Solna Stad

Fler större familjelägenheter byggs i Solna

Dela

2017 var ett år då grunden lades för många viktiga bostadssatsningar i Solna – både med byggstart i närtid och mer långsiktiga planeringsprojekt, med en högre andel stora lägenheter. Samtidigt flyttade Solnabor in i 789 helt nya färdigställda lägenheter, helt enligt bygglöftet på cirka 800 lägenheter.

De kommande åren syns en högre andel större lägenheter i detaljplaner och planuppdrag – alltså lägenheter med fyra rum eller fler, som passar för till exempel familjer med två eller flera barn. Som exempel: när 600 nya lägenheter ska byggas i anslutning till den nya tunnelbanestationen vid Hagalund, enligt principöverenskommelsen med Veidekke, kommer 15 procent att vara större lägenheter.

– För att skapa en levande stadsmiljö behöver vi bostäder i Solna för livets alla faser – därför bygger vi de närmaste åren fler större lägenheter, för till exempel barnfamiljer, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Stora hushåll ökar i Solna

Andelen stora hushåll har ökat i Solna de senaste åren. Enligt SCB var andelen hushåll med fyra personer eller fler cirka 12,5 procent 2011. Fem år senare hade motsvarande andel ökat till 14 procent. Antalet ensamhushåll ligger på en stadig nivå, medan andelen har minskat från 48 procent av hushållen 2011 till cirka 44 procent 2016. Källa: SCB

Ny tunnelbanestation möjliggör fler bostäder

Den överenskommelse som Solna stad träffade med Sverigeförhandlingen om medfinansiering av en helt ny tunnelbanestation vid Hagalund är också en avgörande faktor i utvecklingen av Solna till en mer sammanhållen stad med levande stadsgator och utbyggd kollektivtrafik. Totalt har Solna stad åtagit sig att bygga 4 000 nya lägenheter i området kring den nya tunnelbanestationen.

Byggåret i Solna stad 2017

  • 789 nya lägenheter blev färdiga för inflyttning – varav cirka tio procent större lägenheter
  • Samråd om detaljplaner genomfördes för sammanlagt 1 680 nya lägenheter. En högre andel av dessa lägenheter är större, med fyra rum eller fler.
  • Exempel på detaljplaner: nya bostadshus vid Ulriksdals station i Bagartorp, flerbostadshus utmed Råsundavägen i Hagalund, 250 nya lägenheter längs Solnavägen och nya bostäder samt förskola vid Ballongberget, Frösunda.
  • Fem bygglov beviljades för totalt 708 nya lägenheter. Av dem är ett femtiotal stora lägenheter och 27 LSS-lägenheter.
  • Av lägenheterna som beviljades bygglov förra året är cirka 400 hyresrätter.
  • Under 2017 gavs planuppdrag till miljö- och byggnadsförvaltningen som möjliggör ytterligare 950 nya lägenheter. Ungefär var tionde lägenhet klassas som större lägenhet.
  • De nya bostäderna i planuppdragen planeras i Järvastaden och Pampas/Ekelund.

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum