Flest båtmotorer stjäls på hösten
Tack vare brottsförebyggande insatser från polisen i samarbete med båtklubbar, försäkringsbolag och marinor har antalet stölder av båtmotorer stadigt minskat de senaste åren. Ökad bevakning och kännedom om hur de kriminella agerar har minskat antalet stölder, men båtmotorstölder är fortfarande ett stort problem för båtägare.
Flest stölder anmäldes till polisen i oktober förra året, 206 stycken.
– Sjösättning och upptagning är högsäsong för tjuvar. Vi vet att det sker stölder både i hamnar och vid egen brygga vid fritidshuset, säger Arvid Böhm, båtförsäkringsexpert hos If.
Varje år stjäls båtar och båtmotorer för över 300 miljoner kronor. Risken att drabbas av båtstölder finns året om men störst är risken i samband med båtupptagning och när båten står på land för vinterförvaring.
Utombordsmotorer blir allt dyrare och snittkostnaden är i dag runt 100 000 kronor. Större modeller kan kosta upp mot 400 000 kronor. De höga beloppen beror på att motorerna utvecklas och blir mer avancerade.
– Tjuvarna är framför allt intresserade av moderna fyrtaktare. Många båtar har även annan dyr elektronisk utrustning ombord. Ett tips är att inte förvara löstagbar elektronik som GPS eller andra värdesaker i båten, säger Arvid Böhm.
Under september, oktober och november 2021 skedde flest stölder, vilket talar för att båtmotorligor slår till i skydd av höstmörkret.
Så minskar du risken för båtstölder
Båtsamverkan är det som visat sig vara mest effektivt, enligt polisen. Kartlägg problembilden lokalt och anpassa åtgärder efter det. Det kan handla om att ställa upp båtarna på ett sätt som gör det svårare att komma åt motorerna osett.
Fyll i ett båtkort med alla uppgifter om din båt, inklusive motornummer och skrovnummer. Se till att rätt uppgifter även finns registrerade hos ditt försäkringsbolag.
Chansen att få tillbaka en stulen båt ökar betydligt om du kan beskriva i detalj hur den ser ut. Ge gärna båten ett tydligt signalement så att du enkelt kan berätta hur den skiljer sig från andra liknande båtar.
Gravera ID-märkning på flera ställen i skrov och motor till exempel med Securmarks eller Stöldskyddsföreningens stöldskyddsmärkning.
Motorlåset gör det lite svårare för tjuven. Det hjälper tyvärr inte alltid men det tar längre tid att få loss motorn och då ökar risken för att åka fast. För att förhindra att hela båten stjäls är det en god idé att låsa fast den med kätting i bryggan. Tänk dock på att fästpunkterna ska vara så starka som möjligt, det hjälper inte om det bara är kättingen och låset som är starka.
Dyra båtar bör utrustas med spårsändare kopplad till larmcentral.
Källa: If
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Rekordfå dödsfall förra julen – här är de mest olycksdrabbade vägarna16.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Förra julen omkom rekordfå personer i jultrafiken. Inför årets julhelg har If sammanställt statistik över de mest olycksdrabbade vägarna.
Urladdat startbatteri vanligaste orsaken till vägassistans för elbilar5.12.2024 08:30:12 CET | Pressmeddelande
Var tredje vägassistansuppdrag för If-försäkrade elbilar hittills i år har handlat om problem med startbatteriet. Vägassistanshjälp på grund av urladdat huvudbatteri är desto mer ovanligt. Det visar ny statistik från If och vägassistansbolaget Viking.
If låter familj testa varningssystem vid extremväder26.11.2024 08:41:02 CET | Pressmeddelande
Extremväder blir allt vanligare och ställer högre krav på husägare att rusta sina hem. För att möta denna utveckling har If tagit fram en testprodukt – Klimatvarnaren – som genom data från ett flertal källor kan göra en hyperlokal väder- och skadeprognos. Projektet pågår under tre månader hos en familj i Rönninge, utanför Stockholm.
Svenska husägare är inte rustade för extremväder19.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
De flesta svenska husägare saknar beredskap för att skydda sitt hus mot oväder – trots att extremväder blir allt vanligare. Enbart tre av tio husägare har funderat på hur de kan skydda sitt hem om ett oväder är på väg. Det visar en ny Sifo-undersökning bland 1 000 svenska husägare som Verian har genomfört på uppdrag av If.
If delivers continued strong results in third quarter6.11.2024 08:53:11 CET | Pressmeddelande
QUARTERLY RESULT Today, If P&C Insurance presented continued solid financial results for the third quarter and first nine months of 2024. If’s Nordic scale continues to deliver advantages in balancing risk and reducing costs, and will increase further with the upcoming integration of Topdanmark.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum