Folkhälsomyndigheten

Fortsatt hög anslutning till vaccinationsprogrammet för barn

Dela

Anslutningen till det allmänna vaccinationsprogrammet för barn var fortsatt hög under 2018, och på samma nivå som tidigare år. Det visar Folkhälsomyndighetens årsrapport. Omkring 97 procent av alla 2-åringar har ett gott skydd mot flera svåra sjukdomar, inklusive mässling, difteri och stelkramp.

Folkhälsomyndigheten följer löpande anslutningen till det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och förekomsten av de sjukdomar som omfattas. Årets uppföljning visar att över 97 procent av alla tvååringar har vaccinerats inom programmet, som omfattar skydd mot totalt nio sjukdomar.

Tack vare vaccinationsprogrammet är sjukdomar som difteri, stelkramp, röda hund och infektionen Haemophilus influenzae typ b (Hib) mycket sällsynta i Sverige. Invasiva infektioner med pneumokocker var under 2018 på en fortsatt låg nivå bland barn under 2 år.

– Även antalet fall av kikhosta minskade totalt sett något jämfört med året innan. Viktigt är att antalet smittade bland spädbarn har fortsatt att minska, och var under 2018 det lägsta sedan 2014, säger Adam Roth som är chef för Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogram.

Mycket låg risk för mässling

Risken att smittas av mässling i Sverige är mycket låg tack vare att vaccinationstäckningen varit hög under många år. Mässlingsfall förekommer dock ändå ibland, eftersom sjukdomen finns kvar i andra länder. Sammanlagt rapporterades 43 mässlingsfall i Sverige under 2018, varav 18 smittades utomlands. Bara vid enstaka tillfällen ledde dessa sjukdomsfall till spridning inom landet, tack vare den höga immuniteten i befolkningen och effektiva smittskyddsåtgärder.

– För att undvika smitta är det viktigt att se över sitt behov av vaccination inför utlandsresor, inklusive andra europeiska länder där mässling är vanligare än i Sverige. Detta skyddar både individen och minskar risken för utbrott, säger Adam Roth.

Vaccindag om kommunikation om vaccinationer

I samband med WHO:s vaccinationsvecka anordnar Folkhälsomyndigheten den 24 april Vaccindagen, där förtroendet för vaccinationer och kommunikationens roll diskuteras med nationella och internationella aktörer. Utgångspunkten är det regeringsuppdrag som Folkhälsomyndigheten fick i juni 2018, som handlar om att förbättra barns skydd mot smittsamma sjukdomar genom att arbeta med kommunikation om vaccinationer.

Läs mer

Årsrapporten Barnvaccinationsprogrammet i Sverige 2018 

Kontakter

Adam Roth, enhetschef Folkhälsomyndigheten: 010-205 2110

Tiia Lepp, utredare Folkhälsomyndigheten: 010-205 2401

Om

Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten
Nobels väg 18
17165 Solna

010-2052000http://www.folkhalsomyndigheten.se

Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.

Följ Folkhälsomyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkhälsomyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum