CUPRA Sverige

Fem stjärnor för CUPRA Formentor i Euro NCAPs striktare säkerhetstester

Dela

CUPRA Formentor får mycket höga betyg i alla Euro NCAPs testkategorier: skydd av vuxna, skydd av barn, oskyddade trafikanter och förarstödsystem, sammanlagt ger det högsta säkerhetsbetyg, fem stjärnor.

En hel svit av säkerhets- och komfortsystem gör CUPRA Formentor till en säker och smidig bil i vardagen.
En hel svit av säkerhets- och komfortsystem gör CUPRA Formentor till en säker och smidig bil i vardagen.
  • Formentor är CUPRAs första modell som betygsatts av Euro NCAP
  • CUPRAs CUV som testades enligt de senaste, ännu tuffare Euro NCAP-kraven, fick högsta säkerhetsbetyg
  • CUPRA Formentor erbjuder hög säkerhet för alla i bilen, vuxna som barn, och dessutom för oskyddade trafikanter utanför bilen

Martorell, Spanien, 3 mars 2021, CUPRA Formentor, märkets första egenutvecklade bil, fick högsta betyg, fem stjärnor i Euro NCAPs senaste säkerhetstest.

Det är första gången en bil från CUPRA testas av Euro NCAP vilket är en milstolpe för CUPRA som eget bilmärke, speciellt då testkraven har höjts ytterligare.

”CUPRA tar stora kliv i sin tillväxt som fristående bilmärke och att för första gången genomgå Euro NCAPs säkerhetstester innebär ytterligare ett steg i företagets utveckling”,säger Werner Tietz, chef för forskning och utveckling på CUPRA och SEAT, ”Det är en milstolpe, och inte vilken som helst eftersom testerna har genomgått förändringar och blivit än mer krävande, men CUPRA Formentor är konstruerad med hög säkerhet och klarar utmaningen.”

CUPRA Formentor genomgick en hel serie av reviderade tester, däribland uppdaterade mer krävande tester av frontstrukturen, sidokollisionstester där man också utvärderar risken för att föraren och framsätespassageraren ska stöta samman. Det krävs alltså mer idag för att erhålla högsta betyg, fem stjärnor.

Men Euro NCAP har inte bara höjt kraven när det gäller den passiva säkerheten vid en kollision, man lägger nu även större vikt vid förarassistanssystem och kollisionsförhindrande system. Vid testerna av säkerhetsassistanssystemen tittar man på Driver Status Monitoring-systemen, som bl.a. kontrollerar att föraren inte är trött och distraherad. Man har också infört nya tester av AEB-tekniken, bl.a. när bilen svänger i en korsning, och när det backar.

Säkerhet rakt igenom
En hel svit av säkerhets- och komfortsystem gör CUPRA Formentor till en säker och smidig bil i vardagen och ser till att den uppfyller kraven i Euro NCAPs tester.

System som Autonomous Emergency Braking, Side och Exit Assist*, Traffic Sign Recognition*, Traffic Jam Assist*, Light Assist* och Pre-Crash Assist*, arbetar hand i hand för att skapa ett ”skyddsskal” runt bilen och de som åker i den.

Till detta ska läggas sju krockkuddar, däribland en mittkrockkudde i framsätet som standard, Front Assist med detektering av fotgängare, cyklister och andra fordon, Emergency Steering Assist, Junction Assist, Lane Assist och Emergency e-Call, så står det klart att CUPRA Formentor är en av de säkraste bilar som finns, även enligt de nya, striktare testmetoder som Euro NCAP nu använder.

Förutom detektering av fotgängare, cyklister och andra fordon, innehåller Front Assist systemen Emergency Steering Assist och Junction Assist. När Front Assist griper in, då föraren påbörjat en undanmanöver för att undvika en kollision, gör Emergency Steering Assist riktade ingrepp i styrningen och bromssystemet för att hjälpa till att hitta den optimala vägen ut ur situationen.

Höga betyg i alla kategorier
CUPRA Formentor fick höga betyg rakt igenom: Skydd av vuxna 93%, skydd av barn 88%, oskyddade trafikanter 68% och förarstödsystem 80%.

Formentor är CUPRAs första helt egenutvecklade bil som Euro NCAP testat. Euro NCAP utvärderar sina testmetoder vartannat år, de förändringar man införde ifjol, gör de nuvarande testerna till de striktaste och mest omfattande hittills.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En hel svit av säkerhets- och komfortsystem gör CUPRA Formentor till en säker och smidig bil i vardagen.
En hel svit av säkerhets- och komfortsystem gör CUPRA Formentor till en säker och smidig bil i vardagen.
Ladda ned bild
CUPRA Formentor har sju krockkuddar, däribland en mittkrockkudde i framsätet som standard.
CUPRA Formentor har sju krockkuddar, däribland en mittkrockkudde i framsätet som standard.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

CUPRA är en okonventionell utmanare, med stimulerande design och modern prestanda inspirerar varumärket världen från Barcelona med progressiva produkter och upplevelser. CUPRA lanserades 2018 som fristående varumärke och har ett eget huvudkontor och racinggarage i Martorell, Barcelona. Dessutom finns ett världsomspännande återförsäljarnätverk.

Under 2020 höll CUPRA sitt momentum med en tillväxt på 11% och 27 400 sålda fordon tack vare CUPRA Ateca och CUPRA Leons starka dragningskraft samt lanseringen av CUPRA Formentor, den första modellen som unikt designats och utvecklats för varumärket. År 2021 syftar CUPRA till att bevisa att elektrifiering och prestanda är en perfekt matchning med lansering av plug-in hybridversionerna av CUPRA Fromentor och varumärkets första 100% elektriska modell, CUPRA Born.

CUPRA kommer i år att delta i den elektriska SUV tävlingen Extreme E. Dessutom är varumärket FC Barcelonas officiella bil- och mobilitetsparter och World Padel Tours premiumsponsor. CUPRA Tribe består av ett elit-team som delar varumärkets värderingar, som består av tyska proffsmålvakten Marc ter Stegen, den svenska racingmästaren Mattias Ekström och fem av de bästa padelspelarna i världen.

Följ CUPRA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CUPRA Sverige

CUPRA ger sig in i världens mest extrema tävling, nu drar Extreme E igång1.4.2021 09:27:54 CEST | Pressmeddelande

Svenska Mattias Ekström ställer upp tillsammans med tyska Claudia Hürtgen i Extreme E. De kommer tillsammans att ratta CUPRAs el-SUV på 544 hästkrafter, över fem kontinenter i helt skilda, extrema miljöer. Tävlingen är unik som utöver att promota e-mobilitet också bär ett budskap om hållbarhet och jämställdhet. Första deltävlingen går av stapeln i helgen med ökentema i Saudiarabien.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum