Norrköpings kommun

Förintelsens minnesdag blir digital i år

Dela

Varje år anordnar Norrköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping Demokrati- och människovärdedagar. Eftersom pandemin gör att man inte kan träffas som vanligt blir årets dagar digitala. Förintelsens minnesdag, onsdag 27 januari, utgör det första digitala arrangemanget under veckan. Media erbjuds en möjlighet att ta bilder och ställa frågor i samband med förinspelningen av arrangemanget, som sker den 19 januari.

– Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation till minnet av de som förlorade livet under Förintelsen och de som kämpade emot. Många Norrköpingsbor har tidigare sett fackeltåget lysa upp vintermörkret och på plats kunnat höra talen vid den judiska begravningsplatsen. I år flyttas arrangemanget till webben istället, men vårt mål är fortfarande ett stämningsfullt arrangemang som många ska kunna ta del av, säger Anne Olofsson, koordinator på Norrköpings kommun.

Talare i samband med Förintelsens minnesdag 2021 är landshövding Carl-Fredrik Graf, 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige Irma Görtz (S) och kyrkoherde Thomas Wärfman. Temat är ”Demokrati och människovärde”. Evenemanget spelas in i förväg tisdagen den 19 januari klockan 15.30 vid den judiska begravningsplatsen. Det finns sedan tillgängligt att se på norrkoping.se från och med 27 januari.

– 2020 har varit ett ovanligt och oroligt år, säger Anne Olofsson. Pandemin pågår och demokrati och människovärde utmanas på många platser i vår värld. Men vi får inte tystna utan måste ständigt berätta om det som hotar vår demokrati. Därför är ett arrangemang som Demokrati- och människovärdedagarna oerhört viktigt att sprida till Norrköpingsborna. Pandemin får inte stoppa oss!

Information om övriga programpunkter under Demokrati och människovärdedagarna presenteras inom kort.

Mer information om inspelningen tisdagen den 19 januari
Media är välkomna att ställa frågor till de medverkande efter inspelningen den 19 januari. På grund av pandemin måste anmälan om deltagande göras för att restriktionerna till skydd mot smitta skall kunna uppfyllas.

Anmälan om deltagande och intresse för att ställa frågor eller ta bilder tisdagen den 19 januari görs till Anne Olofsson, utrednings- och utvecklingsenheten, telefon: 076-128 11 44 

Kontakt
Anne Olofsson
Titel: koordinator, utrednings och utvecklingsenheten
Telefon: 076-128 11 44 
E-post: anne.olofsson@norrkoping.se

Irma Görtz (S)
Titel: 1:e vice ordf i kommunfullmäktige
Telefon: 076-128 11 63
E-post: irma.gortz@norrkoping.se

_______________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings äldreboenden är klara med vaccinationerna22.2.2021 08:00:00 CETPressmeddelande

Vaccineringen av de boende inom särskilt boende för äldre i Norrköping är klar sedan någon vecka tillbaka. Alla boende har erbjudits vaccin, de som haft möjlighet och tackat ja till vaccination har nu fått både första och andra dosen. – Det känns jättebra och är en milstolpe att vara i hamn med vaccinering för våra boende på särskilt boende som tackat ja till vaccination, säger Anneli Granath, områdeschef, särskilt boende, vård- och omsorgskontoret.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum