APPLiA

Försäljningen av vitvaror och hushållsapparater slår prognosen under pandemin

Dela

Branschen presenterar siffror för första halvåret 2020 och redovisar en rekordökning i juni

Under hela våren och hittills under sommaren har trenden varit väldigt positiv för branschens produkter. Detta kröns nu med en exceptionell uppgång i juni, med inte mindre än 20,3 procents ökning i värde jämfört med juni 2019.

Allra bäst går kategorierna inom SDA (Small Domestic Appliances), där bland annat kaffemaskiner, dammsugare och köksassistenter ingår, som ökade med hela 31 procent i juni. Inom MDA (Major Domestic Appliances), alltså de större vitvarorna som till exempel kyl och frys samt tvättmaskiner, ökade försäljningen med drygt 17 procent i juni.

-          Det omfattande hemarbetandet och hemmavarandet har kraftigt gynnat intresset för hushållsapparater i Sverige, uttalar sig Kent Oderud, ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden, när nu branschens siffror för det första halvåret 2020 presenteras.

-          Den här ökningen, som samlat för branschen under det första halvåret ligger på 7,5 procent över fjolåret, betyder att branschen kraftigt överträffar sina prognoser för det första halvåret 2020. Det kan väl ses som något positivt överraskande när vi genomgått både produktionsstopp i flera tillverkningsländer samt all annan osäkerhet i samband med pandemin, säger Tobias Gullberg, statistikansvarig för APPLiA.

De varukategorier som uppvisar de högsta ökningarna under första halvåret finns alla inom de produktområden som är förknippade med vår ökade hemmavaro: köksassistenter och större matberedare för bakning och matberedning, mixers och blenders, alla typer av kaffemaskiner och även glassmaskiner, som nära nog fördubblar sin försäljning. Inom vitvarusegmenten är det tvättmaskiner och torktumlare samt kylar och frysar som uppvisar de högsta ökningarna.

-          Det är tydligt att pandemin påverkat försäljningen av vår bransch produkter positivt, i synnerhet hushållsapparater (SDA) där försäljningen första halvåret 2020 ligger nästan 15 procent över fjolåret i värde och nära 10 procent över i antal. Det säljs alltså fler produkter, och de flesta väljer också att köpa något exklusivare produkter, inom såväl SDA som MDA, vilket är en mycket positiv utveckling, säger Matts Spångberg, vd APPLiA – Home Appliances Sweden.

Inom vitvarusegmenten är det tvättmaskiner och torktumlare samt kylar och frysar som uppvisar de högsta ökningarna.

-          Tvättmaskiner, med mer avancerade program för hygien, har blivit en viktig produkt för många under pandemin. Detta för att kunna garantera en virus- och bakteriefri behandling av kläder, lakan och andra textiler. Våra ändrade vanor för livsmedelinköp ställer också krav på större och säkrare lagringskapacitet i hemmen, så ökningen av försäljningen av både kylar och frysar ses därför som fullt logisk. Sverige har också en av Europas äldsta vitvaruparker då produkterna ingår vid fastighetsförsäljning vilket inte är fallet i större delen av Europa, poängterar Kent Oderud.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

APPLiA
APPLiA
c/o Teknikföretagens Branschgrupper, Box 5510, Storgatan 5
114 85 Stockholm

+46 8 782 08 50http://www.applia-sverige.se

APPLiA grundades år 1966 och har för närvarande 25 medlemmar. Branschsortimentet utgörs av vitvaror och småapparater i huvudsak för konsument.

Medlemsföretagen svarar för den helt övervägande delen av hushållsapparatmarknaden och har en marknadstäckning på drygt 90%. Totalomsättningen i detaljhandelsledet av branschens produkter under 2019 uppgick till ca 16 miljarder kronor.

APPLiAs uppgift är att bevaka utvecklingen, etablera samarbete och ge information till branschen, riksdag, departement, andra myndigheter och organisationer.

Följ APPLiA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från APPLiA

Rekordhög försäljning av de strömsnålaste vitvarorna under 2019! 97,5 procent av alla sålda vitvaror i Sverige har energiklass A eller bättre!15.1.2020 11:16:44 CET | Pressmeddelande

Den europeiska energimärkningen har hjälpt till att driva på utvecklingen av energieffektiva vitvaror med bra resultat i mer än 20 år. 2019 var ett nytt rekordår för vitvaror med allra högsta energibetyg, där tillverkare möjliggjort ett ökat utbud av dessa och svenska konsumenter och inköpare i ännu högre grad än tidigare valt de allra mest strömsnåla vitvarorna vid inköp. Branschorganisationen APPLiA – Home Appliances Sweden presenterar nu 2019 års försäljningsandelar för produkter i respektive energiklassning. Här framgår det faktum att hela 97,5 procent av de sålda produkterna har energiklass A eller bättre, såväl 2018 som 2019.

Pressrelease angående livslängd på hushållsapparater18.9.2019 14:54:43 CEST | Pressmeddelande

APPLiA anser att Sveriges Radio i sin programserie kring dokumenterad livslängd på hushållsapparater tar upp en viktig miljöaspekt som är central att lyfta av flera skäl. I den tyska studien man bl.a. hänvisar till framgår t.ex. att 30 % av de produkter som kasseras är i fungerande skick. Vi har över tiden sett förändrade konsumentbeteenden där en ökande andel ännu fungerande produkter går till återvinning. APPLiA tillsammans med El-Kretsen vill med detta lämna kompletterande information angående livslängder för den svenska marknaden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum