Bookmark Förlag

Flerfaldigt prisbelönade och bokaktuella Lauren Groff äntligen i Sverige

Dela

Idag kommer Lauren Groffs nya roman Matrix på svenska. Efter en lång prisbelönt utgivning släpper hon en roman som ger nytt perspektiv på kvinnors liv genom historien. Matrix har mottagits till stående ovationer i USA och kommit till final i National Book Award. Idag möter författaren för första gången sina svenska läsare på Internationell författarscen på Kulturhuset.

”Jag har sällan läst något så lustfyllt och välformulerat som Matrix”, säger förlagschef Claes Ericson. ”Lauren Groff har verkligen överträffat sig själv och vi är otroligt stolta över att få introducera henne för svenska läsare.” 

Lauren Groff har hittills aldrig skrivit en bok som inte fått en utmärkelse, och med Matrix blir det tredje gången hon kommer till final i National Book Award. Hennes föregående roman, Fates and Furies är översatt till 30 språk och har, utöver att utses till årets bok av både Barack Obama och Amazon, vunnit såväl American Booksellers’ Association Award som Madame Figaro Grand Prix le l’Héroïne i Frankrike, samt bland annat kommit till finalplats för Kirkus och National Book Critics Circle priserna.

MATRIX utspelar sig på ett nunnekloster där huvudpersonen döpts efter verklighetens Marie de France, som av många betraktas som en av medeltidens största poeter men vars liv är helt okänt. I Lauren Groffs tappning blir Marie de France en oemotståndlig amazonkvinna som med list och passion leder sina nunnor till ett liv i lust och överflöd undan illasinnade män och köttsliga frestelser. Det är en historieskrivning som är lika trovärdig som den är frestande och rolig. 

”Jag skrev Matrix under tiden som Trump var president”, säger Lauren Groff. ”Jag var så utmattad av den politiska situationen att jag inte ville något annat än att föreställa mig en kvinnlig utopi – och vad passar då bättre än ett nunnekloster?”

Matrix har översatts till svenska av Bogg Johanna Karlsson och lästs in till ljudbok av Katharina Cohen. 

För intervjuförfrågningar och recensionsexemplar vänligen kontakta: 

Erik Belin, Kult PR, erik.belin@kultpr.se

Eller Frida Påhlsson, Bookmark förlag, frida.pahlsson@bookmarkforlag.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Bookmark Förlag
Bookmark Förlag
Kungsgatan 58
111 22 Stockholm

http://www.bookmarkforlag.se/
Med hängivenhet till våra författare och engagemang för varje titel har Bookmark Förlag etablerat sig som ett av Sveriges ledande bokförlag. Vår ambition är att ge ut verkligt starka och unika titlar inom allt från skön- och facklitteratur till barnböcker.

Följ Bookmark Förlag

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bookmark Förlag

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum