Finalisterna utsedda till Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2023

Årets Guldstjärna är ett specialpris som delas ut i tävlingen Arla Guldko. Priset ges till den eller de som genom nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar, eller skapar bättre förutsättningar för våra offentliga kök.
– Varje dag äter cirka en tredjedel av Sveriges befolkning måltider i vård, skola och omsorg. Vi vet att många kämpar för att förbättra våra offentliga måltider men ofta är deras arbete osynligt. Med priset Årets Guldstjärna vill vi därför lyfta deras fantastiska engagemang och drivkraft. Årets tre toppkandidater till priset representerar väl det imponerande arbete som görs för offentliga måltider i landet, säger Maja Nordström, projektledare för Arla Guldko.
Utöver Årets Guldstjärna är tävlingskategorierna i Arla Guldko 2023 Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Årets Frukostlyft samt Bästa Seniormatglädje. Finalisterna i dessa kategorier presenteras här.
Här är de tre finalisterna till Årets Guldstjärna 2023
Foodix är en digital prenumerationstjänst som erbjuder så kallad mikroinlärning, med korta videoguider på cirka tre minuter. Här finns allt från säker mathantering till det kalla och varma gröna köket. Bakom Foodix står dietisten Annika Unt och kocken Johan Andersson som vill att alla som arbetar med offentliga måltider ska ha tillgång till lättillgänglig och inspirerande kunskap. Foodix vänder sig till matlagare, rektorer, pedagoger, barnskötare, fritidspersonal, äldreomsorgspersonal och hemtjänstpersonal. Idag använder ett 70-tal kommuner tjänsten.
SkolmatSverige är ett webbaserat, kostnadsfritt verktyg som har utvecklats i syfte att stödja alla Sveriges grundskolor och kommuner i deras arbete med att utvärdera och utveckla skolmåltiden. Verktyget utgår från ett helhetsperspektiv och ger återkoppling i form av en resultatrapport med vägledning för eventuella förbättringar. SkolmatSverige drivs av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid Region Stockholm. Cirka hälften av Sveriges grundskolor och kommuner har anslutit sig till SkolmatSverige sedan starten 2012.
Trelleborgs kommuns foodtruck köptes in under pandemin för att minska trängseln i skolmatsalar genom att servera måltider på skolgården i stället. Idag är foodtrucken mycket uppskattad av kommunens skolor som kan boka den för såväl friluftsdagar som för att skapa en annorlunda måltidsupplevelse. Kökschefen Torbjörn Larsson och kocken Christian Karmestam är de två eldsjälarna som ansvarar för driften av det rullande restaurangköket. Alla kommunala skolor i Trelleborg kan boka foodtrucken och intresset växer.
Kontaktuppgifter till finalisterna i Årets Guldstjärna 2023
- FOODIX, Annika Unt, dietist och grundare, tel 0702379929, Johan Andersson, kock och grundare, tel 0703588541, info@foodix.se
- SkolmatSverige, Josefin Lindroth, projektledare, skolmatsverige@regionstockholm.se, tel 0812337185
- Trelleborgs kommuns foodtruck, Torbjörn Larsson, kökschef, Torbjorn.Larsson@Trelleborg.se, tel 0734422695
Om stjärnkockarna i jurygrupperna
- Marie Skogström, driver Mat & Vin Slottsparken samt Svenska Kocklandslaget. Marie deltar i juryn för Bästa Matglädjeförskola.
- Paul Svensson, driver restaurangen Paul & Taylor Lanthandel i Sundbyberg, där hållbarhet är ett av nyckelorden. Paul deltar i juryn för Bästa Matglädjeskola.
- Martin Moses, Årets Kock 2019, ägare av restaurang Human i Göteborg. Martin deltar i juryn för Årets Frukostlyft.
- Malin Söderström, driver restaurangen Moderna museet på Skeppsholmen i Stockholm. Malin deltar i juryn för Bästa Seniormatglädje.
- Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum. Fredrik leder juryn för specialpriset Årets Guldstjärna.
Om Arla Guldko
Arla har en viktig roll i att utveckla branschen, inte minst när det gäller mat till unga och gamla. Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden och inspirera andra genom att lyfta fram goda exempel. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik.
Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett exklusivt diplom och ett utbildningsstipendium. Fem särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, arbetar under flera veckor med att utse finalister och slutligen vinnarna i samtliga kategorier. Läs mer här: Arla Guldko
Nyckelord
Kontakter
För mer information:
Erica Elfving, projektledare Arla Guldko, Arla Foodservice
Tel.: 076-1009346
E-mail: erica.elfving@arlafoods.com
Bilder






Dokument
Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 164 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Han tar över rodret för Arla Jönköping8.12.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag tillträder Johan Barkinge som ny chef för Arlas mejeri i Jönköping. Han tar därmed över ledarskapet för en av Europas mest moderna anläggningar.
Ny undersökning: fyra av tio högstadieelever går till skolan utan frukost8.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Många elever går till skolan utan frukost – bland högstadietjejer är det nästan varannan. Det visar Arlas återkommande rapport Frukostbarometern 2025, som tyder på att morgonmålet är en bortprioriterad vana i många familjer. Samtidigt minskar antalet kommuner som erbjuder skolfrukost, enligt Livsmedelsverkets senaste kartläggning. – Frukost i skolan kan ge stora vinster för både enskilda individer och samhället i stort, säger Elin Boll, disputerad hälso- och nutritionsexpert på Arla.
Arla på Di Debatt: Satsa på gratis frukost i skolan5.12.2025 11:36:22 CET | Pressmeddelande
Arla lyfter i dag behovet av en nationell satsning på skolfrukost på Dagens industris debattsida. Gratis frukost i landets skolor är en enkel men kraftfull reform som kan bidra till bättre hälsa, ökad jämlikhet och starkare skolresultat, skriver Sverigechefen Cecilia Kocken. Artikeln återges i sin helhet nedan.
Miljonsatsning i Falkenberg för att möta cottage cheese-boomen2.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Bondeägda Arla satsar nästan 70 miljoner kronor (6 miljoner euro) i mejeriet i Falkenberg för att tillgodose konsumenternas ökande aptit på KESO® cottage cheese. Investeringen stärker svensk matproduktion och bidrar till ökad livsmedelsberedskap, samtidigt som den ger Europas största cottage cheese-anläggning möjlighet att fortsätta växa.
Mjölkpriset till bönderna sänks i december28.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla justerar mjölkpriset till bönderna nedåt i december, till följd av snabbt ökande mjölkvolymer globalt och pressade råvarupriser. Ersättningen för ekologisk mjölk ligger kvar på samma nivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum
