Stockholms stad

Fortsatt höga och stabila betygsresultat för Stockholms gymnasieelever

Dela

89 procent* av eleverna på Stockholms stads kommunala gymnasieskolor gick ut gymnasiet med examensbevis läsåret 2020-2021. Det är två procentenheter fler än läsåret innan.

Joachim Håkansson, gymnasiedirektör
Joachim Håkansson, gymnasiedirektör

Den genomsnittliga betygspoängen för elever som gick ut gymnasiet i Stockholm läsåret 2020-2021 var 15,9 av totalt 20 poäng. Läsåret 2019-2020 var motsvarande siffra också 15.9 poäng. Motsvarande siffra för elever i hela Sverige var 14.9 poäng läsåret 2019 -2020.

- Detta är ett stabilt och fortsatt högt betygsresultat, både jämfört med föregående års siffror för Stockholm och för hela Sverige. Elever, lärare, rektorer och alla andra medarbetare i Stockholms stads gymnasieskolor har gjort ett fantastiskt arbete parallellt med att man också hanterat snabba omställningar under pandemin, säger Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.

Pojkarnas genomsnittliga betygspoäng under läsåret 2020-2021 var 15,5 och flickornas genomsnittliga betygspoäng var 16,3 poäng.

*Alla siffror för läsåret 2020-2021 är preliminära och gäller elever på nationella program i Stockholms stads kommunala gymnasier. Den officiella och slutliga statistiken för hela Sverige presenteras av Skolverket senare i år.

Erfarenheter från P A Fogelströms gymnasium 

I Stockholms stad fanns det 23 kommunala gymnasieskolor som examinerade elever i de nationella programmen under läsåret 2020-2021. P A Fogelströms gymnasium på Södermalm startade 2017. Rektor Thomas Lejdemalm och hans medarbetare har nu, precis som många andra rektorer och skolor, erfarenhet av att arbeta både med närundervisning och distansundervisning.

- Elever och lärare på PA Fogelströms gymnasium hanterade läsåret på ett fantastiskt sätt. De har hanterat en varierande grad av distansundervisning och förhållit sig till ett osäkert informationsläge på ett imponerande sätt, säger Thomas Lejdemalm, rektor, P A Fogelströms gymnasium.

Fakta

*Alla siffror för läsåret 2020-2021 är preliminära och gäller elever på nationella program i Stockholms stads kommunala gymnasier. Den officiella och slutliga statistiken för hela Sverige presenteras av Skolverket senare i år.

Elever från Anna Whitlocks gymnasium ingår för första gången i de preliminära siffrorna. Skolan öppnade höstterminen 2018 och de första eleverna som gick ut årskurs tre gjorde det vårterminen 2021.

För att få examensbevis från ett nationellt gymnasieprogram behöver eleven genomfört en fullständig utbildning om 2 500 kurspoäng varav 2 250 kurspoäng minst ska vara godkända. Därav finns det specifika kurser med krav på godkända betyg.

Av samtliga utfärdade examensbevis i Stockholms stad var 91 procent från högskoleförberedande program och nio procent från yrkesprogram under läsåret 2020-2021. Året innan var motsvarande siffror 90 och 10.

En elev som inte uppfyllt kraven för examensbevis får ett studiebevis.

Förra året hölls cirka 580 olika gymnasiekurser (inklusive modersmål och exklusive grundskoleämnen) i Stockholms stads kommunala gymnasier.

Källa: Gymnasieavdelningen på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Mer om Stockholms gymnasieskolor här. 

Skolverket presenterar slutbetyg i september och november. Slutbetygen för årskurs 9 presenteras den 30 september och slutbetygen för avgångseleverna på gymnasieskolan den 30 november 2021. Mer information på Skolverkets webbplats

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Tel:08-508 333 00info.utbildning@edu.stockholm.se

Bilder

Joachim Håkansson, gymnasiedirektör
Joachim Håkansson, gymnasiedirektör
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

En bra skola för alla

Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Tävlingen om en unik tomt i Stockholms city är avgjord20.9.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Humlegården Fastigheter är vinnare av markanvisningstävlingen gällande den näst sista lediga tomten i Stockholms city – tomten Klara City View. Humlegården är en av de största aktörerna inom Stockholms kontorsmarknad och äger och förvaltar cirka 60 fastigheter i Stockholms innerstad och i Solna. Bolaget är en långsiktig och aktiv fastighetsägare med ett stort fokus på hållbarhet och lång erfarenhet av fastighetsutveckling. Beslut om markanvisningen kommer att tas i exploateringsnämnden den 30 september.

Nytt evenemang lyfter Skärholmens potential och framtid. Skärholmen satsar på att bli Sveriges nya innovationscentrum.31.8.2021 11:51:39 CEST | Pressmeddelande

Den 16 september – 1 oktober arrangeras Grow´in Skärholmen som syftar till att lyfta Skärholmens utvecklingspotential och framtid i form av ett sjudande och kunskapstätt evenemang. Mitt på torget kommer det att bjudas på samtal, möten, aktiviteter, musik och kulturupplevelser. Initiativet är ett samarbete mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och Grosvenor Europe som äger Skärholmens centrum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum