Finbesök vid Nykvarns vattenkraftverk
Nu har det hänt! Sent på kvällen den 5 april simmade den första aspen förbi i den nya faunapassagen vid Nykvarns vattenkraftverk i Linköping. Händelsen fångades på film av en kamera som sitter monterad i inloppet, som registrerar allt som passerar.

Aspen som är en rödlistad fiskart, är en av anledningarna till att faunapassagen byggdes. Den måste kunna ta sig förbi Nykvarn och leka uppströms på de nya lekbottnarna vid Tannefors, som också har byggts klart.
-Det har varit en spännande väntan på den första aspen. Den här var cirka 65 centimeter lång, lekmogen och på väg uppströms. Efter den så har ytterligare fem aspar passerat kameran uppströms, säger Jakob Bergengren, miljöingenjör på hållbarhetsavdelningen på Tekniska verken i Linköping.
Förutom asp har också vimma, braxen, mört, abborre, gädda (många och stora), sutare och ål passerat kameran. Att så många olika arter redan passerat är ett mycket bra bevis på att faunapassagen är rätt konstruerad och fungerar väl.
I början, när faunapassagen precis var klar, var det höga flöden och kallt i vattnet. Det gjorde att en del fisk fastnade på intagsgallren. Det problemet är nu löst med nya plåtar som gör det möjligt för nedströmsvandring både vid kalla och höga flöden.
-Det är fantastiskt roligt att kunna konstatera att passagen fungerar! Nu ser vi fram emot att fler fiskar passerar allteftersom det blir varmare i vattnet och lekperioden för många av dem närmar sig, säger Jakob Bergengren.
Alla som är intresserade kan gå in och se vad som händer vid undervattenskameran på fiskdata.se (zooma in på Nykvarn).
För mer information kontakta gärna:
Jakob Bergengren, Miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping, 013-20 92 09
Jakob.Bergengren@tekniskaverken.se
Fakta asp
Asp (Leuciscus aspius, L. 1758) är en fiskart som tillhör familjen karpfiskar. IUCN kategoriserar arten globalt som livskraftig. Enligt den svenska rödlistan är arten nära hotad i Sverige. Aspen finns även upptagen på Bernkonventionens lista över hotade arter samt EU:s habitatdirektiv. Arten förekommer i Götaland och Svealand. Artens livsmiljö är älvar och åar. Namnet Asp kommer av fiskfjällens likhet med barken hos aspträdet.
Aspen har en långsträckt kropp med en djupt kluven stjärtfena. Fenorna är rödgrå till rödbruna. Bröstfenorna är långa, lite spetsiga och är det som är lättast att känna igen aspen på när den är i vattnet. Munnen har ett tydligt underbett och saknar tänder. Aspen kan bli mycket storväxt, de största exemplaren blir över 1 meter långa och kan väga över 12 kilo. De fiskar som aspen kan förväxlas med är framförallt färna (Squalius cephalus) och id (Leuciscus idus).
Nyckelord
Bilder
Om
Tekniska verken är en del av drygt 230 000 privat- och företagskunders vardag och vi levererar tjänster som gör livet enklare. Vi erbjuder elnät, belysning, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, hantering av avfall, bredband, biogas, effektiva energilösningar och elhandel. Vår vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och tillsammans med våra kunder är vi på rätt väg. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Linköpingsbornas julgranar spelar roll för elproduktionen6.1.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Varje julgran som kan hämtas och köras till Gärstad kraftvärmeverk för återvinning, bidrar till fjärrvärme och el. Inför den traditionella julplundringshelgen, uppmuntrar Tekniska verken alla Linköpingsbor att återvinna sin julgran.
Vattenkraften bidrar i den svåra elsituationen3.1.2023 09:59:52 CET | Pressmeddelande
För att förstärka i den rådande energisituationen kommer Tekniska verken i Linköping att låta sina vattenkraftverk producera mer el än vanligt under vintern. Detta extra tillskott kan göra stor nytta för elförsörjningen lokalt.
Jesper Svensson ny vd för Mjölby kraftnät28.12.2022 09:27:49 CET | Pressmeddelande
Från och med årsskiftet tar Jesper Svensson över efter Sven Petersson som vd för Mjölby kraftnät (MKN) som är det lokala elnätsföretaget i Mjölby och en del av Mjölby-Svartådalen Energi (MSE). Skiftet borgar för kontinuitet och fortsatt fokus på tillväxt på orten.
Justering av den rörliga avgiften för Linköpings avfallshantering23.12.2022 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Tekniska verken har meddelat kommunen sin slutsats att justeringen av den rörliga avgiften av Linköpingsbornas avfallshantering för nästa år blir 9 procent, istället för som tidigare beslutats, 13 procent. Anledningen är riksdagens beslut förra veckan om att avskaffa skatten på avfallsförbränning från och med 1 januari 2023.
Höjning av elnätspriset från årsskiftet24.11.2022 07:30:00 CET | Pressmeddelande
På grund av ökade kostnader för så kallade överföringsförluster tvingas Tekniska verken höja priserna för det lokala elnätet. Den 1 januari 2023 börjar det nya priset att gälla för alla elnätskunder. Det handlar om en genomsnittlig höjning på 12,5 procent i Linköping.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum