Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Forskningsrapport släpps idag: Från policy till praktik – mot sexuella övergrepp inom idrotten

Dela
Idrottsrörelsen tar tydlig ställning mot sexuella övergrepp och ser att en trygg miljö för barn och ungdomar är en självklarhet. Samtidigt krävs fler åtgärder för att förebygga och hantera övergrepp. Det visar en forskningsrapport av Susanne Johansson, Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
Omslag Forskningsrapport.
Omslag Forskningsrapport.

Inom idrottsrörelsen råder nolltolerans mot all form av mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp. Trots det är idrotten inte alltid en trygg plats. I forskningsrapporten ”Från policy till praktik – mot sexuella övergrepp inom idrotten” görs en genomlysning av de tio största barn- och ungdomsidrotternas åtgärder mot sexuella övergrepp mot barn- och ungdomar. 

– Tystnadskulturen behöver brytas och kunskapen öka om de gråzoner som kan skapas i idrottens många förtroende- och beroenderelationer, både för att förebygga och hantera händelser som inträffar. Till att börja med behöver idrottsförbunden erkänna att sexuella övergrepp kan förekomma och förekommer – även i deras egen idrott, säger Susanne Johansson, Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH. 

De tio förbund som ingår i rapporten är fotboll, innebandy, ridsport, simidrott, gymnastik, tennis, ishockey, handboll, basket och friidrott. Studien är initierad och finansierad av Riksidrottsförbundet med syfte att bidra till att stärka idrottsrörelsens gemensamma arbete för att skapa verkligt trygga idrottsmiljöer, inte minst för barn och ungdomar.

 Att barn och ungdomar är trygga och mår bra i sin idrott är det viktigaste och mest grundläggande för hela idrottsrörelsen. Vi vuxna inom idrotten behöver ta ett större gemensamt ansvar och har mycket kvar att göra. Rapporten och rekommendationerna blir ett viktigt stöd i vårt fortsatta arbete, säger Malin Träff, ansvarig barn- och ungdomsidrott, Riksidrottsförbundet.

Rekommendationer till idrottsrörelsen:

  1. Erkänn sexuella övergrepp som förekommande problem inom idrotten
  2. Tydliggör problembilden
  3. Utse ansvariga funktioner och personer
  4. Förändra normer och förhållningssätt
  5. Utveckla åtgärder

Ladda ner forskningsrapporten Från policy till praktik – mot sexuella övergrepp inom idrotten.

Här kan du läsa mer om Riksidrottsförbundets arbete med trygg idrott (länk)

Här kan du läsa mer om Riksidrottsförbundets arbete med Trygga idrottsmiljöer. (länk)

För mer information kontakta

Malin Träff
Ansvarig barn- och ungdomsidrott, Riksidrottsförbundet
08-699 60 67
malin.traff@rfsisu.se

Susanne Johansson
Fil dr idrottsvetenskap, Gymnastik- och idrottshögskolan
08-120 538 66
Susanne.johansson@gih.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Omslag Forskningsrapport.
Omslag Forskningsrapport.
Ladda ned bild

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna



Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye