Universitetssjukhuset Örebro

Forskning visar hur glutenintolerans påverkar hälsan

Dela
Att leva med glutenintolerans (celiaki) innebär olika påverkan på kroppen. Resultaten från en studie publicerades nyligen i den internationella medicinska tidskriften JAMA (The Journal of the American Medical Association). ”Den visar att celiaki är en allvarlig sjukdom som behöver prioriteras”, säger forskare Jonas Ludvigsson vid Region Örebro län.
Jonas Ludvigsson, överläkare på barnkliniken. Foto: Elin Abelson
Jonas Ludvigsson, överläkare på barnkliniken. Foto: Elin Abelson

– Forskningen visar också att bara för att diagnosen har ställts har man inte blivit av med alla risker. Det är som för patienter med typ 1-diabetes. Även om de tar insulin så har de kvar sin sjukdom. På samma sätt har patienter med celiaki kvar sin sjukdom även om de äter glutenfritt, säger Jonas Ludvigsson, överläkare på barnkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Ökad risk för andra sjukdomar

Glutenintolerans är en inflammation i tarmen. Idag har cirka 1-2 procent av befolkningen diagnosen glutenintolerans och de har ökad risk för andra sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdom.

– Vi visar att även bland patienter som fått sin celiakidiagnos senaste tio-årsperioden så finns en ökad risk att dö i förtid. Samtidigt är ökningen mycket låg, säger Jonas Ludvigsson.

Forskningen bygger på registerdata från Socialstyrelsen. Data har kopplats samman över dödlighet, sjukdomar och läkemedel med data från magtarmbiopsier som är ett vävnadsprov som undersöks i mikroskop.

–  Vi har haft möjlighet att räkna ut den faktiska risken för patienter med celiaki. Om man följer 100 patienter med celiaki i tio år så dör cirka 10 patienter. Om man följer 100 personer utan celiaki så dör ungefär 9 under en tioårsperiod, skillnaden är liten, säger Jonas Ludvigsson.

Han är huvudförfattare till studien som är gjord tillsammans med forskare från Karolinska Institutet och Columbia University. Den stora studien omfattade 49 829 patienter med glutenintolerans i Sverige.

Vid ytterligare frågor kontakta 
Jonas Ludvigsson
Överläkare
Barnkliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: jonas.ludvigsson@regionorebrolan.se
Telefon: 0730 - 296 318

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jonas Ludvigsson, överläkare på barnkliniken. Foto: Elin Abelson
Jonas Ludvigsson, överläkare på barnkliniken. Foto: Elin Abelson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye