Forskare på Universitetssjukhuset Örebro får 879 000 kronor från Lions Cancerforskningsfond

I sin forskning ska Ruth Hermansson även titta på hur sjukdomsförloppet är för HPV-infektion hos äldre kvinnor. I Sverige är en tredjedel av de kvinnor som insjuknar i livmoderhalscancer över 60 år och dödligheten är 70 % i denna åldersgrupp. Fokus ligger på gruppen som inte längre omfattas av screeningprogrammet ”gynekologisk cellprovtagning” som innebär regelbundna provtagningar.
– De kunskaper vi får genom forskning kan ligga till grund för framtida strategier för att minska förekomsten av cervixcancer hos kvinnor i åldersgruppen 60-80 år. Vi studerar också metoder som själv-provtagning för HPV-test för denna åldersgrupp, säger Ruth Hermansson, specialistläkare på onkologiska kliniken.
Hon ska använda pengarna från fonden till kostnader för laboratorieanalyser och klinisk utredning för kvinnor som har HPV-infektion.
Nya sätt att upptäcka urinblåsecancer
Urinblåsecancer är en relativt vanlig tumörsjukdom, där behovet av nya metoder är stort för att kunna utreda och följa de som drabbas. Forskare Anders Vikerfors vill undersöka varför man får cancer i urinblåsan samt få fram nya sätt att upptäcka och förutspå sjukdomen.
– Små, ytliga tumörer i urinblåsan som hittas tidigt i sjukdomsförloppet har oftast en god prognos medan mer aggressiva tumörer som växer djupare i urinblåsans muskelvägg är förknippade med en klart sämre prognos. Att hitta och förutspå sjukdomens utveckling tidigt i förloppet är därför helt centralt för att kunna förbättra patientens chanser att bli frisk, säger Anders Vikerfors, ST-läkare på urologiska kliniken.
I det här forskningsprojektet letar de efter nya så kallade biomarkörer, ämnen i blod eller urin som skulle kunna användas för att diagnostisera och följa en viss sjukdom. Pengarna kommer att användas till att betala avancerade laboratorieanalyser av blod och urin som samlas in från patienter som vill bidra till forskningen på urologiska kliniken.
– Vi tror att man genom att mäta särskilda ämnen i ett blod- eller urinprov kan förutsäga om en person kommer drabbas av särskild svår urinblåsecancer eller om de kommer få återfall i sin sjukdom i senare skede, säger Anders Vikerfors.
Framsteg inom forskningen
Roland Thorstensson är en av eldsjälarna som är verksam inom fonden. Han har varit med i Lions i mer än 40 år och poängterar att Lionsklubbarna bidrar med mycket genom sitt ideella arbete. Fonden får in sina pengar genom minnes- och gratulationsbrev samt testamenten från dödsbon när människor vill ge pengar till cancerforskning.
– Vi är så glada att kunna dela ut pengar till forskare och att de kommer till nytta på Universitetssjukhuset Örebro. Framsteg inom forskningen är betydelsefullt för väldigt många människor, avslutar Roland Thorstensson, kassaförvaltare inom Lions Cancerforskningsfond i Bergslagsdistriktet.
Forskarna som får anslag är:
- Ruth Hermansson, onkologiska kliniken, 150 000 kronor
Incidens av HPV hos äldre kvinnor som tidigare visade frånvaro av HPV infektion
- Dominik Glombik, urologiska kliniken, 100 000 kronor
Morbidity and mortality following lymph node surgery in penile cancer
- Henrik Ugge, urologiska kliniken, 179 000 kronor
Vilken roll spelar PD-L1-uttrycket när det gäller risken att drabbas av metastaserad prostatacancer?
- Anna Messing Eriksson, urologiska kliniken, 150 000 kronor
Levnadsvanors betydelse för upplevelsen av stress i samband med utredning för prostatacancer
- Jessica Carlsson, urologiska kliniken, 150 000 kronor
Validering av prognostiska biomarkörer för att förutsäga recidiv av urinblåsecancer
- Anders Vikerfors, urologiska kliniken, 150 000 kronor
Kan förändringar i vårt immunförsvar användas för att förutspå prognos av urinblåsecancer?
Vid ytterligare frågor kontakta
Ruth Hermansson
Specialistläkare
Onkologiska kliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: ruth.sanchez-hermansson@regionorebrolan.se
Telefon: 070 - 65 11 741
Anders Vikerfors
ST-läkare
Urologiska kliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: anders.vikerfors@regionorebrolan.se
Telefon: 070 - 43 35 696
Roland Thorstensson
Lions Cancerforskningsfonds representant i Bergslagsdistriktet
Mobil: 070 – 29 10 873
Nyckelord
Kontakter
Elin AbelsonKommunikatör
Tel:072-1464995elin.abelson@regionorebrolan.seBilder



Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Munhålecancer ökar – ultraljud kan ge säkrare behandling25.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Munhålecancer har ökat med 30 procent mellan åren 2008 och 2021. Det ställer högre krav på bättre diagnostik och behandling. Vid Universitetssjukhuset Örebro har forskaren Olof Nilsson kommit fram till att ultraljud är den mest effektiva metoden för att mäta invasionsdjupet vid tidig tungcancer.
Forskning om hudcancer kan bana väg för framtida behandlingar4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Örebroforskaren Sara Prosén visar i sin avhandling att basalcellscancer skiljer sig något från andra cancerformer. ”Transportproteinet vi studerat verkar inte så viktigt för tumörcellernas tillväxt och delning vid basalcellscancer utan mer av betydelse för tumörcellens överlevnad i områden med tuff mikromiljö”, berättar hon.
Forskning belyser kemikalier i barns vardagsmiljö28.2.2025 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Ny miljömedicinsk forskning sätter fokus på barns exponering för ämnen som flamskyddsmedel och mjukgörare som återfinns i material och produkter i inomhusmiljöer. Vissa av dessa ämnen har hormonstörande effekter. ”Barn är extra känsliga för dessa effekter eftersom deras tillväxt och utveckling styrs av hormoner”, förklarar miljöhygieniker Ylva Sjöström.
Örebroforskning upptäcker biomarkörer för cancer i blodet18.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Molekylärbiologen Alvida Qvick har i sin forskning gjort framsteg i användningen av biomarkörer i blodet, så kallade cirkulerande biomarkörer, för att förbättra cancerbedömning och behandling. Genom att analysera ämnen som frisätts i blodet när tumören växer, har hon visat hur dessa biomarkörer kan användas inom olika områden av cancervården. ”Det gör att vi kan skräddarsy behandling och effektivisera uppföljning av våra patienters hälsa”, berättar hon.
Forte finansierar nätverk för dövblindforskning14.2.2025 11:30:00 CET | Pressmeddelande
Forskaren Moa Wahlqvist inom Region Örebro län har beviljats 437 000 kronor från Forte. Anslaget ska användas för att stärka och utveckla nätverket Dövblindforskning i ett mångvetenskapligt perspektiv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum