Örnsköldsviks Kommun

Finsk-samisk vigselmiljö invigs 7 september

Dela

Finskt konsthantverk möter samiskt dito och skapar tillsammans en fin inramning till en högtidlig ceremoni. Media hälsas välkomna till invigning av finsk-samisk vigselmiljö i stadshuset Kronan, Örnsköldsvik den 7 september.

Örnsköldsviks kommun ingår i finskt respektive samiskt förvaltningsområde. Med det följer att kommunen bland annat ska arbeta för att stärka dessa nationella minoriteters språk, kultur och identitet.

Genom ett uppdrag till två lokala konsthantverkare kan kommunen nu erbjuda par som vill viga sig borgerligt i en finskt/samiskt inspirerad miljö att göra det i stadshuset Kronan. Textilkonstnären Kaija Orava har vävt en rana i finsk tradition och möbelhantverkaren Birgitta Ricklund har tillverkat ett vigselbord som knyter an till samisk kultur. Tillsammans har de båda, genom en kreativ dialog under hela processen, skapat en miljö som ger en stämningsfull inramning till en minnesvärd ceremoni.

Vigselmiljön är givetvis öppen för alla par, inte enbart personer med finskt eller samiskt ursprung.

Media hälsas välkomna till invigningen
Dag och tid: Tisdag 7 september, 12:30-13:00.
Plats: Stadshuset Kronan, Järnvägsgatan 6, Örnsköldsvik.
Medverkande: Invigningen förrättas av kommunalråd Per Nylén. Vid invigningen medverkar även konstnärerna Kaija Orava och Birgitta Ricklund.

(Invigningsceremonin riktar sig till inbjudna gäster och media)

Nyckelord

Kontakter

Harriet Kuoppa, minoritetssamordnare Örnsköldsviks kommun (talar svenska/finska) 072-210 63 94.

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum