Lindholmen Science Park

Fyra startups utvalda för att skapa innovativa och hållbara mobilitetslösningar

Dela

Artificiell intelligens i mjukvara för drogdetektering, globala digitala identitetslösningar, realtidskommunikation mellan fordon av olika märken, och mjukvara som upptäcker hälsorelaterade försämringar som kan påverka körförmågan. Det är innovationerna som väckte störst intresse bland MobilityXlabs partners i årets första uttagning. Svenska Eyescanner, 12iD och Detectivio, samt amerikanska Aiden har nu blivit inbjudna att samarbeta med de sex världsledande industriföretagen i minst sex månader.

Möte på MobilityXlab med Katarina Brud, director. Bild: MobilityXlab
Möte på MobilityXlab med Katarina Brud, director. Bild: MobilityXlab

Eyescanner, grundat av två svenska entreprenörer, fokuserar på AI i mjukvara för drogdetektering. 

– Eyescanners innovation löser bristen på teknologi i fordon för att upptäcka drogpåverkade förare. Droger påverkar det centrala nervsystemet, något som reflekteras i ögats reaktioner och rörelsemönster. Vi har utvecklat en lösning som använder maskininlärning för att upptäcka drogpåverkan genom att filma en sekvens av förarens ögonrörelser. Det är inget som märks av individen, och den skyddar också användarnas integritet, säger Jenny Johansson, medgrundare och tidigare anställd på Säpo, i en kommentar. Jenny Johansson fortsätter; 

–Vi ser fram emot att samarbeta med några av de största aktörerna i bilindustrin. MobilityXlab ger oss access från första dagen till de rätta specialisterna, något som är svårt att få genom några telefonsamtal till företagets kontor, eller via sökande på LinkedIn.

Startupbolag från hela världen har sökt till MobilityXlab, där ett eventuellt deltagande är avgiftsfritt. Totalt har man nu 12 bolag i programmet, då utvärdering fortfarande pågår av innovationer som valdes in 2021.

– MobilityXlabs partners delar målsättningen att öka innovationstakten för renare, säkrare och mer effektiva mobilitetslösningar. Genom att arbeta tillsammans, med startupbolag från hela världen, får vi ut än mer av vår egen samlade potential, säger Jonas Ekmark, Head of Collaboration and Technology på Zenseact och ordförande i MobilityXlab.

Öppen samarbetsplattform ett framgångsrecept

Det unika med MobilityXlab är närheten till sina världsledande industripartners, vars representanter är mycket involverade i verksamheten i allt från att screena nya sökande till att leda samverkansprojekten. Denna innovationshub från Lindholmen Science Park i Göteborg, har lyckats bygga ett dynamiskt ekosystem med visionen om en öppen samarbetsplattform; en mötesplats som öppnar för innovationer och lösningar för ökad global konkurrenskraft inom framtidens mobilitet.

Urval till MobilityXlab görs två gånger årligen, med alla partners djupt integrerade i processen. 

– Arbete med innovation handlar inte bara om vad företagen gör själva, utan också om vilka partners de har tillgång till och kan samarbeta med, säger Katarina Brud, MobilityXlab.

MobilityXlab i korthet

MobilityXlab är en innovationshub som grundades i oktober 2017 av industribolagen Ericsson, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenseact. CEVT anslöt i december samma år. Under MobilityXlabs första fyra år har innovationshuben fått ansökningar av startupbolag från mer än 50 länder, bjudit in 65 att delta vilket lett till mer än 69 koncepttest (PoC) och 12 kommersiella kontrakt/ partnerskap. MobilityXlab drivs av Lindholmen Science Park med stöd från Vinnova och Västra Götalandsregionen. www.mobilityxlab.com

Kontakt

Zenseact:
Jonas Ekmark, Head of Collaboration and Technology
jonas.ekmark@zenseact.com

MobilityXlab:
Katarina Brud, Director
katarina.brud@mobilityxlab.com, 070 866 2977

Eyescanner:
Jenny Johansson, jenny.johansson@eyescanner.se, 070 288 2269
Stefanie Najafi, stefanie.najafi@eyescanner.se, 073 634 4889
Shahin Atai, shahin.atai@eyescanner.se, 070 453 6384

Mer information om startupbolagen

Eyescanner SWEDEN – Göteborg - eyescanner.se – In-Cabin Tech
Eyescanner är ett mjukvaruföretag som utvecklar mjukvara/algoritmer för läkemedelsdetektering genom bildanalys av ögonområdet. År 2020 var 28 % av alla trafikolyckor med dödlig utgång i Sverige alkohol- eller drogrelaterade. Trots detta saknas det för närvarande teknik i fordon för att upptäcka alkohol- eller drogpåverkade förare.

Detectivio SWEDEN – Göteborg - detectivio.com – In-Cabin Tech
Med målsättningen att förbättra hälsobedömningar började en läkare och en datavetare använda AI-teknik för att möjliggöra kontaktlös mätning av vitala tecken – de mest kritiska hälsomåtten – och grundade Detectivio. Triageprocessen på akutmottagningar blev utgångspunkten för att utveckla och validera tekniken. Potentiella användningsfall bortom hälso- och sjukvården, som att erhålla hälsostatistik för förare, piloter och konferensbesökare, illustrerar hur tekniken också kan förbättra människors säkerhet och upplevelser.

12iD SWEDEN – Stockholm - 12id.com - Connectivity
12iD är ett innovativt svenskt teknikföretag, med fokus på digital identitet, som samarbetar med partners inom olika sektorer för att utfärda identiteter och för att koppla ihop identitetsinnehavare med ett globalt ekosystem av flera tjänster. Med anpassad blockchain-teknik gör 12iD digital identifiering sömlös och skalbar.

Aiden USA Silicon Valley - aidenabled.com - Connectivity
Aiden är världens första rena mjukvaruprodukt som förvandlar fordon till IoT-enheter – oavsett märke. De möjliggör dubbelriktad kommunikation direkt med Aidenabled™-fordon för maximal flexibilitet i hur data konfigureras och vad den tillämpas på. Deras produkt är byggd för datasekretessbestämmelser i dess kärna, och med end-to-end-kryptering och inbyggd samtyckeshantering säkerställer de att du alltid har fullständig kontroll över din data.

De åtta startupbolagen som är kvar från den förra omgången är DeepScenario, Dpella, DataTor Lab, IVEX, Agevolt, Kontrol, Chargetrip, Lolo Co.

Nyckelord

Bilder

Möte på MobilityXlab med Katarina Brud, director. Bild: MobilityXlab
Möte på MobilityXlab med Katarina Brud, director. Bild: MobilityXlab
Ladda ned bild
Jenny Johansson, Stefanie Najafi på Eyescanner. Bild: Eyescanner
Jenny Johansson, Stefanie Najafi på Eyescanner. Bild: Eyescanner
Ladda ned bild
MobilityXlab är del av ett unikt kluster av bolag, lokaliserat mitt i Lindholmen Science Park, Göteborg, där alla sex medgrundare, och ägare, har kontor.
MobilityXlab är del av ett unikt kluster av bolag, lokaliserat mitt i Lindholmen Science Park, Göteborg, där alla sex medgrundare, och ägare, har kontor.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lindholmen Science Park
Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg

031-764 70 00http://www.lindholmen.se

MobilityXlab är en innovationshub som grundades i oktober 2017 av industribolagen Ericsson, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenseact. CEVT anslöt i december samma år. Under MobilityXlabs första fyra år har innovationshuben fått ansökningar av startupbolag från mer än 50 länder, bjudit in 65 att delta vilket lett till mer än 69 koncepttest (PoC) och 12 kommersiella kontrakt/ partnerskap. MobilityXlab drivs av Lindholmen Science Park med stöd från Vinnova och Västra Götalandsregionen. www.mobilityxlab.com

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

MobilityXlab bjuder in 11 startupföretag för att skapa innovativa mobilitetslösningar med ledare inom branschen15.6.2022 09:02:00 CEST | Pressmeddelande

Neurovetenskapsbaserad mjukvara för att upptäcka förarbeteende, olycksförebyggande system för autonom körning, smart laddning för elfordon, samt dataanslutning och integritet är några av innovationerna som har utvecklats av de elva startupföretagen som ansluter till MobilityXlab. De kommer nu att delta i programmet i minst sex månader för att skapa lösningar tillsammans med de sju världsledande branschpartnerna: CEVT, Ericsson, Polestar, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenseact.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum