Vänsterpartiet Skåne

Fortsatta sparbeting för den skånska vården under 2020: Vänsterpartiet vill se satsningar för att komma ur personalkrisen

Dela

Nu är budgetarna för alla Skånes sjukhus satta inför 2020. 2019s resurser räckte inte till för att bedriva den sjukvård som behövdes och skapade bland annat djupare underskott och längre köer, men kommande budget ger inga ökade resurser. Tvärtom ska man spara ytterligare nära 750 miljoner.

- Alliansen sätter orealistiska budgetmål framför patienternas behov av vård och personalens behov av rimlig arbetssituation, säger Agneta Lenander, Vänsterpartiets representant i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Alla sjukhusen kommer att behöva spara, trots att befolkningen blir äldre och i större behov av vård och personalen flyr usla arbetsvillkor. Det saknas vårdplatser över hela Skåne redan. Det håller helt enkelt inte, menar hon.

Malmö och Lunds sjukhus ska tillsammans spara in 590 miljoner. Helsingborg 157. Generella sparkrav på 2 % ligger fast för samtliga sjukhus och uppräkningar för demografi (den åldrande befolkningen) och medicinteknisk utrustning minskas kraftigt eller stryks helt. Det innebär att inte heller Hässleholm, Ystad, Kristianstad, Landskrona, Trelleborg eller Ängelholm får några tillskott.

- Alliansen presenterar ”satsningar” på några miljoner till särskilda specialiteter för att de alls ska gå runt – en droppe i havet! Vi kan inte ha sparkrav på verksamheter som behöver direkta resurser, långsiktiga satsningar och en stabil grund inför framtiden. Det är extremt kortsiktigt att tvinga fram mer verksamhet för mindre pengar – och vi förlorar kompetens vi inte kommer kunna ersätta när erfaren personal tvingas sluta, menar Peter Ahlbom, även han Vänsterpartiets representant i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Sara Svensson, regionråd för Vänsterpartiet, ser med sorg på neddragningarna.

- Vi i Vänsterpartiet kommer att fortsätta slåss för personalen och patientsäkerheten under 2020! För att komma ur personalkrisen krävs rejäla satsningar, det är bara så vi kan garantera patientsäkerheten och en god vård för alla skåningar!

Idag den femte december hålls årets sista möte i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nyckelord

Kontakter

Agneta LenanderLedamot i Regionfullmäktige (V), sjuksköterska, representant i HSN

Tel:072 - 4494870

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V: Det räcker inte att uppfylla rutiner på ett papper: det handlar om den faktiska arbetsmiljön26.1.2022 18:13:30 CET | Pressmeddelande

Idag hade regionstyrelsen i egenskap av arbetsgivaransvariga ett möte med Arbetsmiljöverket om rutinerna för det systematiska arbetsmiljöarbetet i regionen. Skånes borgerliga styres sammanställningar visar resultatuppfyllnad på mellan 90-100 % - samtidigt görs rekordmånga anmälningar till Arbetsmiljöverket om stora brister på de skånska sjukhusen. Detta går inte ihop!

V:s budgetmotion för 2022: Jämlikt Skåne - för en välfärd att lita på21.10.2021 10:06:42 CEST | Pressmeddelande

Under dagens möte med regionstyrelsen presenterar Vänsterpartiet i Region Skåne sitt förslag till budgetmotion inför 2022. Förslaget präglas av satsningar på jämlikhet genom förstärkningar av det gemensamma: ökade resurser till sjukvården för säkerställd vård och förbättrad arbetssituation för personalen, en välutbyggd och tillgänglig kollektivtrafik för hela Skåne, en kultursatsning för ökad långsiktig finansiering och ett tydligt fokus på klimatomställning. Dessutom ingår en regional satsning för skrotad karensdag för regionens drygt 36 000 anställda.

V ställer styret till svars om arbetsmiljön inom den skånska vården28.9.2021 15:22:28 CEST | Pressmeddelande

Under dagens möte med regionfullmäktige ställde Agneta Lenander, sjuksköterska och representant för Vänsterpartiet, styret till svars för situationen inom vården. ”Det kokar i leden och det uttrycks åsikter om en arbetsgivare som tar sin personal för givet, som inte håller det som lovats, en arbetsgivare som kallt räknar med att det är den vårdanställdes samvete som löser vakanser i schemat, även i höst”, säger hon.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum