Feltänkt att kräva högre löneökningstakt samtidigt som vi går in i en lågkonjunktur
Facken inom industrin missbedömer företagens utrymme för ökade lönekostnader när de med 4,4 procent kräver högre löneökningar än någonsin tidigare. Ska vi snabbt kunna ta oss tillbaka till en situation med välmående företag och ökande reallöner måste denna lönerörelse bli mycket återhållsam säger förhandlingscheferna för Grafiska Företagen, Gröna arbetsgivare och Trä och Möbelföretagen, TMF, i en gemensam kommentar till Facken inom industrins avtalskrav.

En avtalsrörelse handlar om att titta framåt – vilken löneökningstakt klarar företagen kommande period och som samtidigt stärker deras konkurrenskraft. Idag har finansminister Elisabeth Svantesson gått ut med bedömningen att Sverige kommer befinna sig i en lågkonjunktur nästa år. Grafiska Företagen, Gröna arbetsgivare och TMF delar finansministerns bedömning, men vi delar inte Facken inom industrins bild av god lönsamhet hos våra företag.
- Vi ser att Facken inom industrin lägger för stort fokus på att titta bakåt och jämföra senaste årets utveckling med de extremt tuffa pandemiåren. Då är det lätt att förledas tro att vi har haft en mer positiv utveckling i år än vi egentligen haft, säger Anna Freij och Örjan LenárdFörutom högre löneökningstakt kräver facken också en låglönesatsning vilket är problematiskt ur två perspektiv. Dels bidrar det till att öka företagens lönekostnader generellt, dels höjs trösklarna för de som idag vill in på arbetsmarknaden. En sådan kostnadsökning skulle innebära att personer som idag har ett jobb riskerar att förlora detta och att dörren till arbetsmarknaden stängs för många av de som inte har något arbete idag.
För våra relativt små men viktiga branscher är de direkta resultaten av kommande avtalsrörelse i form av till exempel lönekostnader livsviktiga. Majoriteten av våra företag är mindre arbetsgivare med begränsade ekonomiska muskler att hantera ökade kostnader och minskad efterfrågan.
Grafiska Företagen, Gröna arbetsgivare och TMF företräder 5000 företag med drygt 70 000 anställda i branscher som förser Sverige med till exempel förpackningar, livsmedel, skogsråvara, hus och möbler. Förutom att klara den hårda konkurrensen kämpar dessa branscher med att upprätthålla sin lönsamhet till följd av ökade kostnader och försämrade ekonomiska utsikter.
Kontakter
Johan GrauersKommunikationschef
Tel:070-672 52 85johan.grauers@grona.orgÖrjan Lenárdförhandlingschef
Tel:08-762 79 64orjan.lenard@grona.orgBilder
Om
Gröna arbetsgivare är arbetsgivar- och branschorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.
Som arbetsgivarorganisation förhandlar vi fram kollektivavtal som rör anställningsvillkor och löner. Vi är en given partner för våra medlemsföretag i personal- och arbetsgivarfrågor. Vi biträder även medlemsföretagen vid tvister och förhandlingar hela vägen till domstol. Våra förhandlare är experter på arbetsrätten, känner motparterna och kan branschen.
För mer information om oss, besök vår webbplats.
Följ Gröna arbetsgivare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare
Årets unga skogsentreprenör 2022 är Karl-Oskar Isaksson12.11.2022 16:33:42 CET | Pressmeddelande
Årets unga skogsentreprenör är Karl-Oskar Isaksson som driver Isakssons Terrängtransport i Överkalix. Att rekrytera duktig personal, hålla nere utgifter och vara noggrann med investeringar är några av anledningarna till företagets framgång. Gröna arbetsgivare delade ut priset på 50 000 kronor i Sigtuna under lördagen.
Statlig utredning drar samma slutsatser som Svensk Djursjukvård7.11.2022 15:28:53 CET | Pressmeddelande
Utredningen En hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur har presenterats och drar samma slutsatser som Svensk Djursjukvård. Särskilt viktiga är förslagen om att utöka antalet utbildningsplatser för veterinärer, möjlighet att utbildas till djurvårdare på distans, att journalföring på engelska ska tillåtas och att djurvårdare ska kunna validera sina kunskaper.
9 av 10 riksdagsledamöter vill se fler veterinärer20.10.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
97 procent av de nyvalda riksdagsledamöterna anser att det bör utbildas fler veterinärer och djursjukskötare i Sverige. Det visar en enkät som genomförts på uppdrag av Svensk Djursjukvård.
Regeringens förslag kommer att slå hårt mot redan utsatta branscher29.6.2022 14:59:08 CEST | Pressmeddelande
Genom att utse en utredare väljer regeringen att gå vidare med sitt kritiserade förslag om arbetsmarknadsprövning vid anställning av arbetskraftsinvandrare. Gröna arbetsgivare ser detta som mycket allvarligt eftersom en myndighetsbaserad arbetsmarknadsprövning kommer att slå särskilt hårt mot skogs- och lantbruket som har svårt att rekrytera svensk arbetskraft.
93 590 fler hundar i Sverige under pandemin14.6.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet hundar i Sverige har ökat under pandemin. Under 2021 fanns 93 590 fler hundar i riket jämfört med 2019 – en ökning med 8 procent på två år. Det visar statistik från Jordbruksverket som sammanställts av branschorganisationen Svensk Djursjukvård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum