Flera nya forskningsprojekt får bidrag av Konkurrensverket
Hur säkerställs en effektiv konkurrens och ökad konsumentnytta på livsmedel i tider av osäkerhet? Varför lämnar vissa företag anbud i offentlig upphandling och andra inte? Hur påverkas prissamordningars bildande och sammanbrott av olika variabler? Det är några av huvudfrågeställningarna för forskningsprojekt som nu beviljas forskningsbidrag av Konkurrensverket.
Konkurrensverket bidrar med finansiering till utvalda forskningsprojekt vid främst svenska universitet. I år har 2,9 miljoner kronor delats ut till nya forskningsprojekt.
– Konkurrensverket delar ut medel till forskningsprojekt för att stödja forskning som bidrar till ny kunskap om inom konkurrens och upphandling. De forskningsprojekt som i år beviljats ekonomiskt stöd bidrar alla till att utveckla förståelsen för hur marknaderna fungerar, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Totalt är det sex nya projekt som beviljats medel av Konkurrensverket för sin forskning inom konkurrens- och upphandlingsområdet.
Priserna på livsmedel har skjutit i höjden samtidigt som företagens kostnader stigit till följd av pandemin och invasionskriget i Ukraina. Matilda Orth, filosofie doktor vid Institutet för Näringslivsforskning, analyserar priser, marginaler och konkurrens på livsmedelsmarknaden i tider av osäkerhet för att kunna säkerställa en effektiv konkurrens och ökad konsumentnytta i ett av Konkurrensverket delfinansierat projekt.
David Granlund, docent på Handelshögskolan vid Umeå universitet, beviljas forskningsmedel för sitt projekt att undersöka hur olika variabler påverkar prissamordningars bildande och sammanbrott på den svenska generikamarknaden, det vill säga marknaden för receptbelagda läkemedel.
Med projekttiteln ”Konkurrenstvister bortom harmoniseringen: En komparativ europeisk studie” får Magnus Strand, docent på företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet, finansiering för sin studie om hur ny EU-praxis om ränta och preskription rubbat harmoniseringen från 2014.
Lina Maria Ellegård, biträdande professor på fakulteten för ekonomi vid Högskolan i Kristianstad, ska studera hur kvaliteten påverkas av konkurrens och driftsform inom två viktiga delar av offentlig sektor – hemtjänst och primärvård.
Varför lämnar vissa företag anbud i offentlig upphandling och andra inte? Det ska projektet ”Att skapa attraktiva upphandlingar – strategiska verktyg för fler anbudsgivare”, under ledning av doktor Hanna Lindström vid enheten för nationalekonomi på Handelshögskolan Umeå universitet, undersöka genom att analysera både faktiska och potentiella anbudsgivares beslut i syfte att bidra till mer attraktiva upphandlingar.
Petri Kuoppamäki, Handelshögskolan Aaalto universitet i Espoo, beviljas forskningsmedel för att arrangera en konferens i Helsingfors hösten 2023 för konkurrensrättsforskare i Norden. Syftet med konferensen är att göra det möjligt för konkurrensrättsforskare att mötas för att diskutera och lära av varandras erfarenheter och att etablera personliga kontakter för att underlätta framtida samarbeten.
Utöver de sex nya forskningsprojekten ges också bidrag till sju pågående projekt.
För ytterligare information, kontakta:
Joakim Wallenklint, Funktionsansvarig för forskningsfrågor, tfn 08-700 16 03, e-post: joakim.wallenklint@kkv.se
Nyckelord
Kontakter
Marie Strömberg LindvallPressansvarig
Tel:076-542 15 92marie.stromberglindvall@kkv.seFölj Konkurrensverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket
Region Skåne köpte sjukvårdsmaterial utan att upphandla17.10.2024 13:40:52 CEST | Pressmeddelande
Region Skåne har ingått avtal om sjukvårdsmaterial för ett uppskattat värde av 29 miljoner kronor utan att först annonsera upphandlingen enligt LOU. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu att regionen ska betala 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
Axfood får genomföra förvärvet av City Gross15.10.2024 20:49:38 CEST | Pressmeddelande
Konkurrensverket lämnar Axfoods förvärv av ensam kontroll över City Gross utan åtgärd och affären kan därmed genomföras. Beslutet har fattats efter en fördjupad undersökning som visar att det inte är sannolikt att förvärvet påtagligt kommer att hämma konkurrensen på den svenska dagligvarumarknaden, vare sig nationellt eller lokalt. På vissa orter kommer Axfood visserligen få en starkare ställning än tidigare men även där finns konkurrenter som ger konsumenterna möjlighet att välja mellan olika butikskedjor.
Konkurrensverket utreder åtgärder för starkare konkurrens på drivmedelsmarknaden7.10.2024 13:14:22 CEST | Pressmeddelande
Drivmedelsmarknaden präglas av hög koncentration. Fyra bolag dominerar marknaden och inträdesbarriärerna för nya aktörer är höga. Ett utmärkande drag är också att de ledande bolagen nära följer varandras prissättning. Bättre information om priser och åtgärder som gör det svårare för bolagen att kopiera varandras prissättning skulle kunna stärka konkurrensen, enligt Konkurrensverket.
Systematiskt sena betalningar till leverantörer var otillbörlig handelsmetod3.10.2024 11:19:04 CEST | Pressmeddelande
Frukt- och gröntföretaget Grönsakshuset har använt sig av en otillbörlig handelsmetod när de systematiskt har betalat flera av sina leverantörer för sent. Det anser Konkurrensverket som nu beslutat att Grönsakshuset ska betala tre miljoner kronor i sanktionsavgift.
Borås avtal om avfallstjänster var otillåten direktupphandling27.9.2024 14:20:24 CEST | Pressmeddelande
Det var en otillåten direktupphandling när Borås kommun ingick avtal om avfallstjänster med Borås Energi och Miljö AB. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att kommunen ska betala åtta miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum