Mobility Sweden

Fordonsindustrin inför en ny energimärkning av lätta fordon

Dela
Idag lanserar Mobility Sweden en ny energimärkning av lätta fordon. Energimärkningen syftar till att underlätta för konsumenter att informera sig om lätta fordons bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. Märkningen är framtagen av Mobility Sweden och dess medlemmar och bidrar till den gröna omställningen som fordonsbranschen är mitt inne i.

Energimärkningen består av en etikett med färgkoder från grönt till rött och kan liknas vid de energimärkningar som finns inom andra områden, såsom TV-apparater och kylskåp. Fordonens koldioxidutsläpp mäts i gram per kilometer enligt en standardtestning vid blandad körning i enlighet med EU-regelverk. ​Flera andra EU-länder däribland Danmark och Frankrike använder sig av liknande system för att informera om fordonens förbrukning och utsläpp Det är fordonsbranschen som tagit initiativ till energimärkningen inom ramen för färdplanen för fossilfri konkurrenskraft. 

- Den här nya energimärkningen är ett bra exempel på när branschen går före lagstiftarna och förser konsumenterna med information om förbrukning och utsläpp. På så vis kan de göra klimatsmarta val när de exempelvis ska köpa en ny personbil, säger Emmi Antonsson, chef för kommunikation och samhällskontakter på Mobility Sweden.

Lanseringen av energimärkningen sker på eCarExpo som är Nordens största elbilsmässa. Under lanseringen medverkar, förutom Emmi Antonsson på Mobility Sweden, även riksdagsledamöterna Daniel Helldén (MP) och Helena Storckenfeldt (M).

- Att ge bilköparna en tydlig vägledning vilka fordon som man ska avstå sett ur klimatsynpunkt är klart positivt. Upplysta konsumenter är en viktig pusselbit för att klara klimatmålen. Nu saknas bara att branschen tar steget fullt ut och även graderar de rena utsläppsfria elbilarna efter energiförbrukning så att vägledningen inte stannar vid elbil kontra fossilbil, säger Daniel Helldén, riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

- Vi ser positivt på att konsumenter får tillgång till mer information och kan göra medvetna, fria val. Konsumenter efterfrågar generellt mer hållbara produkter och vill kunna göra informerade och klimatsmarta val, då är energimärkningen ett steg i rätt riktning, säger Helena Storckenfeldt, riksdagsledamot och miljö- och klimatpolitiskt ansvarig för Moderaterna.

Det kommer vara återförsäljare av fordon som tillhandahåller märkningen för konsumenterna så att de enkelt kan jämföra olika märken och modeller. Märkningen börjar gälla den 1 mars 2023.

Kontakter

Länkar

Om

Mobility Sweden
Mobility Sweden
Storgatan 19
100 41 Stockholm

08-700 41 00

Fakta om Mobility Sweden och fordonsbranschen i Sverige

Mobility Sweden (fd BIL Sweden) är branschorganisation för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar.

Fordonsindustrin och fordonsbranschen är en av Sveriges viktigaste näringar och utgör en betydelsefull del av Sveriges näringsliv och den påverkar starkt landets ekonomiska utveckling.

  • • Fordonsindustrin inklusive leverantörer sysselsätter cirka 167 000 personer i Sverige. Bilhandel och bilverkstäder sysselsätter över 40 000 personer. De svenska fordonstillverkarna sysselsätter 180 000 personer globalt, varav 65 000 i Sverige och har en global omsättning på 793 miljarder kronor.

    • Fordonsindustrin är Sveriges viktigaste exportnäring med ett exportvärde på 219 miljarder kronor vilket motsvarar nära 14 procent av den totala svenska varuexporten.

    • Fordonsindustrin svarar för drygt 11 procent av de totala industriinvesteringarna i maskiner och anläggningar och är en av våra mest FoU-intensiva näringar.

Följ Mobility Sweden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mobility Sweden

Ny fordonskampanj - Omställningen är på väg8.2.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag lanserar Mobility Sweden, Transportföretagen och MRF (Motorbranschens Riksförbund) kampanjen ”Omställningen är på väg”. Över tid har motorfordonen utvecklats och anpassats efter hur samhället förändrats. På så sätt har de under lång tid haft en självklar plats i Sverige och i människors vardag. Just nu är fordonsindustrin inne i en grön omställning och jobbar för att minska sitt avtryck på klimatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum