Flera omedelbara stopp efter bygginspektioner i Härjedalen
Vid en myndighetsgemensam insats på byggarbetsplatser i Härjedalen den 22-24 februari upptäcktes flera arbetsmiljöbrister. En del risker var så pass allvarliga att arbetet stoppades på plats.

Inspektionsinsatsen gjordes vid byggarbetsplatser i Funäsdalen, Vemdalen, Storhogna och Klövsjö, där flera olika byggföretag kontrollerades. Den här gången var Arbetsmiljöverket och Skatteverket på plats för att inspektera främst arbetsmiljörisker och att arbetstagare är inskrivna i personalliggare.
Arbetsmiljöverket inspekterade sammanlagt 16 byggföretag. Inspektionerna resulterade i flera omedelbara förbud mot fortsatt arbete där det fanns risk att falla från höga höjder. Det fanns även brister i arbetsmiljöplaner som ska beskrivna riskerna på byggarbetsplatsen. Det fanns också brister i säkerheten kring maskiner, farliga kemikalier och städning. Arbetsmiljöverket kommer nu att ställa krav på att bristerna ska rättas till. Det kan även bli aktuellt med sanktionsavgifter.
Återbesök visade nya brister
- Vi hittade flera brister i arbetsmiljön när vi var här i höstas och ser att det fortfarande finns ett behov av vår närvaro i området. De företag som vi nu följde upp hade tyvärr återigen brister i sin arbetsmiljö. Dessutom kan vi konstatera att det även denna gång är flera utländska arbetsgivare som inte anmäler sina arbetstagare till Arbetsmiljöverket som utstationerade, säger Maria Björklund, sektionschef på Arbetsmiljöverket.
Skatteverket kontrollerade personalliggare hos totalt 22 företag. På några byggarbetsplatser arbetade personer utan att vara inskrivna för arbetspasset, vilket är grund för avgift. Men på andra byggarbetsplatser var alla byggarbetare inskrivna i personalliggaren som de skulle. Några av byggarbetsplatserna, som besöktes för att följa tidigare kontroller, visade sig nu sköta sina personalliggare på ett bättre sätt.
Om myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet
Åtta myndigheter jobbar tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet. Det handlar om att stoppa fusk och regelbrott i arbetslivet. De åtta myndigheter som samverkar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. Myndigheterna gör löpande oanmälda kontroller tillsammans på arbetsplatser där det finns risk att arbetslivskriminalitet förekommer och därefter uppföljande utredningar. Varje myndighet kontrollerar utifrån sitt uppdrag och sin lagstiftning, på uppdrag av regeringen. De senaste åren har myndigheterna gjort över 6 000 gemensamma kontroller.
Kontakt:
Maria Björklund, sektionschef, Arbetsmiljöverket, tel. 010-7309794.
Presstjänsten Arbetsmiljöverket, 010-730 91 55
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
Kontakter
Anna-Lena ImmoPressekreterare
Tel:010-730 93 54anna-lena.immo@av.seBilder
Om
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Brister i att förebygga hot och våld på jobbet25.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nära åtta av tio arbetsgivare gör inte tillräckligt för att förebygga hot och våld på jobbet. Det visar Arbetsmiljöverkets inspektioner i branscher där personalen är särskilt utsatta, som vid HVB- och LSS-boenden och i kollektivtrafiken.
Användningen av unika föreskrifter utvärderas15.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
När föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö kom för över sex år sedan satte de fokus på arbetsbelastning, arbetstider och kränkande särbehandling. En utvärdering visar att föreskrifterna mottagits väl av arbetsmarknadens parter och andra intressenter. Trots det överlag positiva mottagandet finns vissa utmaningar.
Distansarbete påverkar arbetsmiljön7.12.2022 08:12:07 CET | Pressmeddelande
9 av 10 sysselsatta med ett skrivbordsarbete uppger att de kan göra ett bra jobb från hemmet, fritidshuset eller annan hemmiljö. Det visar Arbetsmiljöverkets undersökning av arbetsmiljön 2021. Samtidigt uppger 6 av 10 av alla sysselsatta att de har för mycket att göra på jobbet.
Digital pressträff om Arbetsmiljöverkets undersökning av arbetsmiljön 20211.12.2022 14:02:14 CET | Pressinbjudan
Den 7 december klockan 09:00, presenterar myndigheten Arbetsmiljöundersökningen 2021 som beskriver hur den sysselsatta befolkningen upplever sin arbetsmiljö. Nytt i årets upplaga av rapporten som innehåller Sveriges officiella arbetsmiljöstatistik är att myndigheten har undersökt skrivbordsarbete som utförs av sysselsatta på distans.
Farlig arbetsmiljö och misstänkt svartarbete – konsumenter uppmanas till ökad vaksamhet24.11.2022 07:50:00 CET | Pressmeddelande
Nära 120 företag inom flera branscher har kontrollerats i en ny, myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet. Farlig arbetsmiljö, blockerade nödutgångar och misstänkt svartarbete avslöjades inom bland annat bilvård och skönhetssalonger. Nu uppmanas allmänheten till ökad vaksamhet vid köp av tjänster.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum