RF/SISU

Förlängda restriktioner men stödet till idrotten fortsatt noll

Dela

Folkhälsomyndigheten föreslår regeringen att hålla fast vid gällande begränsningar till den 3 maj. För idrotten innebär det fortsatt stopp för tävlingar och matcher. Yrkesmässig idrott kan tävla och spela matcher – men utan publik.

– Visst förstår jag att vi måste hjälpas åt och att smittan ökar men idrottsrörelsen fortsätter ta stryk och drabbas enormt hårt. För varje dag som går ökar oron för barn och unga som inte får tävla eller spela matcher och i vissa fall inte ens får träna alls eller inte utöva sin idrott inomhus. Ska idrotten orka måste vi se att det finns en förståelse och vilja att tillåta så mycket som möjligt – inte lika för alla utan se till att få mer träffsäkra regler. Tålamodet börjar tryta, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Med anledning av smittläget har Folkhälsomyndigheten i en hemställan till regeringen begärt att planerade lättnader i begränsningsförordningen ska flyttas fram till den 3 maj.

– Regler som gäller idag sätter stopp för exempelvis en seglingstävling med fler än åtta deltagare – trots att varje deltagare sitter i sin egen båt och har hela havet som sin arena. Det här måste ges en lösning, säger Björn Eriksson.

Regeringen har under slutet av 2020 och hittills under 2021 vid upprepade tillfällen poängterat hur viktig idrotten är för att vi, oavsett ålder och ambitionsnivå, ska må bra både fysiskt och psykiskt. Idrottsföreningens och de ideella ledarnas trägna arbete under pandemin har varit avgörande för att barn och unga har kunnat röra på sig och ha den sociala gemenskap som laget eller träningsgruppen innebär. Men idrotten drabbas både verksamhetsmässigt och ekonomiskt och fortfarande har idrottsrörelsen inte fått besked om ekonomiskt stöd för 2021. Stödet från första mars är alltjämt 0 kronor.

– Det är oacceptabelt att begära mer och mer av idrottsrörelsen men inte kompensera oss eller ge oss omstartsstöd för att klara av att ta oss igenom de långtgående konsekvenser som pandemin innebär. Idrottsföreningarna behöver veta att stöd kommer, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nu gällande restriktioner fram till 3 maj:

  • Max 8 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, såsom idrottsevenemang med publik enligt pandemilagen. Särskilda begränsningar finns för gym, idrottsanläggningar och badhus som är öppna för allmänheten.
  • Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd tillåter smittsäker träning för alla. För de som är födda 2001 och tidigare gäller om möjligt utomhus.
  • Idrottsrörelsen bör avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag för yrkesmässig idrott. Detta gäller alla åldersgrupper.

  • Regeringen vädjar att verksamhet som inte är nödvändig och som drivs av stat, region och kommun hålls stängd. Kommunala gym, idrottsanläggningar och badhus omfattas inte av detta.

Kommuner och regioner kan fatta och fattar andra beslut än ovan restriktioner beroende på lokala smittläget. Därför kan restriktioner variera mellan kommuner.

Här finns svar på frågor om corona och idrotten

Nyckelord

Kontakter

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

RF-SISU Dalarna presenterar en ny fond2.7.2021 09:37:47 CEST | Pressmeddelande

RF-SISU Dalarna presenterar en ny fond Yngve Lindvalls Minnesfond Vägen till idrott - Parasport Fonden är initierad av Dalarnas avgående landshövding Ylva Thörn. Citat från landshövding Ylva Thörn: ”Jag är oerhört stolt över att RF-SISU Dalarna via denna fond också lyfter Paraidrottens betydelse för att skapa en mer likvärdig möjlighet för tjejer och killar att utöva sin idrott oavsett funktionshinder.”

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum