är en viktig princip att löner bestäms i förhandlingar mellan arbetsgivare och fackförbund, inte av staten. Detta är en central del av den svenska modellen, säger Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.

Sveriges har sedan 2008 haft ett enkelt regelverk för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Personer som erbjuds ett arbete med lön och villkor enligt avtal eller praxis inom yrket får arbetstillstånd i två år med möjlighet till förlängning. Detta system har tjänat Sverige väl. Enligt OECD har systemet också varit en fördel för Sverige i konkurrensen om internationella talanger.

– Det hittillsvarande systemet garanterar redan att alla med arbetstillstånd kan försörja sig. Vad ett statligt inkomstgolv i realiteten kommer innebära är att det blir omöjligt för många branscher att anställa arbetskraftsinvandrare, säger Patrick Joyce.

Almegas beräkningar visar dessutom att med ett inkomstgolv på 33 200 kronor i månaden skulle drygt hälften av de arbetskraftsinvandrare som i dag arbetar i Sverige förlora arbetstillståndet.

– Det kommer att drabba många tjänstebranscher hårt. Hotell och restauranger, vården samt städ och service förlorar medarbetare och kommer inte kunna rekrytera arbetskraftsinvandrare framöver. Det gäller även i yrken där det är stor brist på personal, exempelvis kockar, säger Patrick Joyce.

Arbetskraftsinvandringen till Sverige uppgår årligen till drygt 20 000 personer, varav majoriteten arbetar inom bristyrken. De flesta stannar i Sverige ett par år och i princip alla försörjer sig själva och medföljande. Arbetskraftsinvandringen har varje år dessutom bidragit med 34 miljarder kronor till svensk BNP och 12 miljarder kronor i skatteintäkter.

Nyckelord

Bilder

Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Storgatan 19
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp med drygt 11 000 medlemsföretag som sammanlagt har närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Ny skrift: Därför är välfärdsföretagen nödvändiga17.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Välfärdsföretagen stärker Sverige. Dessvärre överröstas argumenten som leder detta i bevis ofta i debatten. I en ny skrift tar Almega ett bredare grepp om välfärdsföretagens bidrag till svenska samhället och varför Sverige behöver fler privata aktörer. "Konkurrens leder till högre kvalitet, det gäller givetvis också inom välfärden”, säger Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert på Almega.

Välkommet initiativ till ny AI-strategi för Sverige – här är tjänstesektorns medskick!20.3.2024 11:29:31 CET | Pressmeddelande

Almega välkomnar AI-Swedens förslag till en ny AI-strategi för Sverige som presenterades idag. “Initiativet belyser behovet av mer handlingskraft från regeringens sida och att Sverige omgående behöver få på plats en ny nationell AI-strategi som främjar svensk konkurrenskraft.”, säger Moa Tivell, näringspolitisk expert på Almega. Samtidigt är det tjänstesektorn som kommer i högsta grad påverkas av generativ AI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye