Stiftelsen Skansen

Fortsatt allvarligt ekonomiskt läge på grund av Covid-19 - Skansen varslar om uppsägning

Dela

Trots en mängd åtgärder och extra statligt stöd för 2020 är det ekonomiska läget fortsatt kritiskt för Skansen. Skansen varslar idag om uppsägning av 30 tjänster vilket motsvarar ungefär 15% av de totalt ca 200 fast anställda.

De senaste månaderna har Skansen vidtagit ett antal åtgärder för att ta sig igenom den ekonomiska kris som uppstått på grund av Covid-19 och det stora tappet av gäster. Skansen har vanligtvis ca 50% internationella gäster som nästan helt har uteblivit i år. Situationen har inneburit att Skansen sagt upp ca 600 sommaranställda, annullerat avtal för musiker och artister, ställt in evenemang, implementerat korttidsarbete, fått förskott på statsanslag och även nyligen fått besked om ett extra tillskott av statliga medel. Men det räcker inte för att säkra Skansens verksamhet på längre sikt.

- Att Skansen har haft möjlighet att ha fortsatt Parköppet, samt de extra insatserna från staten, har varit kortsiktigt avgörande i denna mycket allvarliga kris. Även medarbetarnas och allmänhetens engagemang och stöd för Skansen har varit betydande och gett medarbetarna råg i ryggen att fortsätta framåt, säger John Brattmyhr, vd för Skansen.

Men trots extraordinära insatser måste Skansen vidta fler åtgärder för att säkra verksamheten på längre sikt. Därför varslar Skansen idag om uppsägning av 30 tjänster.

 - Det är en mycket allvarlig och tung situation vi befinner oss i och detta är ett besked vi helst inte hade velat behöva komma med, säger John Brattmyhr.

Den internationella turisten beräknas inte komma som vi är vana vid under 2021. Det innebär att Skansen just nu arbetar intensivt med att ställa om erbjudandet till gäst och delvis rikta sig till nya målgrupper.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Skansens vd träffade facebookgruppen Rädda Skansen – deras stöd har resulterat i en fotobok15.1.2021 13:39:31 CETPressmeddelande

I slutet av mars 2020 blev det känt att Stiftelsen Skansen var nära konkurs. På mindre än 24 timmar slöt trogna Skansenanhängare upp i Facebookgruppen Rädda Skansen och förvandlade kris till gemenskap. Nu har Skansens vd träffat en av administratörerna för att tacka för deras insatser, och fick samtidigt ta emot det första exemplaret av gruppens fotobok.

Skansen stänger sina entréer – för första gången på 129 år20.11.2020 08:25:00 CETPressmeddelande

Nästa fredag stänger Skansen entréerna och Jul på Skansen ställs in. Med anledning av statsminister Stefan Löfvens pressträff och tydliga budskap tidigare i veckan, ”Ställ in”, ser Skansen ingen annan möjlighet än att stänga ner verksamheten helt och hållet. Detta för att ta ansvar i enlighet med de nya riktlinjerna där alla personer uppmanas att ta eget ansvar och inte träffa fler än åtta personer, inom familjen.

Nytt samarbete möjliggör för elever att besöka Skansen i höst – Sveriges största utomhusklassrum4.9.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Skansens gedigna skolprogram har länge varit ett uppskattat inslag för Stockholms skolelever. Rundvandringarna i Sveriges största utomhusmuseum ger en unik utbildning i det svenska djur- och kulturarvet. För att elever på ett tryggt sätt under hösten ska kunna ta del av visningarna, och åka till Skansen utan att belasta kollektivtrafiken erbjuder Skansen och EkmanBuss Flexibussitet nu visningar med egen busstransport.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum